25 / 04 / 2024

Öğrencilerin barınma sorunu başladı! 

Öğrencilerin barınma sorunu başladı! 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle bir buçuk yıldır ailelerinin yanında kalan milyonlarca öğrencinin barınma sorunu başladı.



Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 sebebiyle yaklaşık olarak bir buçuk yıldır ailelerinin yanında kalan milyonlarca öğrencinin barınma sorunu başladı. Hürriyet'ten Tuğba Öztürk'ün haberine göre, önümüzdeki hafta toplamda 7 milyondan fazla üniversite öğrencisi ders başı yapmış olacak. Birçoğu yaşadığı kentteki üniversitede okuyor. Fakat birçoğu da yüksek öğretim için kent değiştirecek.

KYK KAPASİTESİ NE KADAR?

Kredi Yurtlar Kurumu'nun 'yatak kapasitesi' yaklaşık olarak 800 bin şeklinde belirlendi. Öğrencilerin yarısının ailelesiyle kaldığını da düşünürsek, 3 milyondan daha fazla öğrenci ya 'ev kiralamak' ya da 'özel bir yurtta kalmak' seçeneği arasında kalıyor.

EV BULMAK ZORLAŞTI MI?

Üniversite öğrencilerinin zaten piyasa değerinin üstünde ev tutmak zorunda kaldığı senelerdir biliniyor. Özellikle;  İzmir  ve İstanbul gibi mega kentlerde, öğrenci olmayanların bile kiralık konut bulamadığı şu günlerde öğrencilerin ve haliyle ailelerinin işi de oldukça zorlaştı.

Hürriyet gazetesi iki milyona yakın üniversitelinin yer aldığı mega kent İstanbul'da, 'öğrenci olmanın' nabzını tuttu. 

KİRALAR ATEŞ PAHASI

Mega kent İstanbul'da zaten yüksek olan konut kiraları öğrenciler için ise ateş pahası olmuş durumda. Toplamda 4 kişilik bir ailenin yaşayacağı 2 oda 1 salon konutların kiralık rakamları 2,500 TL'den başlangıç gösteriyor ve eğer siz öğrenciyseniz ödenecek bu rakam katlanarak artıyor.

KONUT FİYATLARI NE KADAR?

Öğrencilerin tek başlarına yaşamlarını sürdürebilecekleri 1 oda 1 salon konutlar mega kent İstanbul'da lüks. Genel olarak 2 oda 1 salon konutlar 3 öğrenci tarafından, 3 oda 1 salon konutlar da yaklaşık olarak 4 kişilik öğrenci grupları tarafından tutuluyor. Konutta kalmanın, yurtlara göre 'güvenlik' sorunu dışında; elektrik, internet, su, doğalgaz gibi masrafları da mevcut.

Öğrencilerin barınma sorunu başladı! 

İSTANBUL'DA KİRALAR NE KADAR?

Öğrencilerin gözdesi Beşiktaş ilçesindebir öğrencinin tek başına kalması neredeyse imkansız hale geldi.

Beşiktaş'ta kiralar şöyle:

1 oda 1 salon konut: İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde eşyalı yeni bir konutun aylık kirası 15 bin TL'ye kadar yükseliyor. Buna bir de deniz manzarası eklenirse o kira bedeli 20 bin TL'ye yükseliyor. Bahçe katı veya zemin kartlardaki apartmanlar için ödenecek kira bedelleri de  2 bin Türk Lirası  ile 3 bin 500 Türk Lirası arasında farklılık gösteriyor. Yine Beşiktaş ilçesinde 1.500 liraya da ev bulmak mümkün fakat inanılmaz kötü durumda.

2 oda 1 salon konut: 3 bin TL'den başlangıç gösteriyor, 25-30 bin TL'ye kadar yükseliyor.

3 oda1 salon konut: 5 bin 800 Türk Lirası'ndan başlangıç gösteriyor, 50 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor. 

Fatih'te kiralar şöyle:

1 oda 1 salon konut için: 1.500 Türk Lirası ile 5 bin Türk Lirası arasında
2 oda 1 salon konut için:  2 bin 200 Türk Lirası ile 15 bin Türk Lirası arasında değişiyor. 
3 oda 1 salon konut: 2 bin 500 Türk Lirası'ndan başlıyor, 10 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor. 

Kadıköy'de kiralar şöyle:

1 oda 1 salon konut için: 2 bin Türk Lirası'ndan başlıyor, 19 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor.
2 oda 1 salon konut için: 2 bin 300 Türk Lirası'ndan başlıyor, 17 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor.
3 oda 1 salon konut için: 4 bin Türk Lirası'ndan başlıyor, 45 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor.

Öğrencilerin barınma sorunu başladı! 

Avcılar'da kiralar şöyle:

1 oda 1 salon konut için: 1.500 Türk Lirası'ndan başlıyor, 8 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor.
2 oda 1 salon konut için: 2 bin Türk Lirası'ndan başlıyor, 10 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor.
3 oda 1 salon konut için: 2 bin Türk Lirası'ndan başlıyor, 13 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor.

YURTLARDA ÇEŞİTLİ SEÇENEKLER BULUNUYOR

Öğrencilerin gözde üniversiteleri arasında yer alan İstanbul Üniversitesi’nde okuyacak olan  bir öğrenci için fiyatlar, kalacağı yurdun sağladığı imkanlara göre farklılık gösteriyor. İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt yerleşkesinde öğrenimini sürdürecek olan bir öğrencinin bir öğrenim yılı boyunca ödeyeceği ücret ortalama 6 bin 500 Türk Lirası'ndan başlangıç gösterirken bu rakam 50 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor.

VEZNECİLER VE ÇEVRESİNDE FİYATLAR NE KADAR?

