26 / 04 / 2024

Ortahisar'ın imar planının denetlenecek olması tartışma yarattı!

Ortahisar'ın imar planının denetlenecek olması tartışma yarattı!

Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi’nde, Büyükşehir’in 5 binlik imar planlarını denetleyecek olması tartışmalara neden oldu.



Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi hareketli bir oturuma ev sahipliği yaptı. 5 binlik imar planlarını Büyükşehir Belediye Meclisi’nin denetleyecek olması Meclis’i karıştırdı. Konuya yönelik açıklamaya yapan Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Biz bunları daha önce kentsel tasarım projeleri olarak onaylamıştık. Yükseklikten kaynaklanan plan tadilatı şeklinde, Büyükşehir Belediyesi’nde alınan Meclis kararı nedeniyle göndereceğiz. Kentsel tasarımların hepsi bundan sonra Büyükşehir Belediyesi’ne gidecek, öyle oylanacak. Tabii bu bir bürokrasi kaybı olacak ve biraz süre alacak. Yasaya göre 5 binlik planları göndermek zorundayız. İlçe belediyeleri nazım imar planındaki 5 bin ölçekli plana halel getirmemek amacıyla bu karar alınmıştır, nitekim yasa da böyle olması gerektiğini söylüyor. Burada bir hiyerarşi söz konusu değil, onama Meclisi değil, sadece 5 binlik plan denetim yetkisi Büyükşehir’dedir” diye konuştu.


TEŞHİSİ KOYANDAN EMİN DEĞİLİM

MHP’li Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu, Genç’in açıklamaları üzerine, “Artık ilçe belediyeleri kentsel tasarımla ilgili hiçbir değişiklik yapamayacak, hepsi Büyükşehir Belediyesi’nin onayından geçecek. Sadece yükseklik değişecek. Günümüzde bürokrasi ortadan kaldırılmaya çalışılırken, bu bürokrasi kaybı olmuyor mu? Trabzon bugün Büyükşehir olmadı, neden bugüne kadar bu yasa uygulanmadı da şimdi uygulanıyor? Başkanım, ilk başladığınızda ‘Ben yıkan başkan olacağım’ demiştiniz, bizim de hoşumuza gitmişti. 2 yıl geçti, başlayın artık yıkmaya ancak yetiştirirsiniz. Büyükşehir uygulaması çok doğru ama bu karar Ortahisar, Yalıncak, Kaşüstü ve biraz da belki Akçaabat’la ilgili. Yoksa Of’un, Araklı’nın imar durumu kimsenin umurunda değil. Umurunda olsa Araklı’da tünellerin üzerinde, Of’ta karayolunun üzerinde yapılanları birileri görürdü. Şehri katleden imardır ama doktoru, teşhis koyanı ne kadar doğrudur? O konuna emin değilim” dedi.


BÖYLE BİR İMAR KATLİAMI OLABİLİR Mİ?

AK Partili Meclis Üyesi Seyfullah Kınalı, gündem maddesini eleştiren muhalefete, “Bir yerden başlamak gerekiyor, bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi’ne gitmemiş olabilir, bundan sonra gitmemesi söz konusu olamaz. Koskoca Trabzon’un 10 yılda dönüşmesini beklemiyorsunuz. Niye Büyükşehir’e gidiyor sorusu yanlıştır. Yanlışlara Büyükşehir göz yummayacaktır. Gezdiğiniz zaman insanın içi acıyor, böyle bir imar katliamı olabilir mi? Bu bir süreçtir, 18 tane ilçeyi aynı mantıkta planlamak kolay değildir. Bu şehre bazen üzülüyorum” diye cevap verdi.


BUNLARIN YAPTIĞI YANLIŞLARI  TOKİ  DÜZELTEMİYOR

CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Erdem ise, Kınalı’nın söylemlerini hedef alarak, “Galiba biz başka şehirden geldik. 10 senedir imarın başında olan arkadaşlar burada serzenişte bulunuyorlar. Biz de bu serzenişler karşısında hayretler içerisindeyiz. Bu projelerin altında hepsinin imzası var. Sanki Trabzon’da değil de başka bir şehrin meclisinde gibi hissetim kendimi. Burada problem arz eden yapılaşmaların altında bu arkadaşların imzası var. Ya bu yapılaşmaların altına imza atmayın ya da yaptığınız bu işlere sahip çıkın. Bu imar kirliliğinin altında imzası olan arkadaşların burada imarla ilgili ‘Bunları temizleyeceğiz’ demeleri şaka gibi. Bunların yaptığı yanlışları Türkiye Cumhuriyeti Devlet’inin kentsel dönüşümünü sağlayan TOKİ hala düzeltemiyor” dedi. Konuşmaların ardından gündem maddesi oy birliğiyle kabul edildi.


Karadeniz'den İlk Haber 


Geri Dön