19 / 04 / 2024

Oracle, Türkiye'de 3 veri merkezi kuracak!

Oracle, Türkiye'de 3 veri merkezi kuracak!

Oracle, Türkiye, ABD ve İngiltere’de 9 veri merkezi kuracak. Microsoft’un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi Oracle, Türkiye, ABD ve İngiltere’de 9 veri merkezi kurmak için çalışma başlattı.



Microsoft’un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi Oracle, Türkiye, ABD ve İngiltere’de 9 veri merkezi kuracak.


Son dönemde kişisel bakım ürünlerinin başını çektiği birçok Avrupalı perakende devi Türkiye’den çıkma kararı aldı. İngiliz TopShop, Alman Douglas, Hollandalı C&A bunlardan öne çıkanlar. Ancak bu süreçte Koreli, Japon ve Çinli şirketlerin öncülük ettiği finans, teknoloji firmaları da Türkiye’de yeni yatırım kararı alıyor. Bunların arasına son olarak dünyanın en önemli yazılım şirketlerinden Oracle da eklendi.


Microsoft’un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi Oracle, Türkiye, ABD ve İngiltere’de 9 veri merkezi kurmak için çalışma başlattı. Şirketin 2017 yatırım projeksiyonunu Oracle CEO’su Mark Hurd New York’ta açıkladı. Oracle Corporation’da daha önce başkanlık da yapan CEO Mark Hurd, küresel bulut teknolojisi alanında yapılacak yatırımların bu yıl devreye alınacağını anlattı. Bu alanda 2017’de 3 yeni coğrafyaya odaklanacaklarını dile getiren Hurd’un verdiği bilgilere göre, ABD’de açılacak 3 merkez Virginia eyaletine bağlı Reston bölgesinde olacak. İngiltere’deki 3 merkez başkent Londra’da hizmete girecek.


‘Merkezler birbirine yakın fakat bağımsız’


Türkiye’deki 3 merkezin ise henüz yeri belli değil. Ancak ifadelerde merkezlerin birbirlerine birkaç kilometre uzaklıkta olacağı fakat tamamen bağımsız kurgulanacakları belirtiliyor. Bu merkezlerle birlikte Oracle’ın küresel operasyonundaki ağ sayısı 26’ya ulaşacak.


2018’de ise küresel genişleme Asya-Pasifik (APAC), Kuzey Amerika ve Ortadoğu coğrafyasında olacak. Oracle Bulut Platformu Geliştirme Başkan Yardımcısı Deepak Patil’e göre ise bu yatırımlar, küresel çapta bulut platformuna yönelik mühendislik ve sermaye yatırımlarının liderliği için verilen taahhütlerin gerçekleşmesi anlamına geliyor.


Geçtiğimiz kasım ayında Turkcell ile Oracle arasında stratejik işbirliği kararı alınmıştı. Bu işbirliği ile yeni bir veri merkezi kurulmuştu.


Turkcell ile işbirliği yapmıştı


Oracle EMEA ve APAC Bölge Başkanı Loic Le Guisquet, işbirliği töreninde yaptığı konuşmada “Türkiye, Oracle için önemli bir pazar ve yeni veri merkezi ile Türk müşteriler son teknoloji ile donatılmış tesisten her yönüyle faydalanırlarken dijital dönüşümlerini de hızlandırma imkanı elde edebilecek” demişti. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise 25 milyar dolarlık küresel veri merkezi pazarında Türkiye’nin en önemli oyuncusu olduklarını belirtmiş ve 2016’da 27 bin metrekare ile Türkiye’nin en büyük veri merkezini devreye aldıklarını söylemişti.


136 BİN ÇALIŞANLI YAZILIM DEVİ


37 milyar dolarlık cirosu, 136 bin çalışanıyla Microsoft’un ardından dünyanın en büyük yazılım şirketi olan ABD’li Oracle’ın Türkiye’de bulut teknolojisine yönelik 3 veri merkezi kurması, hem bu ekonomik ortamda hem de ABD ve İngiltere ile aynı yatırım coğrafyasında yer alması bakımından oldukça önemli. Hatırlatmakta fayda var. 1977’de kurulan Oracle’ın hisseleri ABD borsalarında işlem görüyor. Oracle’ı kuran Larry Ellison, sahibi olduğu 48.4 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın 7’nci zengini.


Dünya


Geri Dön