19 / 04 / 2024

Orkide yağlarının fabrika arazisinin imar planı iptal edildi!

Orkide yağlarının fabrika arazisinin imar planı iptal edildi!

Çevre Bakanlığı tüm itirazlara rağmen 2014'te Orkide yağlarının fabrika arazisinin imar planını onayladı. Darbe girişimi sonrası fabrikanın sahibi FETÖ'den tutuklamdı. İmar planı iptal edildi.



Çevre Bakanlığı tüm itirazlara rağmen 2014'te Orkide yağlarının fabrika arazisinin imar planını onayladı. Darbe girişimi sonrası fabrikanın sahibi FETÖ'den tutuklamdı. İmar planı iptal edildi.


İzmir’de, 15 Temmuz sonrası yaşanan süreç imar planlarına da yansıdı. Sahibi FETÖ soruşturmasından tutuklanan, Orkide yağ fabrikasının da bünyesinde bulunduğu Küçükbay Şirketler Grubu’nun fabrika arazisi için 2014’te verüen imar izni, geçen ağustos ayında yürürlükten kaldırıldı...


ŞİKAYETLE ORTAYA ÇIKTI


Söz konusu araziyle ilgili tartışma 5 yıl önce başladı. Küçükbay Gru-bu’na ait fabrikanın bulunduğu parseller imar planında ‘kentsel çalışma alanı, yol ve yeşil alan’ görünüyordu. Şikayet üzerine yapılan araştırmada, parselin tamamında yapılaşma olduğu tespit edildi. Bornova Belediyesi, ruhsatsız yapılarla ilgili hem ceza kesti, hem de yıkım kararı aldı. 2012 ve 2013’te ruhsatsız yapıların olduğu Küçükbay Şirketler Grubu arazisini de kapsayan imar değişikliği gündeme geldi.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, plan değişikliğini reddetti. Ruhsatsız yapıların yıkılmasını önlemek için girişimlerine devam eden Küçükbay Grubu, 2014’te Çevre Bakanhğı’na imar plan değişikliği başvurusu yaptı. Plan değişikliği, Nisan 2014’te Bakanlıkça onaylandı.


MESLEK ODALARI DAVA AÇTI


Planın iptali için meslek odaları itiraz etti, iptal davası açtı. Yargı süreci devam ederken 15 Temmuz yaşandı. Bu süreçte Çevre Bakanh-ğı’nın planla ilgili tüm işlemleri iptal ettiği ortaya çıktı. Bakanlık, 4 Ağustos tarihli yazıyla planın yürürlükten kaldırıldığını bildirdi. Şirketin sahibi Ahmet Küçükbay, 8 Ağustos’ta FETÖ soruşturmasında gözaltına alındı, tutuklandı. Şirkete de kayyum atandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, söz konusu plan değişikliğinin daha önce kendilerine de getirildiğini belirtip, “Belediye’nin görüşü olumsuz oldu. Bakanlık inisiyatifini kullanıp yaptı, inisiyatifini kullanarak iptal etti” dedi.


FABRİKADA OLMASI GEREKEN YEŞİL ALANI FARLI PARSELDE GÖSTERDİLER


Küçükbay Şirketler Grubu’nun imar planı başvurusunda fabrika arazisinin yer aldığı parselde olması gereken yeşil alanı Çamdibi’ndeki parselde gösterildi. Ayrıca imar planına bir de cami alanı ayrıldı.


Sözcü




Haber Yeni Asır'da şöyle yer aldı;

İzmir'de Orkide yağ fabrikasının da bünyesinde bulunduğu Küçükbay Şirketler Grubu'nun Bornova'daki fabrikası arazisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2014 yılında onayladığı imar plan değişikliği, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ağustos ayında yürürlükten kaldırıldı. Şirketlerin sahibi Ahmet Küçükbay, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanırken, şirketlere de kayyum atandı.


