26 / 04 / 2024

Onur Öngün: Bekarlar konut ihtiyacını artırıyor!

Onur Öngün: Bekarlar konut ihtiyacını artırıyor!

Konut projelerinin büyük çoğunluğu geniş ailelerin tercih edebileceği metrekarelerde inşa edilirken, inşaat sektöründe bu arz-talep dengesinin bir süre sonra bozulabileceği konusunda endişeler var.



Türkiye'de 2002-2014 yılları arasında 7 milyon konutun üretildiğini anımsatan Onursal Gayrimenkul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, özellikle yalnız yaşayan, bekar erkek sayısının artması nedeniyle ülkemizde konut ihtiyacının önümüzdeki 10 yıl içinde çok daha artacağını kaydetti.


Öngün'ün 'ıssız adamların' inşaat sektörüne etkilerine dair açıklamaları ve ilgili görselleri ekte değerlendirmelerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

​​

“ISSIZ ADAMLAR” İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ HAREKETLENDİRİYOR!

 

Hayata geçirilen konut projelerinin büyük çoğunluğu geniş ailelerin tercih edebileceği metrekarelerde inşa edilirken, inşaat sektöründe bu arz-talep dengesinin bir süre sonra bozulabileceği konusunda endişeler var. Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, yalnız yaşayan sayısının artmasıyla oluşacak konut ihtiyacının ise sektördeki daralmanın ilacı olacağı görüşünde…


Türkiye’de konut talebini belirleyen önemli kriterlerden birinin demografik yapı olduğunu anımsatan Onursal Gayrimenkul Geliştirme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, ailelerin yanı sıra yeni evlilerin de ciddi bir konut talebi oluşturduğunu belirtti.


Öngün, şunları söyledi:


“Türkiye’de 2002-2014 döneminde 7 milyon adet konut üretildi. Ancak hızla artan kentleşme ve demografik yapı mevcut üretimin çok daha üstünde yer alıyor. Türkiye, genç nüfusa sahip bir ülke. Bu da her yıl yeni konut ihtiyacının ortaya çıkmasına neden oluyor. Her yıl 650 bine yakın evlilik gerçekleşiyor. Bunun yanında özellikle son yıllarda yalnız yaşayanların sayısı da oldukça arttı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de yalnız yaşayanların oranı son 5 yılda yaklaşık iki kat artış gösterdi. Ancak üretilen konutların çoğunluğu geniş ailelerin tercih edebileceği büyüklükte. Önümüzdeki 10 yıl içinde daha da artması beklenen genç nüfus ile daha fazla konut ihtiyacı ortaya çıkacak. Sektörün bu daralmaya karşı önlemlerini şimdiden alması, gelecekteki taleplere uygun konut üretimini sıklaştırması gerektiğine inanıyorum.”


Bakanlığın araştırmasına göre yalnız yaşayanlar arasında özellikle hiç evlenmemiş genç erkek nüfus oranının yüksek olduğunu bildiren Öngün, “Geçmişte ‘bekara ev yok’ diyen çok sayıda konut sahibi vardı. Ancak özellikle yalnız yaşayan, bekar erkeklerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Konut ihtiyacı da buna bağlı olarak çoğalıyor. Esprili bir dille söylemek gerekirse, ‘ıssız adamlar’, inşaat sektöründe konut talebini hızla artırıyor. Bunu bilen yatırımcı daha küçük metrekarelerde projeler üreterek, kazancını da katlıyor. Birikimini değerlendirmek isteyenler de, 1+1 gibi yalnız yaşayanlar ve çekirdek ailelere uygun konutları tercih ediyor. Ancak sektördeki bu hızlı konut talebine karşı, arsa arzının yetersiz kalması çözüm bekleyen sorunların başında geliyor. Yatırımcı yeni bina yapacak arsa bulmakta zorlanıyor. Bu sıkıntı, yeni yerleşim yerlerinin ortaya çıkması ile çözülür. Yatırımcının konunun uzmanı gayrimenkul profesyonellerine danışarak doğru bölgelerde projeler üretmesini öneriyorum” dedi.


Geri Dön