19 / 04 / 2024

Otomotiv sektörünü hareketlendirecek proje: Fabrika çıkışlı 2. el dönemi başlıyor!

Otomotiv sektörünü hareketlendirecek proje: Fabrika çıkışlı 2. el dönemi başlıyor!

Otomotiv sektöründe yaşanan gerileme sonucunda 'Fabrika çıkışlı 2. el' projesinin yapılacağını öngören Emre Özpeynirci konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.



Otomotiv sektöründe yaşanan gerileme sonucunda sektör temsilcileri, konuyla ilgili projeler yaparak bu dönemin geride kalacağını belirtiyor. 'Fabrika çıkışlı 2. el' projesi yapılacak olan bu projeler arasında yer alıyor. Döviz kurundaki dalgalanma, ekonomideki hareketlilik ve çip krizi otomobil sektörünü yakından etkiliyor. Bu etkileme sonucunda sektör temsilcileri bu sorunlara karşı farklı çözüm yolları aramaya başlıyor. Otomobil sektörünü ilgiyle takip eden gazeteci Emre Özpeynirci, önümüzdeki sene Türkiye'de hayata geçirilecek projelerden birinin ‘Fabrika çıkışlı ikinci el’ olacağını belirtti.

Otomotiv sektörünü hareketlendirecek proje: Fabrika çıkışlı 2. el dönemi başlıyor!

TRT Haber'den Sertaç Aksan'ın haberine göre, Dünyada boyalı veya parçası değiştirilmiş otomobiller merakla karşılanırken Türkiye'de bu olay tam tersine dönüyor. Otomobilde kilometre ile oynanması veya araçlardaki kusurların gizlenmesi bu güven problemini de tetikliyor. Ülkede yaşanan bu sorunlar durumunda ikinci el araba satışlarında bir güven problemi ortaya çıkıyor. Sertaç Aksan, bu konuya ilişkin gazeteci Emre Özpeynirci ile yaptığı görüşme sonrasında şunları kaydetti:

Otomobil sektöründe yaşanan alım gücünün düştüğünü belirten Özpeynirci, 10 yaş ve üzeri ikinci el araçların daha çok satılacağı bilgisini de veriyor. İki farklı durumun ortaya çıkacağını anlatıyor Özpeynirci… Hiç araba sahibi olmayanların ikinci el araçlara yönelmesi durumu ortaya çıkan sorunlardan  bir tanesi. Sorunlardan bir diğeri ise araç sahibi olanların yenisi ile değiştirme şansı olmadığı için elindeki aracı kaybetmek istemeyenler olduğunu öğreniyoruz. İstatistikler sonucunda mevcut tabloya bakıldığında özellikle satış sonrasında olan dönemi vurgulayan Özpeynirci, otomobil sektörünün yeniden yükselişe geçmesi için bu alanda yeni başlangıçlar yapılmasının gerektiğini anlatıyor. “Bunların en başında ‘Fabrika çıkışlı 2. el’ modeli geliyor” ifadeleri kullandıktan sonra, “Yani yakın zamanda ya elinizdeki otomobili üretildiği fabrikaya verip yenileteceksiniz ya da o markanın daha uygun fiyatlı fabrika çıkışlı ikinci el otomobil alma şansına sahip olabileceksiniz” açıklamaları ile konuyu kısaca anlatmış oluyor.

Otomotiv sektörünü hareketlendirecek proje: Fabrika çıkışlı 2. el dönemi başlıyor!

Gazeteci Emre Özpeynirci'nin açıklamalarına göre, bu modeli ilk olarak geçtiğimiz senenin sonlarında Renault, Fransa’daki Flins fabrikasında ‘Refactory’ ismiyle başlatmış. 2022 senesinde ise İspanya'daki Sevilla fabrikasında bu hizmet veriliyormuş.Buna benzer olan modelin Bursa’daki Oyak Renault fabrikasında da gerçekleştirilmesinin beklediğini söyleyen Özpeynirci şöyle açıklamalarda bulundu: “Eğer model başarılı olursa kısa süre içinde Tofaş ve diğer üreticiler tarafından da uygulanması beklenebilir… Avrupa'da ‘Refactory’ modelinin mimarlarından biri olan Renault Grubu Satış Sonrası Kıdemli Başkan Yardımcısı Hakan Doğu, bildiğiniz gibi kısa süre önce de Fransız şirketin Türkiye’de kurduğu Renault Group Otomotiv (RGO) isimli çatı şirketin CEO'su oldu. Bu göreviyle birlikte aynı zamanda Oyak Renault Yönetim Kurulu Başkanı olarak da atanan Doğu, global görevini ise yürütmeye devam ediyor. Renault'un Fransa’da başlattığı ‘Refactory’ modelini Türkiye'de de uygulamak isteyen Doğu, projeyle ilgili fazla detay vermiyor. Mevcut koşullarda bu sistemin Türkiye’de çok başarılı olacağını düşünüyor. Hakan Doğu, bu konuda çalışmalara başladıklarını, gelişmelere bağlı kısa süre içinde resmi açıklama yapacaklarını söylüyor. Renault, bu satış modeliyle sadece Fransa'da yılda 45 bin aracı yenilemeyi amaçlıyor. Refactory ismini verdiği bu sistemle 2030 yılında itibaren yılda 1 milyar Euro’luk gelir hedefliyorlar.”

Otomotiv sektörünü hareketlendirecek proje: Fabrika çıkışlı 2. el dönemi başlıyor!

Sertaç Aksan, söz konusu araçlar, sıfır otomobillerin üretildiği fabrikada mı yenilecek yoksa bunun için ayrı bir alan mı oluşturulacak? Özpeynirciye soruyor.

Emre Özpeynirci, sistemle ilgili herhangi bir bilginin olmadığından bahsediyor ve ek olarak bu sistemin ülkemizde sadece fabrikalar için olmadığını ikinci el araç satan kurumsal firmalar içinde olacağını akataran Özpeynirci sözlerine şöyle devam ediyor: “Örneğin, Petrol Ofisi’nin kardeş şirketi VavaCars bu yıl içinde Türkiye’nin en büyük muayene ve araç yenileme merkezlerini açmaya hazırlanıyor. Ankara, İstanbul ve İzmir’de açılacak yeni merkezler kanalıyla yurt genelinde yayılmayı hedefliyorlar. Yeni açılacak merkezlerde ikinci el araç alım-satımında anahtar teslim şeklinde tüm hizmetleri tek elde birleştiriyorlar. Türkiye'de 100 bin metrekarelik bir alanda yapılacak yatırımla, en büyük muayene ve araç yenileme merkezi kurulmuş olacak. İşte hem fabrikalar hem de bu tip yenileme merkezleriyle, tüketici daha güvenli ve garantili ikinci el otomobil alma şansına sahip olacak.”

Hyundai SUV modellerinde baş döndüren kampanya!

Suzuki’den SUV severleri heyecanlandıran şubat ayına özel kampanya!

Heyecanla beklenen Polo şubat ayı 2022 fiyat listesi belli oldu!

Opel'den sevindiren haber: Seçilen modellere bahar kampanyası!

Bitcoin yükseliş dönemine geçiyor!

Arçelik'ten sevgililer gününe özel kampanya!


Geri Dön