26 / 04 / 2024

Özel üniversitelere zam sınırı gelecek mi? İşte mahkemeden emsal karar!

Özel üniversitelere zam sınırı gelecek mi? İşte mahkemeden emsal karar!

Özel üniversitelerin uyguladığı yüzde 200’e varan zamlar mahkemeye taşındı. İşte bu konuya dair mahkemeden çıkan emsal karar!



Özel üniversitelerin öğrenim ücretlerine uyguladığı yüzde 200'e varan zam oranları gündemde yer alıyor. Avukatlara gelen talep doğrultusunda İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan özel bir üniversiteye yönelik Bakırköy Tüketici Mahkemesinde dava açıldı.

Yapılan soruşturma kapsamında Bakırköy 6. Tüketici Mahkemesinde alınan karar ile özel üniversitenin TÜİK tarafından belirlenen temmuz ayı TÜFE oranı olarak hesaplanan yüzde 79.60 oranı ile öğrencilerin kayıtlarının tedbirden yenilenmesi kararı verildi. Mahkeme tarafından alınan önemli tedbir kararı öğrencilerin kayıt yenileme aşamasında kayıtların yenilenmesinde yaşanabilecek mağduriyetin önüne geçmekte. Alınan karar ile özel üniversite 2021-2022 yılı öğrenim ücreti üzerinden en fazla yüzde 79.60 zam oranı ile kayıtları güncellenebilir.

DHA'nın haberine göre, bu konu hakkında Avukat Murat Bostan şunları söyledi; "Özel üniversitelerde okuyan öğrenci arkadaşlarımızın yaşadıkları sorunlar karşısında en başından beri yanındayız. Özel okullar kayıt zamanında yüzde 5, yüzde 10 gibi anlaşmalarda bulundular. Bu taahhütler hukukta hicaptır. Özel üniversiteler bu şekilde öğrencilerin iradelerini kendi okullarının tercih edilmesi yönünde şekillendirdiler. Üstelik öğrencilerin yatay geçiş haklarından sonra bu zamlar açıklanmıştır. Bu durumda özel üniversiteler öğrencilerin kayıt ücretlerini ödememelerinde bir yıllarının yanmasını göze almışlardır. Bu dürüstlük kurallarının dışındadır.

Biz müvekkillerimiz adına yaptığımız başvuru ile ihtiyati tedbir kararını mahkemeye kabul ettirdik.  Şimdilik yüzde 79.60 olarak talebimizi kabul ettirdik. Fakat biz bununla da yetinmeyeceğiz. Yüzde 5, yüzde 10 gibi okullarında taahhüt ettiği oranlar üzerinden esas davamızı belirleyip açacağız. Üniversiteler taahhüt ettikleri bu yüzde 10 artış oranına uymak zorundalar. Açacağımız ana davada da bunun sonucunu almak için uğraşacağız. Yüzde 200'lük zamlı oranlardan kayıtlarını yenileyen arkadaşlarımız için de hiçbir şey geçmiş değildir. Zamlı şekilde kayıtlarını yenileyen arkadaşlarımız nedensiz zenginleşmeye bağlı olarak davalarını açıp, paralarını geri alabilirler. Bizde bu zaman diliminde öğrenci arkadaşlarımızın yanında olacağız.”

Carrefour, 100 üründe fiyat donduracak! Vatandaşlar akın etmeye başladı! İşte detaylar!

Prim eksikliği artık emekliliğe engel değil! Çözümler bir bir sıralandı! İşte detaylar!

Çiftçinin beklediği haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! Taban fiyatı belli oldu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön