24 / 04 / 2024

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 23 milyon metrekare arsa satacak!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 23 milyon metrekare arsa satacak!

ÖİB, yalnızca tesis satmıyor. Elinde 23 milyon metrekare arsa var. 40'ı 100 dönümden büyük. 2'si için ilana çıktı. 3 grupta aşama aşama hepsi satılacak.




Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Ahmet Aksu, bir açıklamasında "Portföyümüzde 23 milyon metrekare gayrimenkul var" demişti. 23 milyon metrekareyi yüzölçümü olarak düşünürsek, yaklaşık 5 kilometrekarelik bir alan demek. Heybeliada'nın iki, Burgazada'nın üç katı büyüklüğünde, yaklaşık Büyükada kadar bir alandan sözedilmiş oluyor. Tabii, ÖİB'nin elindeki arsa tek parça değil, yüzlerce arsadan sözediyoruz. Kurumun internet sitesindeki bigilere göre 513 taşınmaz! 23 milyon metrakare tek parça değilse de 850 bin metrekare, 700 bin, 500 bin metrekare gibi oldukça büyük parçalar bulunuyor. Elindeki arsaların 68'i 50 bin metrekareden, 40'1 100 bin metrekareden büyük. Türkiye'de TİGEM gibi tarımsal işletmeler dışında hiç bir kamu kurumunun elinde bu kadar arsa yok. ÖİB, Sümerbank, Tekel gibi geniş arsaları olan kuruluşları portföyüne kattığı için, gayrimenkul birikimi oldukça yüksek.


Muğla'da 3.4 milyon

 

Kurumun, Muğla'da 3.4 milyon metrekare, Yalova'da 2.5, Ankara'da 2, İstanbul'da 1.5 milyon metrekare arsası var. Muğla'daki arsaları Datça, Gölköy, Ortakent, Türkbükü ve Gündoğan gibi turizm merkezlerinde, oldukça kıymetli arsalar. 845 bin 977 metrekarelik en büyük arsası da Türkbükü'nde. Gölköy'deki arsası 723 bin 676 metrekare. Datça'da 128 bin 640 metrekarelik arsa satıyor. Bu ilde toplam 18 arsanın satış hazırlığı yapılıyor.



İmarı değiştirebiliyor

 

Bu gayrimenkullerin özelleştirilmesi için ayrı ayrı proje grupları var. 1'inci, 6'ncı ve 9'uncu proje grupları, kendi görev alanları içindeki gayrimenkullerin satışı ile ilgili çalışmaları sürdürüyor. Hazır olanlar yine kurumun internet sitesinden duyurularak ihale ediliyor, aşama aşama özelleştiriliyor. ÖİB, imar yetkisine de sahip olduğu

için, ÖYK onayı ile gayrimenkulleri en yüksek değere taşıyacak imar düzenlemelerini de yapabiliyor. Halen satışa hazır gayrimenkuller için de bu yapıldı.

 

Bu kapsamda Manisa'daki Tekel tütün depoları ve sigara fabrikası alanı 796 bin metrekare. ÖİB, tamamı "sanayi alanı” olarak planlı olan bölgenin imarını değiştirdi. 796 bin metrekarelik bölümü sanayi alanı olarak korundu. Çevresindeki parseller eklendi ve toplamda 1 milyon 224 bin metrekareye çıktı. Bu ilave alanlar konut dışı kentsel çalışma alanı, sağlık tesisleri alan, akaryakıt istasyonu gibi özel konulara ayrılarak yeniden düzenlendi.

Şu anda satışta olan Sümer Holding'in Malatya'daki 473 bin 605 m2 yüzölçümlü arsasının imarı ÖYK'nın 16/01/2013 tarihli kararıyla değiştirildi. Yine  İzmir  Torbalı'daki  63 bin metrekarelik parselininimarı ÖYK kararıyla 16 Ocak'ta değiştirildi.



Dünya / İbrahim Ekinci



Geri Dön