26 / 04 / 2024

Socar, Petkim Yarımadası’na 9.3 milyar dolar yatırım yapacak!

Socar, Petkim Yarımadası’na 9.3 milyar dolar yatırım yapacak!

Petkim’i 2008’de alan Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar, Petkim Yarımadası’na 2018’e kadar 9.3 milyar dolar yatırım yapacak. Cari açık her yıl 2.5 milyar $ azalacak...





Petkim’i 2008’de alan Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar, Petkim Yarımadası’na 2018’e kadar 9.3 milyar dolar yatırım yapacak. Cari açık her yıl 2.5 milyar $ azalacak.


Türkiye’nin en uzun süre özelleştirilmeyi bekleyen şirketi Petkim’i 2008 yılında satın alan Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar, kuracağı yeni rafineri, liman ve enerji santrali ile Petkim Yarımadası’na 2018’e kadar toplam 9.3 milyar dolar yatırım yapacak. Socar, böylece cari açığın azalmasına her yıl 2.5 milyar dolarlık katkı yapmış olacak.



Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim ve üzerinde bulunduğu Aliağa Yarımadası’na ilişkin yatırım planlarını açıkladı. Petkim’i alırken 2.5 milyar dolar ödediklerini belirten Kenan Yavuz, planlarını şöyle özetledi:


“Petkim’e 500 milyon dolarlık ek yatırım yapıyoruz. Böylece toplam 3 milyar dolara çıkacak. Geçen yıl temelini attığımız Star Rafineri’ye 2018’e kadar 5 milyar dolar yatıracağız. Ayrıca Socar Power Enerji yatırımları 1 milyar dolar olacak. Petlim Limanı’nın da 300 milyon dolarlık maliyeti var. Böylece 2018’e kadar 9.3 milyar dolarlık toplam yatırım tutarına ulaşacağız. Bu rakamla Türkiye tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı olacağız. Türkiye’nin hem en büyük hem en babayiğit şirketi biziz.”


Kenan Yavuz’un verdiği bilgiye göre Türkiye her yıl petrokimya ve rafinaj ürünlerinde 15 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Yeni yatırımların tamamı devreye girdiğinde 2023 yılında her yıl 35 milyar dolar ihracat yapacaklarını söyleyen Yavuz, “Daha önce Türkiye’de üretilmeyen petrokimya ürünlerini üreterek ithalatı azaltacağız. Böylece cari açık her yıl 2.5 milyar dolar azalacak” diyor.


3.5 milyar $’ı kredi


Yavuz’a göre Socar, sadece Aliağa Yarımadası’nda 15 milyar dolar ciro yapacak ve sektörde ilk sıraya yükselecek.


Socar’ın, Star Rafineri için kullanacağı proje finansmanı da rekor kıracak. Birçok Avrupa ülkesinin Eximbank’ından sağlanacak 3.5 milyar dolarlık kredi, şimdiye kadar Türkiye’de kullanılan en büyük proje fninasmanı olacak. Star Rafineri için 2 milyar dolarlık da özkaynak kullanılacak.



2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM


Socar Türkiye’nin yapacağı Star Rafineri A.Ş.’nin inşaatında yaklaşık 10 bin kişi çalışacak. Yatırım tamamlanınca 2018 yılında daimi çalışan sayısı 3 binden 5 bine çıkacak. 2 bin kişi daha iş bulacak.


1.5 MİLYAR $’I TEŞVİKTEN


Socar’ın Star Rafinerisi Türkiye’nin 1 numaralı stratejik teşvik belgeli yatırımı oldu. Kenan Yavuz, Kurumlar Vergisi indirimi, inşaat maliyeti, istihdam ve KDV teşvikleriyle 10 yılda maliyetlerinin 1.5 milyar dolar azalacağını söyledi. Ülkenin 2 nuramalı stratejik teşvik belgesi de Petkim’in olmuştu.


İlker Pehlivan/ Vatan Gazetesi


Geri Dön