25 / 04 / 2024

Özel mülkiyette kentsel dönüşüm sektörü hareketlendirecek!

Özel mülkiyette kentsel dönüşüm sektörü hareketlendirecek!

Konut ve Yapı gazetesinin köşe yazarlarından Atilla Ödünç, yazısında kentsel dönüşümü değerlendirdi. İşte Ödünç'ün özel mülkiyette kentsel dönüşüm konulu yazısı...



Son yıllarda kentsel dönüşüm kamuoyunda en fazla sözü edilen konuların başında gelmektedir. Sadece kamuoyunun gündeminde dahi olması bunun ülke, kent ve halkımız nezdinde ne denli önemli olduğunun bir göstergesidir. 


Yerleşime uygun topraklarının büyük bir bölümü 1.Derece deprem kuşağında olan Marmara bölgesi ve Bursa'da, olası bir depremde yapı stoğunun önemli bölümünün yıkılması, daha da önemlisi can kayıplarının olması kaçınılmazdır. 


Depremin ne zaman ve ne şiddette olacağını kontrol etme şansına sahip olmadığımızı bildiğimize göre, en azından bu konuda önlemleri almak zorundayız. İşte bu konuda kentsel dönüşüm bu yapı stoğunun yenilenmesi konusunda bizlere imkan sağlamaktadır. 


ÖZEL MÜLKİYETTE KENTSEL DÖNÜŞÜM 

Bu güne kadar kentsel dönüşümde farklı yöntemler uygulandı. Kamu kurum ve kuruluşları sorumluluk alanındaki depreme dayanıksız yapı stoğunu örneğin okul, hastane gibi yıkarak dönüşümünü sağladı ve buna devam ediyor. Asıl önemlisi özel mülkiyette kentsel dönüşümü başarabilmek. 


Halkımız arasında bu güne kadar özel mülkiyetlerinde devlet eliyle dönüşümün sağlanması şeklinde yanlış bir beklenti vardı. Ama bunun olamayacağı yakın zamanda anlaşıldı. Herkesin kendi imkanları ve ilgili yasanın; kira yardımı, düşük kredi ve harçlara sağlanan muafiyet ile kentsel dönüşümü yapmalarının gerekliliği ortaya çıktı. 


Kooperatif yada site sakinleri, depreme dayanıksız meskenlerinde kentsel dönüşüm uygulamak için taahhüt firmaları ile birlikte çalışma yoluna gittiler. 


Şehir merkezinde, gerekli altyapısı ve ulaşım sistemlerine entegre olan, bu dayanıksız yapıların dönüşümü ile hem halkımız içinde yaşamaya layık olduğu güvenli yapılara kavuşmuş olacak, hem de inşaat sektörüne hareketlilik kazandıracaktır. 


Sektörün uzun yıllardır yeni konut yapabilmek için yerel yönetimlerden arsa üretilmesi yönünde talepleri de bu inşaatların yerlerinde yenilenmesi ile bir noktada çözümlenecektir. 


Bugün bir çok site kentsel dönüşüm ile kanunun kendilerine verdikleri hakları da kullanarak taahhüt firmaları ile görüşerek konutlarını yenileme yoluna gitmektedir. 


Kentsel dönüşümün aktörlerinin başında gelen mülk sahipleri de bilinçli bir şekilde bu konuda adım atarak üzerlerine düşeni yapmış oluyorlar. 


İnanıyor ve ümit ediyoruz ki depreme dayanıksız yapıların yıkılması yaşanacak bir deprem ile değil de, vatandaşın talebiyle ve kentsel dönüşüm ile yıkılarak yenilensin. 


Konut ve Yapı


Geri Dön