İstanbul Üniversitesi Vezneciler Yerleşkesi'nin yer aldığı Aksaray’daki bir öğrenci yurdu, 9 bin 500 Türk Lirası ile 6 bin 500 Türk Lirası arasında değişen fiyatlar sunarken, yine aynı bölgedeki başka bir işletme de bu aralığı 10 bin ile 6 bin 500 Türk Lirası şeklinde belirtiyor.

BEŞİKTAŞ'TA FİYATLAR NE KADAR?

Yine öğrencilerin gözde ilçeleri arasında yer alan Beşiktaş ilçesinde de bu rakamlar Aksaray’a oranla oldukça yükselmiş durumda. Her şeyin dahil olduğu kız öğrenci yurtlarında tek kişilik oda için 45 bin Türk Lirası ödenmesi gerekiyor. Altı kişilik bir oda için ise bu fiyat 28 bin Türk Lirası. Erkek öğrenci yurtlarında bu rakamlar biraz daha düşük.

KADIKÖY'DE FİYATLAR NE KADAR?

Kadıköy’de bir kız öğrencinin barınma ücreti 50 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor. Yine Kadıköy'de bir yurtta 6 kişilik oda için istenen bedel 16 bin Türk Lirası'ndan başlayarak yükseliyor. Erkek öğrenciler için de istenen rakam aşağı-yukarı aynı şekilde.

Öğrencilerin barınma sorunu başladı! 

AVCILAR'DA FİYATLAR NE KADAR?

İstanbul Avcılar'da ise erkek öğrenci yurtlarında; ortalama fiyatlar şöyle: Tek kişilik dönemlik 28 bin Türk Lirası, 4 kişilik 16 bin Türk Lirası.

Kız öğrenci yurdu: Tek kişilik 44 bin Türk Lirası, 4 kişilik 16 bin 500 Türk Lirası.

EV Mİ DAHA CAZİP YOKSA YURT MU?

S.A. (24 yaşında İstanbul'da okudu) "ÖNCE BODRUM KATINDA SONRA 30 YILLIK BİNADA KALDIK"

"Benim yurttan ayrılırken en büyük motivasyonum okula çok uzak olmasıydı. Yeni bir yurt olduğu için de diğer yurtlardan daha fazla para ödüyordum. Çıktığım ev ise yeni bir binadan bodrum katındaydı. Hali hazırda iki arkadaşım o evdeydi benle birlikte evde üç kişi olduk. Kirayı aramızda paylaşıyorduk. Daha sonra ise yani iki yıl önce daha eski bir eve taşındık. O zamanki kirası bin 400 liraydı. Mezun olana kadar da o evde oturdum. Şimdi kim bilir kaç liradır..."

T.Ö (24 yaşında. İstanbul'da okudu) "İKİ SENE ÖNCE 2 BİN TL'YDİ ŞİMDİ MÜMKÜN DEĞİL"

"İstanbul'da üç yıl devlet yurdunda kaldım. Bu sürede eve çıkmamamın tek sebebi öğrenci bütçesiyle İstanbul'da ev kiralarını karşılayamayacak olmamdı. Son sene belirli sebeplerden kaynaklı 3 kişi bir eve çıktık. Kiramız 2 bin liraydı. Ancak bu rakama bu yıl bulmak mümkün değil."

A.K. (26 yaşında, İstanbul'da okuyor) ''İKİ SENE ÖNCE 1.500 LİRA VERİYORDUK''

"Üniversitenin ilk yılında özel yurtta kalmaya başladım. Üç kişilik odayı paylaşıyorduk ve kişi başı 360 lira ödüyorduk. Yemek dahil değildi. Yurtta yaşadığımız süre boyunca yurdun giriş ve çıkış saatleri günlük yaşantımızda rahat hareket etmemizi oldukça kısıtlıyordu. Yeni başladığımız ve henüz çok fazla arkadaş çevremizin olmadığı bir dönemde böylesi kısıtlamalar oluşabilecek sosyal ortamın önüne de geçiyordu haliyle. Yemekleri zaten dışarıdan veya yurdun mutfağında yaparak karşılayabiliyorduk. İkinci yıla başladığımızda ise yurtta tanıştığımız ve kendimize yakın bulduğumuz arkadaşlarla evde kalmaya karar verdik. İlk eve çıktığımızda üç kişi kalıyorduk kişi başı faturalar hariç 500 lira kira ödüyorduk. Bu dönemde belki de tek problemi öğrencileri ticaretin bir parçası olarak gören bu yolda her şeyi mübah bulan ev sahipleri veya emlakçılarla yaşıyorduk. Bu yüzden her yıl farklı eve geçmek zorunda kaldık."

İrem Akkaya (24 yaşında Kocaeli'nde okuyor) "YURTTAN ÇIKTIĞIMDA RAHAT ETTİM"

"Kocaeli'de öğrenci evine taşındım. Çünkü yurttaki odamda 5 kişi kalıyorduk. Giriş çıkış saatleri sıkıntılıydı. Parmak iziyle ve X-Ray'den geçiyorduk her gün. Kahvaltıda yemekler iyi değildi. Belli bir ücrete kadar devlet karşılıyordu ama hiçbir zaman yetmiyordu. Hep fazladan yemek parası veriyorduk hem sabah hem akşam. Odamıza yiyecek çıkaramıyorduk. Su ısıtıcısı, kahve makinesi gibi elektronik aletler yasaktı. Sürekli sıkıntı oluyordu. 2+1 site içinde bir eve kiraya çıktım ve çok daha mutluyum."

 

Öğrenci ve emlakçının ortak sorunu yüksek kiralar!

2021 Eylül ayı kira artış oranları belli oldu!


Geri Dön