18 / 04 / 2024

Paris İklim Anlaşması inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?

Paris İklim Anlaşması inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Kalkınma Devrimi’yle ilgili kararları masaya yatırdı. İşte Mehmet Sami Kılıç'ın o açıklamaları...



Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, 11 Ekim 2021'teki kabine toplantısında alınan Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Kalkınma Devrimi’yle ilgili kararları masaya yatırdı. Mehmet Sami Kılıç, ülkemizin iklim değişikliği mücadelesini uluslararası platformda resmileştirdiği bu süreçle beraber artık ülkemizde de ekonomide ihracattan inşaata kadar birçok alanda değişikliklerin olacağını belirtti.

ÇEDBİK Başkanı Mehmet Sami Kılıç, “Özellikle de iklim değişikliğinde büyük payı olan sektörlerde, bunların başında inşaat sektörü geliyor, iş yapış şekillerinin ve süreçlerinin değiştiğini göreceğiz. Türkiye’nin yürürlüğe soktuğu Paris İklim Anlaşması gereğince her alanda, daha az enerji harcayan, daha az karbon salımı gerçekleştiren aktör ve yapıların öne çıkacağı bir dönemdeyiz. Sürdürülebilirlik artık bir anayasa gibi hayatımıza yer edecektir. Bu dönemde, ne mutludur ki, yıllardır savunuculuğunu yaptığımız Çevre Dostu Yeşil Binaların önemi de daha fazla anlaşılacaktır” şeklinde konuştu.

Paris İklim Anlaşması inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?

ÇEDBİK Başkanı Mehmet Sami Kılıç şöyle konuştu: “Özellikle Avrupa bugün gıda ve enerji kriziyle baş etmenin yollarını arıyor. İnsanoğlunun israflarından yorulan yerküremiz de çeşitli çevre felaketleriyle karşı karşıya. Enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ülkelerin gelişiminin önünü tıkıyor. Görüldüğü gibi tüm oklar artık, sürdürülebilirlik konusundaki adımların yasal ve zorunlu olmasını şart koşuyor. Ülkeler bununla ilgili yasal tedbirlerini alıyor. Sektörler de gönüllü olarak bazı tedbirleri hayata geçirdiler, geçiriyorlar. İnşaat sektörü yıllardır yeşil binalar diye tanımlanan çevre dostu binaları ve buna ilişkin anlayışı yaygınlaştırmaya çalışıyor. Çünkü dünyada fosil yakıtların büyük bölümünü, (yüzde 35-40’ını)  binalar harcıyor. Üstelik buna, yapı malzemelerinin sanayide üretilmeleri süreçlerindeki enerji harcamaları dahil değil. Sürdürülebilir mimari, malzeme, enerji, geliştirme alanı ve genel olarak ekosistem kullanımında, binaların çevresel etkilerini en aza indirgemeyi amaçlayan mimaridir. Sürdürülebilir mimari, inşa edilen çevrenin tasarımında enerji ve ekolojik korumaya bilinçli bir yaklaşım kullanır. Sürdürülebilir binalar, enerji, su ve diğer kaynakları verimli kullanan; kullanıcı sağlığını koruyan ve çalışanların verimliliğini arttıran; atık, kirlilik ve çevresel bozulmayı azaltan binalardır. Paris İklim Anlaşması’nın oluşturduğu zemin üzerinde, çevre dostu, sürdürülebilir, az enerji tüketen ve ihtiyaç duyduğu enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan sağlayan binaların tasarımı ve inşaatı artık gönüllü bir yaklaşım olmaktan öteye geçerek, yasal bir zorunluluk haline gelecektir. Çünkü yeşil binalar, gelecek kuşakların yaşam şansını riske atmayan, doğaya uyumlu yeşil kimlikleriyle, yeni dönem ekonomilerin sağlam temellerini oluşturacaktır. ÇEDBİK olarak yeşil binalarla ilgili bilincin artması hedefiyle gittiğimiz yolda, çalışmakta olduğumuz konularda ortak bilinçle hareket ederek  güç birliği yapmak isteyen kurum ve kuruluşları derneğimize davet ediyoruz.”

Paris İklim Anlaşması inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?

Kılıç sözlerini şu şekilde sonlandırdı:  “ÇEDBİK olarak çevreye duyarlı ve sürdürülebilir yeşil bina bilincinin artması konusunda süreci hızlandırmak adına gerek kamu gerekse de özel sektör ve STK’lar düzeyinde çalışmalarımızı hızlandırdık. Konuyla ilgili tüm paydaşları da bu süreci desteklemeye davet ediyoruz" 

İnşaat ciro endeksi yüzde 36,8 arttı!


Geri Dön