19 / 04 / 2024

Ömer Faruk çelik: Kentsel dönüşüm bakanlığı kurulmalı

Ömer Faruk çelik: Kentsel dönüşüm bakanlığı kurulmalı

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik 'TOKİ, arazi üreten ve planlar yapan kentsel dönüşüm bakanlığına dönüşmeli' önerisi yaptı...



Kentsel dönüşümün özellikle Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerin temel problemi olduğunu belirten Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik, siyasi nedenlerle göz yumulan gecekondular, kötü yapılar, eskimiş binalar, mühendislik hizmeti almamış binaların kentleri oluşturduğunu söyledi. çelik, özellikle 1999 Marmara Depremi'nden sonra binaların depreme dayanıksız olmasının, ilk büyük depremde pek çok binanın yıkılma riskini ortaya çıkardığına dikkat çekti. 2000'li yıllardan sonra da ülkede yaşanan hızlı ekonomik büyüme ve milli gelirin de artması ile daha nitelikli projelerin yapımına başlandığına işaret eden çelik, 'Kentlerde bazı semtlerde hatta bazı mahallelerdeki, sokaklardaki yapılar gece ve gündüz kadar birbirinden ayrıldı. Hem kentlerde çarpık yapılaşmalar hem de yaşam farklılıkları ortaya çıktı. Boğaz manzaralı gecekondular veya gökdelenlerin hemen yanında birkaç katlı ama çok alt gelir grubundaki insanların yaşadığı sağlıksız binalar oldu' diye konuştu.

Mevcut yasalar değişmeli
Ömer Faruk çelik, kentlerin ve insanların sağlıklı yaşayabilmesi, büyük kentlerin modern bir yapıya kavuşması için kentsel dönüşüm seferberliğinin ivedilikle başlaması gerektiğini vurgulayarak, mevcut kanunlar ve uygulamalar ile kentsel dönüşüm seferberliğinin başlamasının güçlüğüne işaret etti. Sadece  TOKİ  ve büyükşehir belediyelerinin bazı bölgeleri kentsel dönüşüm alanı ilan ederek çalışma yapmasının başlangıç için iyi ancak radikal çözümler için yeterli olmayacağını söyleyen çelik, doğru bir planlama ile özel sektörün de içinde olacağı çözümlerin üretilmesi gerektiğini ifade etti.

çelik, kentsel dönüşümde önceliklerini maddeler halinde şöyle sıraladı:
1- Öncelikle TOKİ sadece kendisi için hem arsa ofisi görevi yapıp, konut üreten, proje yapan imar planı yapıp özel sektörle rekabet eden bir kurum olmamalı. Konut sektörüne arazi üreten, planlar yapan belki bir Kentsel Gelişim Bakanlığı'na dönüşmeli. Büyükşehir belediyeleri ile koordineli çalışmalı.
2- Bu bölgelerde imar planları yatırımcıları da düşünerek yeniden yapılmalı.
3- Yapılan imar planları ileride değişme riskini de ortadan kaldıracak şekilde emsal hakları müktesep hakka kavuşturulmalı.
4- Binlerce gecekondu veya eski binalar yıkılacağı için hem tarafların haklarını koruyacak hem de tarafların anlaşamadığı noktada son kararı verecek hakemlik müessesesi kurulmalıdır.
Sabah

 


Geri Dön