23 / 04 / 2024

Orhangazi TSO: Kentsel dönüşüm ada bazlı olmalı!

Orhangazi TSO: Kentsel dönüşüm ada bazlı olmalı!

9. Meslek Gurubu toplantısı 10 Ocak Cumartesi günü saat 10.00 da, Komite Başkanı Ali Osman Yeşilyurt başkanlığında grup üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Kentsel Dönüşüm ada bazlı olmalı denildi.



Orhangazi'de yeni imar alanlarının açılma çalışmaları, mevcut imar alanlarının yetersizliği ve kentsel dönüşüme geçişte nasıl bir yol haritası çizilmesi gerektiği konularının yer aldığı toplantı, 9.meslek grubu başkanı Ali Osman Yeşilyurt'un yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. 

Orhangazi'nin her geçen gün giderek büyümesi ve bu nedenle yeni yerleşim alanlarına ihtiyaç duyulması toplantının birinci gündem maddesini oluşturdu. Artan arsa talepleri doğrultusunda yeni imar alanı bulmakta sıkıntı yaşadıklarını dile getiren müteahhitler, bu konuya ilgili kurumlarca bir çözüm bulması konusunda hem fikir oldu. Orhangazi'de ki imar sıkıntısının mevcut arsa fiyatlarını arttırması ve daha önceden çıkan imar yasasıyla zemini sağlam bölgelerde 2 ve 3 kata kadar izin verilirken, şehir merkezi ve toki bölgesinde 7- 8 kata kadar binalar yapılabildiğini Arapzade ve Tekke mahallelerinde ada bazlı kentsel dönüşümle kat sayısının artması çalışmaları daha ferah şehir yapısına kavuşmada fayda sağlayacaktır. 


İnşaat Mühendisi İzzet Sekban ise kentsel dönüşüm konusunda anlatımlarda bulunarak, genel bir bilgilendirme yaptı. İzzet Sekban konuşmasında kentsel dönüşümün vatandaş açısından ekonomik bir fayda sağlayacağını vurguladı. 

Vatandaşlara kentsel dönüşüm konusunda ne kadar hızlı ve doğru bilgilendirme yapılırsa yapılanmanın da o ölçüde doğru ve hızlı olacağını belirtti. Kentsel dönüşümün Orhangazi'de ada bazında yapılması gerektiğini vurgulayan Sekban, parsel bazında yapılan kentsel dönüşümün mevcut imar üzerinden yürüdüğünü, eğer ada bazında kentsel dönüşüm yapılırsa kat artırımına gidilebileceğini söyledi. 


Toplantının devamında söz alan Şaban Şentürk şantiyeye almış oldukları su sayaçlarının 100-150 TL civarında olduğunu Büyükşehir'e bağlanmamızla birlikte bu rakamın 1.500- 1.600 TL civarlarına yükseldiğini bu konunun gerekli mercilere iletilerek bir çözüme ulaştırılması gerektiğini belirtti. 9.Meslek Grubu üyesi Orhan Koçyiğit Orhangazi'de ki çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi için, parselin tamamına inşaat yapılmasından ziyade, parselde otopark ve bahçe için kısımlar bırakılarak kat sayısında artırım yapılabileceğini böylelikle daha doğru bir yapılanmanın olabileceğini vurguladı. Bu uygulama Bursa'da yapılabiliyorken, Ortıangazi'de buna izin verilmediğini belirterek konu ile ilgili çözüm bulunmasının gerektiğini söyledi. 

Grup üyeleri Orhangazi'de hafriyat döküm alanının olmamasından dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiler. Hafriyat dökümü için Gemlik'e gitmek zorunda kaldıklarını bu durumun hem zaman hem de maliyetleri arttırdığını belirttiler. 


Ayrıca grup üyeleri inşaat sektörünün hammaddesi olan çimentoyla ilgili gelişmelerden haberdar olmak adına ilerleyen günlerde bir çimento fabrikasına ziyaret yapmak istediklerini belirttiler. 

Toplantının sonlarına doğru söz alan Meslek Grubu Başkanı Ali Osman Yeşilyurt; toplantıda görüşülen konuların yönetime sunularak toplantı sonucunda ortaya çıkan istek ve görüşlerin çözüme ulaştırılması için gerekli kişi ve kurumların da katılımıyla ortak bir toplantı yapılması, sorun ve önerilerin taraflarca paylaşılmasını arzuladığını dile getirdi. 


Bursa Orhangazi Güncel


Geri Dön