20 / 04 / 2024

Panorama 1326 Fetih Müzesi görenleri büyülüyor!

Panorama 1326 Fetih Müzesi görenleri büyülüyor!

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ni gezen Uluslararası Panorama Konseyi Başkanı Seth Thompson ve konsey üyeleri müzenin dünyada en üst seviyedeki panoramik müze olduğunu belirtti.



 

Osmangazi Belediyesi'nde yer alan habere göre, İstanbul’da gerçekleşrtirilen 27. Uluslararası Panorama Konferansı için Türkiye’ye gelen Uluslararası Panorama Konseyi Başkanı Seth Thompson ile panorama uzmanları, akademisyenler, kültürel miras uzmanları ve dünyadaki diğer panoramik müzelerin yöneticileri Osmangazi Belediyesi tarafından inşa edilen Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ni ziyaret etti. Meksika’dan Belçika’ya, Kamboçya’dan Güney Kore’ye kadar dünyanın çeşitli ülkelerinde yer alan 32 panoramik müzenin yetkilileri ve uzmanlar, Fetih Müzesi’ni panoramik müzeler arasında gelinen son nokta olarak nitelendirdi. 42 metrelik çatı açıklığı ile dünyanın en uzun kubbe açıklığına sahip müzesi olan Osmangazi Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ni gezmeye ilk olarak Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemindeki önemli olayların tasvir edildiği ve Bursa’da metfun bulunan 6 padişahın hikayeleştirildiği 16 tablonun yer aldığı sergi alanından başlayan yabancı konuklar, ilk adımlarını attıkları dakikadan itibaren Fetih Müzesi’nin dünyadaki diğer panoramik müzelerden farklı bir eser olduğu hissettiklerini belirtti. Dünyadaki panoramik müzelerin sadece kubbe bölümünden oluştuğunu fakat Fetih Müzesi’nin sergi alanı, kütüphanesi ve gösteri salonu ile kompleks bir eser olduğunu dile getiren Uluslararası Panorama Konseyi üyeleri, kubbe bölümüne çıktıklarında ise adeta büyülendi.

Tarihteki önemli olayları tablolaştırmak için yapılan dünyadaki panoramik müzeler, genellikle yarım panorama özelliği gösterirken, 42 metrelik çatı açıklığı ile Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, dünyanın en büyük tam panoramik müzesi olma özelliğine sahip. Osmangazi Fetih Müzesi’nde gökyüzü de kubbesel olarak kesintisiz olarak resmin üst bölümünü kapatıyor, resim tam çerçevesiz ve sınırsız görünüyor. Dünyada daha önce bu kadar büyük bir panoramik müze görmeyen Uluslararası Panorama Konseyi üyeleri, Bursa’nın fethinin muhteşem bir teknikle tasvir edildiği resmi gördüğü anda şaşkınlığını gizleyemedi. Büyülenmiş gözlerle panoramik resmi inceleyen davetliler, sadece Bursa ve Türkiye’nin değil, dünyanın özel bir eser kazandığını söyledi.

“DÜNYANIN HER YERİNDEN ZİYARETÇİ GELECEKTİR”

Uluslararası Panorama Konseyi Başkanı Seth Thompson, gezi sonrası yaptığı değerlendirmelerde Fetih Müzesi’ni muhteşem bir eser olarak nitelendirerek, “Mimarisi ve sanatsal çalışmasının yanı sıra kütüphanesi, sergi alanı, gösteri salonu ve kafeteryası ile Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, harika bir müze olmuş. Özellikle kubbe içindeki panoramik resim çok başarılı bir çizim olmuş. Bu müze dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri kendine çekecektir” diye konuştu.

“GÖRDÜĞÜM EN İYİ PANORAMİK MÜZE”

Uluslararası Panorama Konseyi Saymanı İsviçreli M.A. Patrick Deicher da, Fetih Müzesi’nde mimari ve sanatsal öğelerin çok etkileyici olduğunu söyleyerek, “Gördüğüm en iyi panoramik müze olmuş. Dünyadaki diğer müzelerin aksine tam panoramik olması beni çok etkiledi. Diğer müzeler bu unsura sahip değil. Tam panoramik çizim çalışmaları çok nadir uygulanıyor. Kubbe içerisindeki gökyüzü efekti, renkler ve ses sistemi kendinizi büyüleyici bir ortamda hissetmenizi sağlıyor. Bu müzenin yapılmasında emeği geçen herkesi çok tebrik ediyorum” dedi.

“BİR MÜZEDEN DAHA FAZLASI OLMUŞ”

Belçika’daki Waterloo Müzesi yetkilisi Dominique Hanson ise müze hakkında yaptığı değerlendirmede “Fetih müzesi denilince ilk olarak bir savaşın tasvir edildiği düşünmüştüm. Ancak bu müzede barışçıl bir ortam var. O dönemin barışçıl atmosferi panoramik resme yansıtılmış. Müze içerisindeki resim ve müzikler insanı dinginleştiriyor. Panoramik resim haricinde müze içerisinde kütüphane, sergi alanı, gösteri salonu ve kafeterya gibi unsurları da görmek beni çok etkiledi. Burası bir müzeden daha fazlası olmuş” dedi.

“BU ESERİN ÜLKEMİZDE OLMASINDAN DOLAYI GURUR DUYUYORUZ”

Panorama 1453 Tarih Müzesi Müdürü Salih Doğan da, “Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, ortaya çıktıktan itibaren biz bu projeyi yakından takip ettik ve burasını kardeş müzemiz olarak kabul ettik. Her iki müzenin sanatsal çalışmalarını aynı ekip yaptı. Ancak burayı gezip gördükten sonra açık bir şekilde söyleyebilirim ki, buradaki sanatsal çalışmaları bir adım ileri taşımışlar. Ülkemiz, tarihimiz ve milli şuurumuz adına bu müze çok önemli bir eser olmuş. Uluslararası Panorama Konseyi üyeleri de Fetih Müzesi’nde çok etkilendi. 32 farklı ülkeden panoramik müze alanında uzman kişilerin gelip bu eseri görmesi çok önemli. Böyle bir eserin ülkemizde yapılmış olmasından dolayı gurur duyuyoruz. Biran önce açılışının yapılarak sadece ülkemiz adına değil tüm dünya adına hizmet vermesini bekliyoruz” diye konuştu.
 


Geri Dön