27 / 04 / 2024

Osman Aydın Antalya'daki kentsel dönüşümü anlattı!

Osman Aydın Antalya'daki kentsel dönüşümü anlattı!

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, Antalya’nın hızlı ve denetimsiz yapılaşma yüzünden İstanbul’a dönüşmesinden endişe duyduğu belirtti.



3’ncü Uluslararası Mimarlık Bienali kapsamına düzenlenen ‘Antalya Geleceğini Tartışıyor’ konulu açık oturuma konuşan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, Antalya’nın hızlı ve denetimsiz yapılaşma yüzünden İstanbul’a dönüşmesinden endişe duyduğu belirtti. Aydın, “ Antalya’nın sorunları çözülemeyecek bir şehir olmaması için kentsel dönüşüm değil, kentsel gelişim projeleri hayatı geçirilmelidir”dedi. 


3'üncü Uluslararası Mimarlık Bienali kapsamında düzenlenen 'Antalya geleceğini tartışıyor' konulu açık oturum, Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın moderatörlüğünde İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, Şehir Plancıları Odası Başkanı Haşim Dikencik; Kent Konseyi Başkanı Sema nur Kurt ile Antalya’nın yapılaşmasına tanıklık eden mimarların katılımı ile Khan Otel’de gerçekleştirildi.


ANTALYA İSTANBUL’A DÖNÜŞÜYOR

Açık oturumun açış konuşmasını yapan Osman Aydın, Antalya’nın hızlı ve denetimsiz olarak süren yapılaşmanın İstanbul gibi olmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Aydın, "İstanbul'da herkes dönüşü olmayan yapıların nasıl çözüme kavuşacağını düşünüyor. Antalya'da son bir kaç yıl içinde şansını doğru kullanmaz ise sorunları çözülemeyecek, kurtarılamayacak bir kent haline gelecek" dedi.


YENİ BİR KENT PLANLAMASI GEREKİYOR

Belediyelerin yapılaşma sorununa yeni projelerle çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Aydın, "Yeni bir kent planlamasının yapılaması gerekiyor ama hiç kimse bunun önceliğinden söz etmiyor. En azından imar plan notlarını bütün ilde uygulanır hale getirelim. Turizmin gelişmesi için yeni kentleri içine alabilecek bir planın yapılması şart. Kentsel dönüşüm değil, kentsel gelişim projelerinin hayata geçirilmesi lazım” şeklinde konuştu.


KENT İÇİ ULAŞIM ANTALYA’NIN EN BÜYÜK SORUNU

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, ise kent içi ulaşım, mevcut yapı stoku ve yapılaşma konusunda geçmişte yapılan hatalar ve gelecekte yapılmaması gereken hatalar konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Kentin nüfusunun her yıl on kat artarak çoğalmaya konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Kentin nüfusunun her yıl on kat artarak çoğalmaya devam ettiğine dikkat çeken Oğuz, "Antalya nüfus büyüklüğü bakımından Türkiye'nin 5'inci ili. Araç sayısına göre ise 4'üncü ili. Antalya'nın e büyük sorunlarından biri kent içi ulaşım sorunu" dedi.


ANTALYA’YI RANTTAN KORUYUN

Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Haşim Dikencik ise konuşmasında "Antalya'nın kent kimliğinin yeniden kazanılması için öncelikle ranttan etkilenmesini önlemek gerekiyor" dedi. Dikencik, "Devletin bu konuda herhangi bir politika üretmediği biliniyor.Bu da Antalya’ya olumsuz yansıyor. Devletin yol yapmaktan başka bir ulaşımpolitikası yok. " dedi. 


Antalya Gerçek Akdeniz Gazetesi


Geri Dön