24 / 04 / 2024

Park Otel'in 24 yıllık inşaat süreci tamamlandı!

Park Otel'in 24 yıllık inşaat süreci tamamlandı!

Son sadrazam Ahmet Tevfik Paşa'nın konağı olarak da bilinen Park Otel'in 24 yıllık inşaat süreci tamamlandı. Binayı aslına uygun yenileyen krom kralı CVK Holding, 250 milyon $'lık yatırım yaptı




İstanbul'un simge yapılarından biri daha eksi günlerine dönmek için gün sayıyor. 24 yıllık inşaat sürecinde üç kez el değiştiren Park Otel, ekimde kapılarını açacak. 250 milyon dolarlık yatırımla tamamlanan inşaatta mimarlar, 82 yıllık tarihi yapının orjinal haline sadık kaldı. Yeni adıyla Park Bosphorus Otel'in öne çıkan bir başka özelliği de Avrupa'nın en büyük seyir terasına sahip olması. Otelin yatırımcısı Türkiye'deki işletilebilir krom madenlerinin yüzde 75'ine sahip olan CVK Holding. Holdingin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı ailenin ikinci kuşak temsilcisi Gülşah Çevik üstlenmiş. Kayserili işadamı Mahmut Çevik'in henüz 34 yaşındaki avukat kızı Gülşah Hanım, 12 yıldır maden ocaklarında bu görev için hazırlanmış. İki yıl önce Taksim İstanbul Hotel'i satın alarak turizm işine giren Gülşah Çevik, Boğaz'daki açılışın heyecanını yaşıyor. Çevik'le, otelin 24 yıllık yenilenme hikâyesini ve diğer yatırımlarını konuştuk. 


 Gülşah Hanım 1989'da başlayan inşaat macerası nasıl son buldu? 

Otel, bize gelene kadar üç kez el değiştirmiş. Duyduğuma göre yapılamama nedeni hep İstanbul'un siluetini bozacak projelerle gidilmesi olmuş. İstanbul'un göbeğine gökdelen yapmak istemişler. Biz silueti bozmadan, aslına uygun şekilde yatay inşa ettik. 


 Peki böyle yapınca zarar ettiniz mi? 

Başbakanımız haklı, sırf büyük olsun, daha çok para kazanalım diye İstanbul'un ortasına direk dikmenin ne anlamı var? 1931'de konaktan otele çevrilmiş ve 1979'a kadar turizme hizmet vermiş, manevi değeri olan bir yapı. 


 Otel çok büyük, kaç kişi istihdam edeceksiniz? 

550 kişi istihdam ediyoruz. İki aydır personel maaşını alıyor. 


 Taksim bölgesine yatırım yaptınız. Tedirgin misiniz? 

Asla. Taksim İstanbul Oteli'miz şu anda yüzde 85 dolu. Hatta eylül ve ekim satışlarını da yaptık. Ben bile misafirim geldiğinde yer bulamıyorum. 


İLK MODERN DÜĞÜN BURADA YAPILDI

Dört kez sadrazam olan Ahmet Tevfik Paşa, şimdi Park Bosphoros Otel'in yükseldiği bölgeye bir konak yaptırdı. Tevfik Paşa Konağı olarak bilinen yapı, bir ara İtalyan sefiri Baron Blanc'a 60 odalı bir bina olarak hizmet verdi. Dönemin Osmanlı hariciye nazırlarının ikametgâhı olarak da kullanıldı. Sultan 2. Abdülhamid, konağın tapusunu Tevfik Paşa'ya hediye etti. Şubat 1907'de konakta yapılan Tevfik Paşa'nın oğlunun düğünü, ilk modern Osmanlı düğünü olarak tarihe geçti. Ancak 1911'de bir yangında konak kül oldu. Binayı otele çevirmek Tevfik Paşa'nın subay oğlunun fikriydi. Ali Nuri 1922'de ilk otel projesini çizen kişi oldu. Bu taslak, sonradan gerçekleşen projeyle çok benziyor. 1930'da Miramare adında ilk otel kuruldu. Daha sonra önündeki bahçeden dolayı adı 'Park Otel' olarak anıldı. Park Otel, Atatürk ve arkadaşlarının da favori mekânıydı. İngiltere Kralı 8. Edward da sık sık Park Otel'e tatile gelirdi. Adnan Menderes, İstanbul'a her gelişinde özel adasında kalırdı. 1950'lerde 174 olan otelin oda sayısı 213'e kadar yükseldi. Ortaklardan Aram Hıdır artan fiyatlar yüzünden işletmeciliği bırakınca işler Ali Nuri'ye kaldı. Ancak o da vefat edince Park Otel 1979'da tarihe karıştı.


SUİTİN MUSLUKLARI 22 AYAR ALTIN

 Otelde odaların dışında apartlar da var değil mi? 

Binadan ayrı ön tarafta 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 ev gibi apartlarımız var. Yabancı yönetici ve konsoloslar hedeflenerek tasarlandı. Bir de 512 metrekarelik "başkanlık suiti' bulunuyor. Sadece camları 360 ton. Kurşun, hatta bazuka bile geçirmez bir oda olacak. Muslukları 22 ayar altın kaplama tasarlandı. İstanbul'un en büyük suiti. 


KROM KRALI TURİZMDE

 CVK Holding'den bahseder misiniz? 

Türkiye'nin krom ihracatının yüzde 70'ini gerçekleştiriyoruz. Holding çatısı altında 9 şirket var. Ma§ºdenlerimizde 4 bin kişi çalışıyor. Ben de bu göreve en iyi şekilde hazırlanmak için 12 yıldır madenlerle yakından ilgileniyorum. Turizme ise Taksim'deki otelimizde hazırlandım. 


GECELİK FİYATLAR 400 EURODAN BAŞLIYOR

* Teras büyüklüğü: 4 bin 500 m2 

* Başkan suiti: 512 metrekare 

* SPA: 8 bin 500 metrekare 

* Oda sayısı: 600 oda-1000 yatak 

* Restoran sayısı: 6 farklı katagoride yeme&içme ünitesi var 

* Toplam inşaat alanı: 137 bin m2 

* Oda büyüklükleri: 30-150 m2 aralığında 

* Oda fiyatları: 400 eurodan başlıyor


Sabah/Sinan Özedincik


Geri Dön