25 / 04 / 2024

Pandemi öncesi inşa edilen konutlarda uygun fiyat fırsatı!

Pandemi öncesi inşa edilen konutlarda uygun fiyat fırsatı!

Pandemi sonrasında inşaat malzemelerinde fiyatlarının artmasıyla konut fiyatlarında hızlı artış yaşandı. Pandemi öncesi inşa edilen konutlar ise uygun fiyattan satışa sunuluyor. 



Koronavirüs salgının ardından arsa ve malzeme fiyatlarında meydana gelen büyük artış inşaat maliyetlerini artırdı.  Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; yüksek fiyatlar sebebiyle yeni konut arzı talebin arkasında kaldı. Hem maliyetlerdeki yükseliş hem de arz-talep dengesizliği sebebiyle fiyatlar yükselişe geçerken, sektör temsilcileri pandemiden önce daha düşük maliyetlerle inşa edilmiş konutların hâlâ fırsat oluşturduğunu söylüyor.

Pandemi öncesi inşa edilen konutlarda uygun fiyat fırsatı!

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, başta demir olmak üzere tüm metal ve emtia fiyatlarındaki fiyat artışının inşaat maliyetlerini yükselttiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Örneğin Temmuz 2020’de 3 bin TL’ye alınan demir Mayıs 2021’de 7 bin 600 TL’ye yükseldi. Buna arsa fiyatları da eklenince konut fiyatları artma eğilimine girdi. Bir ara talep yoktu, arz vardı. Şimdi arz bitti. Elde ürün az, fiyatlar hafif hafif yukarı çıkmaya başladı. Gayrimenkul sektörü özellikle markalı konutlarda artık yeni bir raya giriyor.”

İstanbul Zeytinburnu sahilinde hayata geçirdikleri Büyükyalı projesinden örnek veren Akbalık, “Bugünün koşullarında Büyükyalı’yı hayata geçirmeye kalksak maliyetler en az iki kat daha pahalı. Mevcut kurlarla ve maliyet artışlarıyla bu projeyi yapmaya kalkmak hem finansmanı hem de belirlenecek satış rakamları açısından cesaret istiyor. Malzemelerdeki yükselişin konut fiyatlarına yansıması kaçınılmaz. Maliyet artışlarını biz fiyatlara yansıtmadık” şeklinde konuştu.

Pandemi öncesi inşa edilen konutlarda uygun fiyat fırsatı!

Markalı konut üreticilerinin de projelerine maliyetlerini henüz etkilenmediğini söyleyen Akbalık, şu açıklamalarda bulundu: “Eldeki stoklar tükeniyor ve yeni projelerin gelme hızı da düşüyor. Önümüzdeki dönemde bu maliyet ve döviz kuru artışları fiyatlara yansımaya başlayacak. O zaman kendi projemiz adına söylüyorum, ‘bu fiyatlardan konut almak hayal’ olacak. Bugün değerli ve büyük arsaların temini oldukça güç.”

Pandemi öncesi inşa edilen konutlarda uygun fiyat fırsatı!

Getiri suresi 18 seneye indi

Kiralardaki yükseliş, amortisman sürelerinin de düşmesine sebep oluyor Akbalık, eskiden Türkiye’de konutta geri dönüş süresinin 40-50 sene olduğunu belirterek, “Şimdi bu süre çok aşağıya geldi. Kendi projemiz Büyükyalı’dan örnek verecek olursam bu süre 18-20 yıl. Normalin üzerinde bir kira getirisi var” dedi.

3 AYDA 150 DAİRE SATTI

Büyükyalı’da son üç ayda 150 konut sattıklarını söyleyen Akbalık, şöyle devam etti: “Bundan sonra Büyükyalı projemiz gibi insanı odağına alan projeler klonlanacak. Beş yıl önce planını yaptığımız projenin yaşanan pandemi sürecinde yaşam için ne kadar gerekli olduğunu anladık. Bu nedenle yatırımcıların projemize ilgisi devam ediyor. İlk üç etabın ortalama yüzde 90'ı satıldı.”


Konut ve kira fiyatları nasıl düşer?

Konut fiyatları maliyetlerdeki artışlardan nasıl etkilendi?


Geri Dön