19 / 04 / 2024

Konut fiyatları döviz kurlarındaki oynaklıktan nasıl etkilendi?

Konut fiyatları döviz kurlarındaki oynaklıktan nasıl etkilendi?

Döviz kurlarındaki oynaklık devam ediyor. Peki konut fiyatları ve satışları döviz kurlarındaki oynaklıktan nasıl etkilendi? Uzman isimler sektördeki son durumu değerlendirdi...



Döviz kurlarında yaşanan oynaklık, emlak ve otomobil başta olmak üzere piyasalarda dengelerin altüst olmasına neden oldu. Dünya Gazetesi'nden Aysel Yücel ve Leyla İlhan'ın haberine göre; evini ve aracını satmak isteyenler, fiyatların daha da yükselebileceği öngörüsü ile bekleme kararı aldı. Emlak tarafında tapudan dönenler olurken, otomotiv tarafında ise 9 bin aracın ilanı kaldırıldı. Dolardaki artış gayrimenkulde son senelerin ay bazında en büyük fiyat yükselişini getirirken, fiyatlarını yükseltmeyenlerin ilanlarını kaldırdığı ya da tapudaki satıştan döndüğü ifade edildi.

Konut fiyatları döviz kurlarındaki oynaklıktan nasıl etkilendi?

Dolar kurunda kaydedilen yükselişin gayrimenkul satışlarını vurduğuna dikkat çeken Era Real Estate Türkiye Ülke Müdürü Alphan Manas, “Süreç belirsizlik yarattı. ‘Önümüzü görelim ona göre fiyatları artıralım’ düşüncesiyle, çok fazla ilanımız satıştan kalktı. Ayrıca son anda satışı iptal edip tapudan dönenler oldu” diye konuştu.

Konut fiyatları döviz kurlarındaki oynaklıktan nasıl etkilendi?

Bu sebeple son faiz indirimiyle birlikte 300 bin TL'lik bir konutta 10 sene vadede alıcıya 50 bin Türk Lirası kazanç sağlasa da piyasada pek etkili olmadığının altını çizen Manas, “Dolar kuru daha da artarsa faizlerin daha da fazla düşürülmesi söz konusu olabilir. Ancak faizin getireceği fiyat avantajı özellikle birinci el konutlarda kur kaynaklı olarak inşaat maliyetlerini daha da yukarı çekecek. Bu da sattığı fiyatla malını yerine koyamama endişesi ortaya çıkarıyor” şeklinde konuştu.

Konut fiyatları döviz kurlarındaki oynaklıktan nasıl etkilendi?

Bir ayda yüzde 7 artış

Dolardaki yükselişin etkilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Emlakjet CEO'su Tolga İdikat da takip ettiği bir konutun ilanında bedelin, bugün anormal bir yükseliş sergileyerek 3 milyon TL'den 3 milyon 700 bin TL'ye çıktığını dile getirdi. İdikat, “Son bir ay içinde Türkiye’de gayrimenkul fiyatları yüzde 7 oranında arttı. Bu artış 4,5 yılda sektörde gördüğüm en yüksek ay bazlı artış oldu. Eskiden ay bazlı en yüksek artış yüzde 1 ila 2 arasında olurdu” diye konuştu.

Malının fiyatını artıramayanların durup fiyatları izlemeye başladığını belirten İdikat, bu sebeple ay bazında ilan sitelerinde ilan sayılarında yüzde 15’e varan düşüş kaydedildiğinin de altını çizdi.

Doların yükselişi konut fiyatlarına nasıl yansır?

Konut fiyatlarındaki artış baskılanacak!

Türkiye konut fiyat artışında ikinci sırada!


Geri Dön