26 / 04 / 2024

Konut fiyatları maliyetlerdeki artışlardan nasıl etkilendi?

Konut fiyatları maliyetlerdeki artışlardan nasıl etkilendi?

MERYAP Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, inşaat girdi maliyetlerindeki yükselişi konut alıcılarına yansıtmamak amacıyla sektör temsilcilerinin bugüne kadar büyük çaba gösterdiğini belirtti. Nesim Ekinci, artışların fiyatlara yansıtıldığını ve yükselişin sürdüğünü dile getirdi.



MERYAP Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, inşaat girdi maliyetlerinde yüzde 100 ulaşan yükselişler olduğuna dikkat çekti. Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Nesim Ekinci, Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) göre Temmuz'da inşaat maliyetlerinin son 2 senenin en yükseğine çıktığını vurguladı.

Konut fiyatları maliyetlerdeki artışlardan nasıl etkilendi?

Girdi maliyetlerindeki yükselişi konut alıcılarına yansıtmamak amacıyla sektör temsilcilerinin bugüne kadar büyük çaba gösterdiğine fakat 2021'de fiyatların artmaya başladığına dikkat çeken Ekinci, “Konut fiyatlarındaki artışların başlıca sebebi; maliyetlerdeki artışlardır. Geçmişte Mersin yerelinde hep arsa fiyatlarındaki artışlardan dolayı konut fiyatlarının arttığını belirtiyorduk. Bu konularda açıklamalarda bulunuyorduk. Bu sorun halen devam ederken buna ek olarak özellikle son 1 yılda inşaat ham madde fiyatlarında ciddi artışlar oldu. Hem arsa fiyatları hem de inşaat maliyetleri ikisi birleşince maalesef konut fiyatlarına olumsuz bir etkisi yaptı” diye konuştu.

Konut fiyatları maliyetlerdeki artışlardan nasıl etkilendi?

Konut maliyetini meydana getiren ana kalemlerdeki fiyat yükselişlerinin sürdüğünü dile getiren Başkan Ekinci, son 1 senede PVC hammaddesindeki artışın yüzde 258, sac levhadaki artışın yüzde 327’yi, bakır hammaddesindeki artışın yüzde 115’i, demirdeki yükselişin yüzde 120’leri, hazır betondaki artışın yüzde 69’u gördüğünü aktardı. Ayrıca arsa, işçilik, pazarlama gibi maliyet kalemlerinin de arttığını vurgulayan Ekinci, “Mersin’de konut ve kira fiyatlarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 50’lik artışlar yaşanıyor. İnşaat yapılacak arsa kalmamasının fiyatı arttıran unsurlardan birisi. Arsanın yarattığı maliyet baskısını geçtik artık konu kentte barınma sorununa döndü. Planları beklemekten, konut yapılamadı” dedi. 

Konut fiyatları maliyetlerdeki artışlardan nasıl etkilendi?

Mersin’deki inşaat sektörünün eskiye oranla daha nitelikli konut projelerine yöneldiğine; bu durumunda fiyatları yükselttiğine dikkat çeken MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, şunları kaydetti: 

“Özellikle pandemi sürecinde de gördüğümüz üzere artık sosyal olanakları yüksek yaşam alanları talep ediliyor. Durum böyle olunca ana maliyete; pek çok özellik ekleniyor. Bu da ister istemez maliyeti artırıyor.”

Türkiye’de ve dünyada konut fiyatları neden artıyor? 

İnşaat maliyetlerindeki artış konut fiyatlarına yansıdı!

Arsa fiyatları en çok hangi şehirlerde arttı?


Geri Dön