19 / 03 / 2024

Yabancıların kar beklentileri konut satışlarını etkiliyor

Yabancıların kar beklentileri konut satışlarını etkiliyor

Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Ahmet Cebeci: Turistik kentlerden konut alan yabancıların kar beklentilerinin düşmesi konut satışlarını azalttı.



MÜTBİR Başkanı Cebeci, inşaat sektörünü ve yabancıların Türkiye'ye yatırım yapmama nedenleri hakkında bilgi verdi. Sektördeki yasal engeller, sınırlamalar ve yabancı müşterilerin tapu alma sürecinde karşılaştığı bürokratik engellerin olumsuz düşüncelerin oluşmasına yol açtığını kaydeden Cebeci, yaşanan sorunların yabancıları Türkiye'den uzaklaştırdığını anlattı. Yabancılara yönelik oluşturulan konutların sözleşme şartlarına uygun olarak teslim edilmediğinin altını çizen Cebeci, bu konunun güvensizlik problemini ortaya çıkardığını ifade etti. Turistik kentlerde yabancıların artık kar amaçlı konut almadığını belirten Cebeci, yabancıların daha çok yerleşmek ve yazlık kullanmak üzere konut satın aldıklarını kaydetti.

2005 yılında Tapu Kanunu'nun Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesinin ardından sektörün dar boğaza girdiğini hatırlatan Cebeci, 2008 yılı Aralık ayında Rus vatandaşların Türkiye'den mülk edinmesiyle ilgili yaşadığı sıkıntıları Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğü'ne bildirdiklerini kaydetti. Yapmış oldukları çalışmaların olumlu sonuçlandığını aktaran Cebeci, "7 Ocak 2009 tarihinde yayınlanan genelge sonucunda Rus vatandaşları, genel müdürlükten izin almak zorunda kalmadan karşılıklılık ilkesine göre tapularını alabilecekler. Sektör temsilcileri olarak bizler Yabancılara mülk satarak ülkeye döviz girdisi sağlıyoruz. Bizim farkımız, ürünlerimizi yurt içinde pazarlıyor ve yabancılara satıyor olmamızdır. 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesi belediye başkan adaylarıyla görüşüyoruz. İnşaat sektöründe nasıl bir yol izleyeceklerine dair başkan adaylarından bilgiler alıyoruz." dedi.

"İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN EN ÖNEMLİ SORUNU PLANSIZ VE HIZLI BÜYÜMESİ"

Turizm kentlerindeki inşaat sektörünün en önemli sorununun plansız ve hızlı büyümesi olduğunu vurgulayan Cebeci, benzer sorunlar yaşamamak için birlik çatısı altında mücadele etme kararı aldıklarına işaret etti. Yaşanan bu sıkıntıların işbirliğiyle aşılabileceğine inanan Cebeci, yatırımların daha planlı ve programlı yapılmasının hem kaliteyi hem de pazar payını arttıracağını sözlerine ekledi.

Sabah

Geri Dön