19 / 04 / 2024

Otopark yönetmeliği 2013!

Otopark yönetmeliği 2013!

Ticari amaçlı yapılar, büro binaları, konaklama tesisleri, sağlık yapıları ve meskenler gibi yapılarda otopark miktarı nasıl olmalıdır? Merak ediyorsanız "Otopark Yönetmeliği 2013" için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Otopark yönetmeliği 2013!

Otopark, motorlu araçlar için yapılan araçların toplu halde park edildikleri açık ya da kapalı alanı ifade ediyor. Araçların belli bir nizam içinde park edilmesi amacını taşıyan otoparklar, yol içi parklanmayı önleyerek trafik sıkışıklığının da önüne geçiyor. Otoparklar açık alan, kapalı alan, çok katlı ve mekanik otopark olarak tasarlanabiliyor. Böylece otopark nedir ve otopark nasıl yapılır sorularına yanıt vermiş olduk. Gelelim Otopark yönetmeliği 2013'e..


Otopark yönetmeliği 2013..

Otopark yönetmeliği 2013'te amaç, yerleşme yerlerinde araçların yol açtığı, trafik sorunlarının çözümü için otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerin neler olduğunun ve otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer şartlarının tespit ve giderilme esaslarını aynı kanunun 5. maddesinde tanımlanan ulaşım ve sistemlerini ve problemlerinin çözümünü gösteren imar planlarına uygun olarak düzenlemek olarak ifade ediliyor.


Otopark hesabında Yapı İnşaat Alanı esas alınıyor. Ayrıca kullanım çeşitlerinin alt türleri ve bunlarla ilgili otopark miktarları belediye meclislerince belirlenir.


Otopark çeşitleri..

* Bina otoparkları: Bir binayı çeşitli amaçlar için kullanan özel ve tüzel kişilere ait ulaşım ve taşıma araçları için, bu binanın içinde veya bu binanın oturduğu parselde açık veya kapalı olarak düzenlenen otoparklardır.


* Bölge otoparkları ve genel otoparklar: Bir şehir veya bölgenin mevcut ve gelecekteki şartları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak imar planları ile düzenlenen ihtiyaca göre açık, kapalı ya da katlı olarak, belediyeler veya diğer kamu kuruluşları ve özel kişiler tarafından yapılan ve işletilen otoparklardır.


* Birim park alanı: Bir aracın park etmesi için gerekli olan ve manevra alanları dahil toplam park alanıdır.


Otopark kullanım çeşitleri ve miktarları..

1- Meskenler 100 metrekareye kadar 4 daire için;

2- Ticari amaçlı yapılar ve büro binaları 50 metrekareye kadar

3- Konaklama tesisleri 50 metrekareye kadar

4- Yeme, içme, eğlence tesisleri 50 metrekareye kadar

5- Sosyal kültürel ve spor tesisleri 30 oturma yeri için

6- Eğitim tesisleri 400 metrekareye kadar

7- Sağlık yapıları 125 metrekareye kadar

8- Cami ve ibadet yerleri 300 metrekareye kadar

9- Kamu kurum ve kuruluşları 100 metrekareye kadar

10- Sanayi, depolama ve toptan ticaret 200 metrekareye kadar

11- Küçük sanayi 125 metrekareye kadar

12- Semt pazarı 100 metrekareye kadar pazar alanı için en az 1 otopark yeri ayrılması zorunludur. Ancak, belirlenen otopark miktarları yöre ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belediye meclisince artırılır.


"Bölge ve Genel Otoparkların Düzenlenme Esasları" Otopark yönetmeliği'nin 6 maddesinde ifade edilmiştir.


MADDE 6 

6.01 Bölge otoparkları ve genel otoparklar imar planlarında tespit edilen yerlerde plan  esaslarına uygun olarak yer üstünde veya yeraltında açık, kapalı veya çok katlı olarak  yapılabilir.

6.02 Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan bölge ve genel otoparkların bakım,  onarım ve işletilmesi Büyükşehir Belediyesine aittir. Bu hizmetler için alınacak ücret 

Büyükşehir Belediyesi tarafından tespit edilir. 

6.03 Otopark ihtiyacının parselinde karşılanamadığı veya talebin yüksek olduğu  merkezi iş alanları ve benzeri bölgelerde; genel amaçlı otoparkların yapımı, bakımı, onarımı  ve işletilmesi üçüncü şahıslara verilebilir. Bu hizmetler karşılığında alınacak ücret,  Büyükşehir Belediyesince tespit edilir. 

6.04 Bu Yönetmeliğin 4.05 maddesi kapsamında kalan, bölge veya genel otoparklardan yararlanmak amacıyla otopark bedeli ödeyenlerden bakım, onarım ve işletme  ücreti dışında ayrıca otopark kullanım bedeli alınmaz. 

6.05 Ana arter yollarda ‘cadde altı’ bölge ve genel otopark düzenlenebilir. 

6.06 Milli Eğitim İl Müdürlüğünden uygun görüş alınması ve Kurumlar arası mutabakat yapılması şartıyla, okul bahçelerinin altında bölge ve genel otopark düzenlenebilir. 

Okul bahçelerinin altında düzenlenecek olan otopark alanlarının araç giriş-çıkışlarının, okul bahçelerinden ve öğrenci giriş-çıkışlarından bağımsız olarak sağlanması ve konuyla ilgili UKOME kararı alınması gerekmektedir.



Otopark yönetmeliği 2013'e dair diğer detaylar için tıklayınız.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön