29 / 03 / 2024

Demiryollarına 60,7 milyar TL yatırım yapıldı!

Demiryollarına 60,7 milyar TL yatırım yapıldı!

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın son 15 senede demiryollarına 60,7 milyar lira yatırım yapıldığını söyledi.



Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğünün 2015-2016 yıllarına ilişkin hesapları, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu tarafından ibra edildi.

Meclis KİT Komisyonundaki toplantıda sunum yapan TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, kurum hakkında açıklama yaparak teşekkülün, Kanun ile Demiryolu Altyapı İşletmecisi olarak yeniden yapılandırıldığını belirtti.

Son 15 senede demiryollarına 60,7 milyar lira yatırım yapıldığını söyleyen Apaydın, bu yıl için ayrılan 7,5 milyar liranın tamamını yıl sonuna kadar harcayarak yüzde 100 gerçekleşme sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Apaydın, bu yıl itibarıyla 11 bin 527 kilometresi konvansiyonel, bin 213 kilometresi Yüksek Hızlı Tren hattı olmak üzere toplam 12 bin 740 kilometreye ulaşan demiryolu ağının bulunduğunu belirterek, "Hatlarımızın 5 bin 467 kilometresi elektrikli, 5 bin 746 kilometresi ise sinyalli hale geldi." dedi.

Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatları konusunda da açıklama yapan Apaydın, her gün yaklaşık 25 bin insanın seyahat ettiği yüksek hızlı trenlerle yapılan toplam yolculuk sayısının 44 milyona ulaştığını dile getirdi.

Halen bin 889 kilometre yüksek hızlı tren, bin 480 kilometre hızlı tren ve 705 kilometre  konvansiyonel olmak üzere toplam 4 bin 74 kilometre yeni demiryolu yapım çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Apaydın, 488 kilometrelik yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel hattın yapımının ihale aşamasında olduğunu bildirdi.

Ankara-İzmir YHT projesinde, mevcut 824 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 14 saat olan seyahat süresi, projenin tamamlanmasıyla iki şehir arasındaki mesafe 624 kilometreye, seyahat süresi de 3 saat 30 dakikaya düşeceğini dile getiren Apaydın, 2021'de test sürüşlerinin başlanması planlanan Bursa-Bilecik Hızlı Tren hattının tamamlanmasıyla da Bursa-İstanbul arasındaki seyahat süresinin yaklaşık 2 saat 15 dakika olacağını söyledi.

Apaydın, 229 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi'nde finansmanının bir bölümü Avrupa Birliği Hibe Fonlarından (İPA) karşılanacak olan 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesiminin yapım işleri için mali tekliflerin alındığını belirterek, değerlendirmelerin sürdüğünü dile getirdi.

Halkalı-Çerkezköy arasında 76 kilometrelik kesiminde ihale hazırlıklarının sürdüğünü de söyleyen Apaydın, kredi teminine müteakip yapım ihalesine çıkılacağını belirtti.

Apaydın, 2023 hedefleri doğrultusunda konvansiyonel demiryolu, hızlı tren ve YHT hatlarının inşasına devam ettiklerini belirterek, "Hedeflerin gerçekleşmesinin, Türkiye’nin 2023 yılı 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmada ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesine büyük katkı sağlayacaktır." değerlendirmesini yaptı.


Geri Dön