19 / 04 / 2024

Özgür Kaan Alioğlu: Isı yalıtımında ülke olarak yolun başındayız!

Özgür Kaan Alioğlu: Isı yalıtımında ülke olarak yolun başındayız!

Sektörünün öncü isimlerinden Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Özgür K. Alioğlu, ''Ülke olarak yolun başındayız'' mesajı vererek Türk ısı yalıtım sektörünün son durumunu ve ısı yalıtımı sürecinde ele alınması gereken noktaları değerlendirdi.



Austrotherm'i tanıyabilir miyiz?

Austrotherm, Avusturya merkezli Schmid Industrie Holding'e bağlı olarak ısı yalıtım ünleri alanında faaliyet gösteren, sektörde 60 yıllık çmişe sahip bir firmadır. Avrupa'nın en önemli inşaat malzemesi üretici gruplarından biri olarak 11 ülkede 20 üretim tesisimiz var. Sektörün birçok diğer uncusundan farklı olarak sadece bina dış cephelerde kullanılan ısı yalıtım malzemesi üretiyoruz; yani uzman olduğumuz ve en iyi bildiğimiz işi yapıyoruz. Özellikle karbonlu EPS ürünümüzün üretimine odaklanarak bu teknolojiyi Türkiye'de müşterilerimizin ve kullanıcıların hizmetine sunuyoruz. 

¦ Ne kadar zamandır Türkiye pazarındasınız? 

Ülke genelindeki hedefleriniz ne doğrultuda seyrediyor? 

2003 yılından beri Türkiye'de ticari olarak faaliyetteyiz. 

Türkiye ve çevre pazarlarına büyük önem veriyoruz. 

Bu nedenle, Marmara Bölgesi'ne hitap eden Kocaeli fabrikamızın ardından rotamızı Ege'ye çevirdik ve 2013 yılında Turgutlu/ Manisa fabrikamızı devreye aldık. 

Artan talebi karşılayabilmek adına da, Dilovası tesislerimizde kapasite artırımına gittik. 2014 Isı yalıtımında GLOBAL GÜVEN Türkiye'de atılımımız ise, İç Anadolu pazarına hizmet verebilmek amacıyla Kayseri'de Austrotherm markalı EPS Isı Yalıtım Levhaları ürettirmek oldu. Amacımız, kısa sürede Türkiye'deki tesis sayımızı daha da artırıp ülke sathına yayılmak ve Türk kullanıcıları Austrotherm kalitesiyle bir an önce buluşturabilmek. Bunun için de yoğun mesai harcayacağımız bir döneme girmiş bulunuyoruz. 

İlerleyen dönemde özellikle İç ve Doğu Anadolu'da ısı yalıtım pazarının üzerinde bir büyüme yakalamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki beş yıllık hedefimiz, her yıl ortalama yüzde 20 büyümek. Bu noktada; Ar-Ge çalışmalarına yılda 4 milyon euro ayırdığımızı belirtmemiz gerekir. Yatırımlarımızın meyvelerini gelecekte daha yoğun ve etkin bir şekilde toplayacağumz kanaatindeyim. 


DÜŞÜK MALİYETLE YÜKSEK VERİM!

 

¦ Ürün yelpazeniz ve hizmet çeşitliliğiniz hakkında neler söyleyebilirsiniz? 

Austrotherm, demin de bahsettiğimiz gibi sadece dış cephe ısı yalıtım malzemesi üretimi yapmaktadır. 

Türkiye ayağında ise, yalnızca EPS ısı yalıtım ürünleri imal edilmektedir. Polistiren sert köpük EPS; ev, okul, hastane, ofis, depo gibi pek çok ortamda, tavandan zemine güvenle uygulanabilmektedir. 

Ürün olarak; ısı kayıplarını ve yüksek yakıt giderlerini minimuma indiren Austrotherm EPS ® F (beyaz) ve Austrotherm EPS ® F-Plus (karbonlu-gri) ısı yalıtım levhalarından oluşan geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Austrotherm EPS ® F (beyaz); düşük maliyetle yüksek enerji verim standartlarına ulaşılmasını mümAUSTROTHERM Yalıtım Malzemeleri, kün kılıyor. Austrotherm EPS ® F-Plus (karbonlu-gri) ise geleneksel strafora göre yüzde 23 daha fazla ısı yalıtımı sağlayan, formu bozulmayan ve nefes alabilen bir ürün. Standart tuğla duvarlara göre daha fazla yaşam alanı sunan ürünlerimizin en büyük avantajı ise, ısı yalıtım paket sistemiyle birlikte geniş bir dış cephe tasarımını mümkün kılması. 


¦ Isı yalıtımı ürün seçim ve uygulamasında nelere dikkat edilmelidir? 

Öncelikle, mutlaka detaylı ve doğru bilgi edinilmelidir. İZODER ve EPSDER gibi sektör derneklerine ya da sektörün önde gelen köklü firmalarına başvurup sistem, malzeme ve uygulayıcı firmalar hakkında araştırma yapılmalıdır. Ürün seçiminde kalite belgeleri, ambalaj üzerinde CE etiketinin olup olmadığı, denetim sertifikası gibi unsurlar gözden geçirilmelidir. Konunun uygulayıcı firma boyutunda ise; üretici firmaların yetkili satıcılarından ve uygulamacı bayilerinden faydalanılmalıdır. Uygulayıcının referanslarına ve tüzel kimliğine dikkat edilmelidir. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM UMUT TAZELİYOR!

 

¦ Türk ısı yalıtım sektörünün bugünü ve geleceği hakkındaki yorumunuz nedir? 

Konuya, sadece yalıtım sektörü bağlanımda değil, inşaat pazarı kapsamında yaklaşmanın daha sağlıklı olacağına inanıyorum. Ülke genelinde devreye alman altyapı yatırımlarını düşünecek olursak, orta vadede iyimser bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak bina yatırımları konusunda temkinli davranmakta fayda var. Zira özellikle son on yılda, arz talep dengesinin sağlanabilmesi adına kamu eliyle ciddi yatırımlar yapıldı. Özel sektör projeleri ise atağa geçti. Yeni yeni ivme kazanan kentsel dönüşüm hamlesi ise umut tazeleyici nitelikte. Artan enerji fiyatlarının yalıtım ihtiyacını da artırdığını düşünecek olursak, Türkiye'nin ısı yalıtımıyla ilgili bir aydınlanma sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Ancak gelişmiş ülkelerin uzun yıllarda kat ettikleri yolu bizim bir anda l alabilmemiz ne yazık ki o kadar kolay olmuyor. Ülke olarak bu yolculuğun başlarındayız diyebiliriz.


Sabah


Geri Dön