29 / 03 / 2024

Özelleştirmeden Hazine'nin kasasına 6,3 milyar dolar girdi!

Özelleştirmeden Hazine'nin kasasına 6,3 milyar dolar girdi!

Geçen yıl özelleştirme uygulamalarından elde edilen gelir 6,3 milyar doları aştı. ÖİB verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl özelleştirmelerden elde edilen tutar 6 milyar 325 milyon 121 bin 801 dolar olarak gerçekleşti.



Geçen yıl özelleştirme uygulamalarından elde edilen gelir 6,3 milyar doları aştı.


AA muhabirinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl özelleştirmelerden elde edilen tutar 6 milyar 325 milyon 121 bin 801 dolar olarak gerçekleşti.


Geçen yıl elde edilen 6,3 milyar dolarlık gelir, 2013 yılında elde edilen yaklaşık 12,4 milyar dolarlık gelirin neredeyse yarısına denk geliyor.


Devletin kasasına giren 6,3 milyar dolarlıklık gelirin, 5 milyar 878 milyon doları tesis ve varlık satış veya devrinden sağlandı. Geçen yıl satış ve devir işlemi tamamlanan en yüksek özelleştirme, 2 milyar 671 milyon dolarlık bedeli ile "Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ile Kemerköy Liman Sahası" olmuştu. 


Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri ile Kemerköy liman sahasının özelleştirilmesi için nihai pazarlık 18 Nisan'da gerçekleştirilmiş, 27 Ağustos'ta ihaleye dair ÖYK kararı alınmıştı. Söz konusu santrallerle liman sahasının IC İçtaş'a devrine ilişkin sözleşmeler ise 23 Aralık'ta imzalandı.


Bu özelleştirmeyi bedel büyüklüğünde 1 milyar 91 milyon dolar ile Yatağan Termik Santrali takip etti. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), söz konusu santralin Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satışını onayladı. 


Bunu da 702 milyon dolar ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Salıpazarı Liman Sahası (GALATAPORT) ihalesi takip etti.


 


- Bedelli devir işlemlerinden 447 milyon dolar gelir


 


Geçen yıl "bedelli devir işlemlerinden" Hazine'nin kasasına giren meblağ ise 447 milyon dolar oldu.


Bu işlemler kapsamında TEDAŞ'tan Maliye Bakanlığı'na kadar bir çok kurumun taşınmazları satıldı. Bu işlemlerden en büyüğü Maliye'ye ait İstanbul'daki 21 taşınmazın satışı oldu. Bu işlemden elde edilen gelir, 283 milyon dolar olarak gerçekleşti.


Bu arada satış/devir onayı alınan ve sözleşme imza aşamasında olan 40 işlem de var. Bu işlemlerden elde edilmesi beklenen gelir ise yaklaşık 4 milyar 259 milyon dolar civarında.


AA


Geri Dön