26 / 04 / 2024

Özel vergileme sistemi kapsamında yer alan inşaat ve onarma işleri!

Özel vergileme sistemi kapsamında yer alan inşaat ve onarma işleri!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde özel vergileme sistemi kapsamında yer alan inşaat ve onarma işlerini kaleme aldı. Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinin taahhüde bağlı olarak yapılması olayında "kamu kuruluşu" ya da "özel şirket"



91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği'nde de KDV tevkifatı uygulaması açısından yapım işlerinin; bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, tamamlama, (boya badana dahil) her türlü onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işlerini kapsadığı, ayrıca, yapım işleri ile birlikte ifa edilen mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hizmetleri ve benzeri hizmetlerinde yapım işleri kapsamında değerlendirileceği, ancak bu hizmetler yapım işlerinden ayrı olarak danışmanlık ve benzeri hizmetler adı altında verildiği takdirde yapım işiyle birlikte değerlendirilmeyeceği açıklaması yapılmıştır. 


Benzer durum kooperatif inşaatları için desözkonusudur. Örneğin (K) firması, bir kooperatife karşı "anahtarteslimi" olarak inşaat işini üstlenmiştir. (L) firması ise, taşeron sıfatıyla, konutların kaba ve ince inşaatını 3 yılda tamamlamak üzere üstlenmiştir. 

Bu durumda, (K) ve (L) firmaları, yıllara yaygın inşaat işi yapan vergi mükellefleri durumundadırlar. 

Diğer taraftan, gayrimenkul hükmünde olması ve VUK'un 269. maddesi hükmü karşısında, gemi inşa ve onarım yüklenimleri de 42. maddeye göre vergilendirilir (2). 

2- İşin Taahhüde Bağlı Olarak Yapılması Özel vergileme sisteminin uygulanmasında aranan ikinci koşul, inşaat ve onarma işinin başkası hesabına bir taahhüt gereği yapılmasıdır. Taahhüt için yazılı veya sözlü olması koşulunun aranmamasına karşın, uygulamada, sözleşmeler genellikle yazılı olarak yapılmaktadır. 

Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinin taahhüde bağlı olarak yapılması olayında "kamu kuruluşu" ya da "özel şirket" ayrımı yoktur. Hatta, aynı işin bünyesinde dahi, birden fazla firma yıllara yaygın inşaat ve onarım işi yapıyor olabilir. Örneğin (A) firması bir kamu kurumuna karşı lojman inşaatı şeklinde yıllara yaygın inşaat ve onarım işini üstlenmiştir. 


Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi 


Geri Dön