İzmir'de, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki süreç imar planlarına da yansıdı. FETÖ/PDY soruşturmasında tutuklanan Ahmet Küçükbay'ın sahibi olduğu, mahkemenin kısa süre önce kayyum atanması kararı verdiği Küçükbay Şirketler Grubu'na ait Bornova ilçesindeki yağ fabrikası arazisindeki bazı ruhsatsız yapıları yasallaştırdığı iddia edilen tartışmalı imar planının 15 Temmuz sonrası iptal edildiği ortaya çıktı. İzmir'in Bornova ilçesi Kazım Dirik Mahallesi'nde  Ankara  Caddesi ile Ağaçlı yol arasında kalan Küçükbay Grubu'na ait (Orkide) yağ ve deterjan fabrikasının bulunduğu parseller imar planında 'kentsel çalışma alanı, yol ve yeşil alan' olmasına karşın, şikayet üzerine parselin tamamında yapılaşma olduğu 5 yıl önce tespit edildi. İlçe belediyesi, fabrika alanı içindeki ruhsatsız yapılarla ilgili hem imar para cezası kesti, hem de yıkım kararı aldı. Ancak, bu karar 2012 yılında yapılan yıkım ihalesine katılım olmadığı gerekçesiyle uygulanmadı.


BÜYÜKŞEHİR REDDETTİ, BAKANLIK ONAYLADI


Küçükbay Grubu'nun 2012 ve 2013 yılında fabrika alanındaki bazı ruhsatsız yapıların korunmasını da içeren bir imar plan değişikliği Büyüşehir Belediyesi tarafından reddedildi.


İkinci başvuruda fabrika alanında olması gereken yol ve yeşil alan Çamdibi mahallesindeki bir parselde gösterildi. Konut dışı kentsel çalışma alanına, yağ tesisi kullanımı kararı getirilmesi istenen bu plan da İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanmadı.


Ruhsatsız yapıların yıkılmasını önlemek ve yasallaştırmak için girişimlerine devam eden Küçükbay Grubu, en son olarak 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na imar plan değişikliği başvurusu yaptı. Fabrika alanının yeraldığı parselde olması gereken yol ve yeşil alanın Çamdibi'ndeki parselde gösterilmesi, ayrıca bir de cami alanı da ayrılan plan değişikliği, ilginç bir plan notuyla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Nisan 2014 tarihinde onaylandı.


PLANA MESLEK ODALARI İTİRAZ ETTİ, DAVA AÇTI


Bakanlığın onayladığı planın iptali için meslek odaları itiraz etti. Daha sonra da iptal davası açtı. Bakanlık tarafından onaylanan bu planla Küçükbay Grubu'nun fabrikasındaki ruhsatsız bazı binaların yasallaşmasına olanak sağlandığı iddia edildi. Plan onayından sonra bir süre fabrika içindeki ruhsatsız yapılarla ilgili bir gelişme olmadı. Ancak, ruhsatsız yapılara ruhsat da verilmedi. 2016 yılında Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan şikayet üzerine Bornova Belediyesi, ruhsatsız yapılarla ilgili yeniden yapı tatil zaptı tuttu.


BAKANLIK PLANI AĞUSTOS'TA İPTAL ETTİ


Fabrikanın imar planı ve ruhsatsız yapıların akibetinin ne olacağı merak edilirken, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın planla ilgili tüm işlemleri iptal ettiği ortaya çıktı. Plan yürürlükten kaldırdı. Bakanlık 4 Ağustos tarihli yazıyla planın yürürlükten kaldırılıdığını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bildirdi. Aynı süreçte Küçükbay Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay 8 Ağustos'ta FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Küçükbay daha sonra tutuklandı. Ekim ayında ise Küçükbay şirketlerine kayyum atanması kararı verildi.


KOCAOĞLU: BAKANLIK YAPTI, BAKANLIK İPTAL ETTİ


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Küçükbay Grubu'nun yeriyle ilgili plan konusunda yaşanan gelişmelerin belediye ile ilgisi olmadığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı planı iptal ettiğini söyledi. Sözkonusu plan değişikliğinin daha önce kendilerine de getirildiğini belirten Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bağlı olduğu mevzuata göre yapma kısıtı vardı. Belediye'nin görüşü olumsuz oldu. Bakanlığın üst yetkisi var. İnisiyatifini kullanarak yaptı, yine inisiyatifini kullanarak iptal etti" dedi.


Yeni Asır


Geri Dön