24 / 04 / 2024

Turistik oteller yabancıların eline geçebilir!

Turistik oteller yabancıların eline geçebilir!

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Bir iki yıl kazanç kötü olabilir. Ama otel orada duruyor. Eğer siz turizmcileri desteklemezsiniz, maalesef bu oteller üç otuz paralara, çok düşük paralara kendi yatırımcısının dışındakilerin ellerine geçebilir" dedi.



Kurdaki hızlı artış sebebiyle aşırı ucuzlayan Türk şirketlerine dışarıdan yoğun talep gelebileceğine dikkat çekilirken, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, turistik otellerin yabancıların eline geçebileceğine ilişkin uyarılarda bulundu.

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; Hakan Ateş, Kovid-19 salgını sebebiyle kar edemeyen otellere yeterli destek sağlanmaması durumunda, bunların ‘üç otuz paraya' yabancıların eline geçebileceğine dikkat çekti. Ateş, “O oteller Türkiye'nin adeta petrolü gibi. Neden bizim milli turizmimiz kendi firmalarımızın elinde kalmasın? Niçin yabancıların eline geçsin? Ülkeye döviz kazandıran bu oteller sıradan bir bina gibi görüldüğü için yeterli kredi alamıyor” diye konuştu.

Turistik oteller yabancıların eline geçebilir!

TERCİHİM BU YÖNDE

Basın mensuplarına açıklamalar yapan Ateş, Denizbank olarak turizme en çok kredi veren özel banka olduklarının altını çizdi. Turizmin petrolü olmayan Türkiye'ye adeta petrol gibi döviz kazandırdığını vurgulayan Hakan Ateş, salgın sürecinde yeterli gelir elde edemeyen sektörün kaynak yokluğundan yabancı yatırımcıların eline geçme tehlikesi olduğunu aktardı. Ateş, “Bir iki yıl kazanç kötü olabilir. Ama otel orada duruyor. Eğer siz turizmcileri desteklemezsiniz, maalesef bu oteller üç otuz paralara, çok düşük paralara kendi yatırımcısının dışındakilerin ellerine geçebilir. Ama neden bizim milli turizm sanayicimizde kalmasın. Yabancı bir bankanın genel müdürü olarak söylüyorum, benim tercihim o yönde olur” şeklinde konuştu.

Turistik oteller yabancıların eline geçebilir!

5 MİLYON VERSEM KURTULACAK

Otellere Sermaye Piyasası Kurulu lisanslı ekspertiz firmaları haricinde hiç kimsenin değeri veremediğine vurgu yapan Hakan Ateş, “Ben örneğin pazar değeri 50 milyon dolar olan bir otele kredi vereceğim. Ancak lisanslı eksper bu otele 25 milyon dolar değer biçiyor. Bu yüzden 50 milyon dolarlık otele sadece 25 milyon dolara kadar kredi verebiliyorum. Otel sahibinin ihtiyacı 30 milyon dolarsa 25 milyonu veriyorum, ilave 5 milyon doları veremiyorum. Elim kolum bağlı. 5 milyon daha verebilsem otel kurtulacak” diye konuştu.

Ateş, alıcı ve satıcının rızasıyla 24 otel sattıklarınn altını çizerek, şunları kaydetti:

“Bu otellerin satışında ortalama satış fiyatımız ekspertiz değerinin 2.1 katı oldu. Hatta öyle durumlar var ki, ekspertiz firmasının 28 milyon dolar dediği otel 92 milyon dolara satıldı.”

Oteller bankacıların elinden nasıl kurtulur? Yazlıklardaki balon nasıl indirilir?

Bankalar borçlu otellerle vefa sözleşmesi imzalıyor!


Geri Dön