18 / 04 / 2024

ÖTV ve KDV indirimi Manisa’da yüz güldürdü!

ÖTV ve KDV indirimi Manisa’da yüz güldürdü!

Beyaz eşya mağazası sahibi Tarık Esen, beyaz eşya ve mobilyada ÖTV ve KDV indiriminin fiyatlara yansıması, Manisa’da hareketliliğe neden olduğunu ve sektör temsilcilerinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.



Bakanlar Kurulu kararıyla beyaz eşya ve küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) 30 Nisan'a kadar sıfıra çekilmesi ve mobilyada da Katma Değer Vergisi (KDV) oranının aynı tarihe kadar yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi, ürünlerin fiyatlarını düşürdü. Kur artışından dolayı artan fiyatların ÖTV'nin sıfırlanmasıyla dengelendiğini söyleyen beyaz eşya satıcıları, özelikle yeni evlenecek olanlar ve beyaz eşyalarını yenilemek isteyenlerin taleplerinin arttığını söyledi.


ESNAF SÜRE UZATIMI İSTİYOR


Konu hakkında açıklamalarda bulunan beyaz eşya mağazası sahibi Tarık Esen, indiriminin sektör temsilcileri ve vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi. Tüketicinin ürünleri daha uygun fiyata alabileceğini belirten Esen, "Kur artışlarından dolayı son günlerde beyaz eşya ve dayanıklı tüketim mallarında ister istemez zam yaşanmıştı. ÖTV'nin sıfırlanmasıyla nişanlı çiftlerimiz, yeni evlenecek olanlar ve uzun yıllar evli olup beyaz eşyalarını yenilemek isteyenler bize yeni yeni talep göstermeye başladı. Bu, önümüzdeki günlerde piyasayı daha da hareketlendirecektir. Ama bu indirimin 30 Nisan tarihine kadar geçerli olması yeterli değil, biz bunun en azından yılsonuna kadar devam etmesini istiyoruz” dedi.


YÜZDE 30’LARA VARAN İNDİRİM


Bir diğer beyaz eşya mağazası sorumlusu Erhan Yıldırım ise, indirimin piyasayı hareketlendireceğine dikkat çekerek, “ÖTV’nin kaldırılmasının, sektör temsilcilerine olumlu yansıyacağını düşünüyorum. İşlerimizin açılacağını, hareketleneceğini düşünüyorum. ÖTV’nin rakamı bizde yüzde 6,7 olarak uygulanıyor. Bu aslında çok büyük bir oran değil ama fabrikalar bu ÖTV indiriminin üzerine ekstra indirimler yapıyor. Böyle olunca da tahmini olarak 3 bin liralık olan bir ürün, 2 bin 300 liraya kadar, 2 bin lira olan bir ürün, bin 3, bin 350 liraya kadar düşebiliyor. Bu hem vatandaşların açısından hem de bizim açımızdan önemli bir durum. Yavaş yavaş hareketlilik yaşanmaya başladı. Şimdiden merak edip soranlar oluyor. Önümüzdeki günlerde hareketliliğin artacağını düşünüyorum. İndirimin hiçbir zararı olmaz. En azından talebi artırır, piyasayı canlandırır. Bu indirimin yılsonuna kadar geçerli olması, herkesin faydasına olacaktır” diye konuştu.


HEM ESNAFI HEM VATANDAŞI RAHATLATACAK


Manisa’da uzun yıllardır mobilya sektörünün içinde olan, Kahraman Mobilya’nın sahibi Günay Kahraman da, “Mobilyada yaklaşık yüzde 10 civarında bir KDV indirimi oldu. Bunun piyasaları az biraz da olsa hareketlendireceğini düşünüyorum. Henüz yeni alınan bir karar olmasına rağmen, şimdiden gelip fiyat araştıranlar, soranlar oluyor. Önümüzdeki günlerde bu daha da artacaktır. Bu indirimin işlerimiz açısından öneli olacağını düşünüyorum. Açıkçası hem bizi hem de vatandaşı bir nebze de olsa rahatlatır” ifadelerini kullandı.



Manisa Manşet


Geri Dön