26 / 04 / 2024

Ortadoğu Grup'tan jeotermal tesis yatırımı!

Ortadoğu Grup'tan jeotermal tesis yatırımı!

Temiz enerjinin yıldızı jeotermal, yatırım çekmeyi sürdürüyor. Avrupa’da liderliğin Türkiye'de olduğunu belirten Ortadoğu Grup Başkanı Gür, “635 megawattlık tesisimiz var. 2023'e kadar bin megawatt hedefliyoruz" dedi.



Türkiye'nin parlayan yıldızı jeotermal yatırım çekmeye devam ediyor. Manisa'da 3 adet Jeotermal Enerji Santrali (JES) bulunan ve 4 JES daha yapmaya hazırlanan Ortadoğu Enerji tesis başına 3,5 milyon dolar yatırım yapacak. Ortadoğu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gür Türkiye'nin jeotermalde bulunduğu konumu Yeni Şafak'a anlattı.


Ortadoğu Enerji olarak 3'ü Manisa'da 3'ü Kütahya'da olmak üzere 6 adet jeotermal arama ruhsatları olduğu bilgisini veren Mehmet Gür, “İlk hedefimiz elektrik üretim santrali kurmak, yapacağımız jeolojik ve jeofizik etüdler sonucunda sahaların potansiyeline göre konut ısıtma, seracılık, termal turizm, meyve-sebze kurutmacılığı gibi alanlarda çalışmalar yapabiliriz. Manisa'daki ilk 2 ruhsatımızda ilk aşama olarak kurmayı planladığımız JES'lerin kurulu gücü 19 megawatt olacak şekilde düşünüyoruz” şeklinde konuştu.


12 ŞİRKETİN 21 SANTRALİ VAR


Arama çalışmaları, sondaj çalışmaları ve enerji üretim tesisi de dahil olmak üzere tüm proje maliyetini 3,5 milyon dolar olduğunu aktaran Gür sözlerine şöyle devam etti: “Santrallerin kurulum aşamasında alt yükleniciler dahil 200'ye yakın personel ihtiyacı söz konusu. Santral devreye alındıktan sonra ise işletme aşamasında 30 civarı bir personel ile santral işletilebilecektir. Şuanda bildiğimiz kadarıyla; Türkiye'de 12 ayrı şirkete ait toplam 21 santral mevcut.”


TÜRKİYE JES'TE AVRUPA BİRİNCİSİ


Türkiye sahip olduğu jeotermal enerji potansiyeli açısından henüz keşfedilmediğini söyleyen Ortadaoğu Grup Yönetim Kurulu Başkanı, “Dünyada 7. Avrupa'da ise 1. sıradadır. Türkiye bugün itibari ile toplamda 635 megawatt kurulu güçte Jeotermal Elektrik Santrallerine sahip. 2023 yılındaki bin megawatt hedefine daha erken ulaşacak gibi görünüyoruz” ifadelerini kullandı.


Teşvik 10 yıl uzasın Jeotermal enerjideki sıkıntılara da değinen Mehmet Gür, “Devlet jeotermalden üretilen elektrik için 10 yıl boyunca 10,5 centten alım garantisi veriyor. Bu teşvik, Avrupa'da olduğu gibi 20 yıla çıkartılabilir. Bu teşvikten yararlanma 2020 yılında sona erecek, yeni yatırımların devamı için bu tarih en az 10 yıl daha uzatılmalıdır. Ülkemize santraller kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.



Yeni Şafak


Geri Dön