19 / 04 / 2024

Döviz kurlarındaki değişiklik inşaat sektörünü nasıl etkiledi? 

Döviz kurlarındaki değişiklik inşaat sektörünü nasıl etkiledi? 

Döviz kurlarındaki hareketlilik inşaat sektörünü etkiledi. İnşaat malzeme fiyatlarının arttığını söyleyen Mimarlar Odası Denizli Şubesi sektörün oldukça yavaşladığını dile getirdi. 



Mimarlar Odası Denizli Şubesi, inşaat malzemelerindeki fiyat artışlarına yönelik yazılı açıklama yaptı. Evrensel'de yer alan habere göre; Mimarlar Odası Denizli Şubesi, yazılı açıklama yaparak inşaat malzemelerindeki fiyat artışlarına tepki verdi. İnşaat sektörünün durma noktasına geldiği belirtilen açıklamada, belirsizliklerin derhal ortadan kaldırılması talep edildi. 

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Mehmet Serdar Alayont, "İnşaat malzemeleri fiyatlarına geçtiğimiz aylarda yapılan ve son 20 yılda emsali görülmemiş olan aşırı zamlar, konut yatırımları başta olmak üzere birçok inşaat yatırımının askıya alınmasına veya iptal edilmesine neden olmaktadır. TÜİK tarafından en son açıklanan Eylül ayı ‘İnşaat Maliyet Endeksi’ bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında artmıştır. Bu rakam aynı tarihler arasındaki Tüketici Fiyat Endeksi artış oranının tam 2 katına rast gelmektedir. İnşaat Maliyet Endeksi içinde yer alan demir, çimento, cam, ahşap malzeme ve türevleri gibi ana inşaat malzemelerindeki fiyat değişiklikleri incelendiğinde ise bazı kalemlerde son 1 yılda yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışları yaşandığı gözlenmektedir" ifadelerini kullandı.

Döviz kurlarındaki değişiklik inşaat sektörünü nasıl etkiledi? 

"TEKELLEŞME KALDIRILMALI"

Türk Lirasının aşırı değer kaybetmesi ile beraber inşaat maliyet artışları reel olarak bir önceki yıla göre yüzde 50’nin üzerine çıktığını belirten Alayont, "Merkezi hükümetin inşaat sektöründeki belirsizliğe karşı acilen bir önlem geliştirerek, en başta malzeme fiyatlarındaki fahiş artışlara müdahale etmesi, tekelleşmenin kaldırılması ve kısa vadede inşaat sektörünü istikrarlı bir zemine oturtması kaçınılmazdır. İnşaat faaliyetlerinin ilk aşaması olan mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin sağlıklı yürüyebilmesi için gerek sektördeki gerekse ulusal ekonomik çerçevedeki belirsizlikler derhal ortadan kaldırılmalıdır" dedi.
 

İnşaat sektöründe fiyatlar her geçen gün yükseliyor!


Geri Dön