25 / 04 / 2024

Ortak tapu paylaşımı nasıl yapılır?

Ortak tapu paylaşımı nasıl yapılır?

Ortak tapuya sahip olan kimselerin, tasarruf işlemi yaparken birlikte hareket etmeleri gerekiyor. Kimi zaman bir ortak taşınmazın satışını isterken, diğer ortak satılmasını isteyemiyor. Bu durumda ortak tapu paylaşımı nasıl yapılır?



Ortak tapu paylaşımı nasıl yapılır?

Ortak tapuya sahip olan kimselerin, tasarruf işlemi yaparken birlikte hareket etmeleri gerekiyor. Kimi zaman bir ortak taşınmazın satışını isterken, diğer ortak satılmasını isteyemiyor.


Diğer payı satın alacak durumu da olmayanlar, kendilerine açılacak ortaklığın giderilmesi davası ile karşılaşabiliyor. 


Bu dava, paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her birinin, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebilme hakkı neticesinde açılıyor. Peki, ortak tapu paylaşımı nasıl yapılır? Dava nasıl açılır? Nasıl sonuçlanır?


Ortak tapu paylaşımı davası, Sulh Hukuk Mahkemesinde açılıyor. Dava sonunda paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. 


Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır. 



Ortaklığın giderilmesi davası dilekçesi 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön