28 / 03 / 2024

Özel okul ücretlerinde fahiş artış! Veliler isyan ediyor, okullara soruşturma!

Özel okul ücretlerinde fahiş artış! Veliler isyan ediyor, okullara soruşturma!

Özel okullar, yüzde 65 olarak belirlenen zam oranını türlü yollarla aşmaya devam ediyor. Fahiş fiyatlara tepkili olan veliler ise artık bu rakamları ödeyemeyeceklerini söyleyerek devlet okulu seçeneğini masaya getirdi.



Son yıllarda ailelerin özel okullara ilgisi artarak sürerken, özel okulların fırsatçı politikaları tabloyu ters istikamet yönünde çevirmeye başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı 2023-2024 eğitim dönemi için özel okulların zam oranının üst sınırını % 65 olarak belirlendiğini duyurdu. Zam oranını yeterli bulmayan özel okul temsilcileri söz konusu artış oranıyla özel eğitim kurumlarının ayakta kalmakta güçlük çekeceğini söylerken; veliler ise zam oranının aşırı yüksekliği yanında ek hizmetlerdeki denetimsiz fiyat artışlarından dert yanıyor.

YÜZDE 65 ZAM NASIL BELİRLENDİ?

Özel okul ücretlerinde fahiş artış! Veliler isyan ediyor, okullara soruşturma!

Normalde özel okul zamları bir önceki yıllık TÜFE+TEFE'nin toplamının ikiye bölünüp 5 puan eklenmesiyle belirleniyordu. Rakam bu yıl için yüzde 105.9 oranında çıktı. Bu oran 50 bin TL'lik bir okul ücretinin 103 bin TL'ye çıkması anlamına geliyordu. Ayrıca şu detayı belirmekte fayda var; Özel okullar her eğitim kademesindeki ilk sınıfların ücretlerini yönetmeliğin dışında bağımsız olarak ilan edebiliyor. 1-5 ve 9. sınıflarda yüzde 65 sınırı yok. 

Yönetmelikteki rakamın ortaya çıkması sonrası özel okulların yüzde 200 hatta yüzde 300 zamlar yaptığı veliler tarafından sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. Şikayetler sonrası devreye giren Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullarla masaya oturdu ve gergin geçen görüşmeler sonrası yüzde 65 oranı belirlendi. Bu rakamla ise 50 bin TL'lik özel okul fiyatı 82 bin 500 TL'ye çıkmış olacak.

OKULLAR ZAM SINIRININ ETRAFINDAN DOLAŞIYOR

Gergin geçen masadan yüzde 65 kararıyla kalkılmış olsa da özel okullar zam sınırının etrafından dolanmaya başladı. Birçok özel okul ek hizmetler ve yemek fiyatına yaptığı fahiş zamlarla zam sınırı delmeye başladı. Öyle ki 2022-2023 yılında 5 bin TL olan yemek ücreti için 30 bin TL isteyen okullar var. Hatta velilerden ne koparırsam kârdır gözüyle bakan bazı özel okullar 'kantini kapatacağız' diyerek velilere yemek dayatmasında bulunmaya başladı.

EK ZAMMA BAŞLADILAR

Bu rakamlar 2023-2024 yılı için geçerliyken asgari ücret, memur maaşları ve özel sektörde yeni yıl zamlarının belli olmasıyla beraber bazı özel okullara velilere mesaj göndererek şubat ayı itibarıyla 2022-2023 yılı 'yemek ve ek hizmet' ücretlerine sözleşmelerin dışında yasal olmayan zamlar talep ediyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön