25 / 04 / 2024

Oteller bankaların ya da yabancıların eline geçebilir!

Oteller bankaların ya da yabancıların eline geçebilir!

Turizm sektöründe alarm sinyalleri verildi. 2022'de yeni bir finansman modeli ortaya koyulmazsa, otel ve işletmelerin havlu atacağı belirtiliyor.



Bu sezon salgının yaralarını sarmaya çalışırken, yeni varyantlarla kapanan sınırlar ve orman yangınları ile kısa bir yaz sezonu gören turizm sektöründe, borçlar artıyor. Yeni bir finansman modeli ortaya koyulmazsa, otel ve işletmelerin havlu atacağı belirtiliyor.

Sözcü Gazetesi'nden Sayime Başçı'nın haberine göre; sektörde birçok işletmenin ve otelin nakit sıkıntısı çektiği vurgulanırken, otel, restoran ve bütün turizm sektörü oyuncularını kapsayan takipteki kredi borçlarında ise son iki ayda 1.4 milyar Türk Lirası tutarında yükseliş olduğu belirtildi. 

Oteller bankaların ya da yabancıların eline geçebilir!

FİNANSMAN MODELİ

Ağustos'ta 6.6 milyar Türk Lirası olan takipteki kredi tutarı, Eylül'de 7.6 milyar Türk Lirası'na yükselirken, Ekim'de ise bu miktar 8 milyar TL'yi geçti. Yalnızca otellerin takipteki kredi oranı Ekim ayı verilerine göre 5.7 milyar Türk Lirası olarak belirlendi. Toplam kredi miktarı da artarken sektörün borçları çevirmekte zorlandığı belirtiliyor. 

2022'de yeni bir finansman modelinin ortaya konulmaması durumunda otel ve işletmelerin havlu atarak ya bankaların eline geçeceğine ya da satılacağına dikkat çekiliyor.

Oteller bankaların ya da yabancıların eline geçebilir!

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, 2022'de eğer kredilerde takla attırma veya borçların ileriye doğru yapılandırılması devreye alınmaz ise bu sarmaldan çıkamayan işletmelerin ya bankalara geçmesini ya da yabancılara satışını öngördüklerini belirtti.

Otellerin çoğu satılık

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu, konuya ilişkin açıklamasında “Şu anda bu borç tehlikesi büyük. Bu borç karşılığı bir girdi sağlayamadığı için sektör, toplam borçta bir eksiltme olamıyor. Pandemi ile birlikte ödenebilen hiç kredi yok. Otellerin büyük kısmı satılık. Sektörün yüzde 80'i zorda” diye konuştu. 

Oteller bankaların ya da yabancıların eline geçebilir!

Kurlar turizmcinin belini büktü

İşler, sektörü çıkmaza sokan süreçle ilgili şunları kaydett: 

“Bunların ilki Thomas Cook'un iflası idi. Burada sektör kazanmış olduğu haklarını alamadı. Bunun hemen ardında pandemi geldi iki yıl. Pandeminin devam ettiği ve yüksek sezonda orman yangınlarının oluştuğu döneme geldik. Yangının arkasından da dövizdeki ciddi artışlar turizmcinin belini büktü.”

Turistik oteller yabancıların eline geçebilir!

Oteller Körfez sermayelerinin olabilir!


Geri Dön