29 / 03 / 2024

Ordu projeleri insansız hava araçlarıyla takip ediliyor!

Ordu projeleri insansız hava araçlarıyla takip ediliyor!

Ordu Büyükşehir Belediyesi, büyük ölçekli projelerindeki ilerlemeleri insansız hava araçlarıyla (İHA) takip ediyor.




Son yıllarda hayatın birçok alanında karşımıza çıkan insansız hava araçları, Ordu Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarında da sıklıkla kullanılıyor. Hizmet sunumunda teknolojik gelişmelerden faydalanan Ordu Büyükşehir Belediyesi, insansız hava araçları (İHA) kullanarak havadan çektiği fotoğraflarla ortofoto harita üretiyor. Üretilen haritalardan hem Büyükşehir Belediyesi hem de diğer kurumlar faydalanıyor.

 

3 BİN HA ALAN İÇİN 10 BİN ORTOFOTO ÜRETİLDİ

 

2016 yılı Mart ayından itibaren Büyükşehir bünyesinde kullanılan insansız hava araçlarıyla şimdiye kadar 311 Konutluk Toplu Konut Projesi, Tenis Kortları ve Sosyal Tesis Projesi, Melet Park Projesi, Boztepe Projesi, Gaga Gölü Projesi, Ünye Çamlık Projesi ve Çikolata Park Projesi gibi 81 farklı projenin ortofoto çalışması yapıldı. Toplam 3 bin ha alana tekabül eden ortofoto çalışmaları için yaklaşık 10 bin adet fotoğraf çekildi. Çekilen fotoğraflar, 800 ha hâlihazır üretildi.

 

KAMUYA AİT KURUMLARIN TALEPLERİ DE KARŞILANIYOR

 

Kendine ait projelerde insansız hava araçlarını kullanan Büyükşehir Belediyesi, gelen talepler doğrultusunda diğer kurumların da bu teknolojiden faydalanmasını sağlıyor. İlçe Belediyeleri, DSİ, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü gibi birçok kamu kurumuna ait projelerin ortofotoları çekilerek ilgili yerlere teslim ediliyor. Bu sayede kamu yatırımlarının hayata geçirilmesinde kolaylık sağlanmış oluyor.

 

ORTOFOTO HARİTA NEDİR?

 

Ortofoto, harita yapımı, hâlihazır yenilemesi, arazi kullanım haritalarının üretilmesi ve mekânsal analizler gibi birçok uygulamada kullanılabilen; havadan çekilmiş, eğiklik ve yükseklik hataları giderilmiş ve üzerinde ölçüm yapılabilen hassas koordinatlı fotoğraflardır.  Ortofoto haritalar ise şehrin hareketinin periyodik aralıklarla izlenebilmesi için imar planlarının yapımı konusunda yapılaşma hakkında bilgi vermek; yol, kavşak, altyapı çalışmaları ve projelerinde çevre korunmasıyla ilgili çalışmalarda kullanılmak amacıyla ortofoto kullanarak üretilen haritalardır.



Ordu Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön