24 / 04 / 2024

Pastane sektörü atağa kalktı! Şube sayıları artıyor!

Pastane sektörü atağa kalktı! Şube sayıları artıyor!

Türkiye pastane sektörü atağa kalktı. Hızla büyümeyi hedefleyen pastane sektörü ülkenin dört bir yanında mağaza açmayı planlıyor. İşte detaylar...



Yurtdışında özellikle Avrupa’da çok hoş, çok farklı pastane konseptleri görebilirsiniz. Özellikle Avusturya ’da bu örnekler hemen her sokakta karşınıza çıkar. Bizde ise pastane kavramı daha dar, daha köşelidir. Ancak bu durum hızla değişiyor. Etrafa dikkatli gözlerle baktığınızda yaşanan değişimi görmemeniz imkansız. Artık tercihlerde en önemli kriter ucuzluk değil. Kalite, hijyen, konfor, çevreye saygı gibi unsurlar öne çıkıyor. İşte, bu özellikleriyle öne çıkan firmalar pasta ve unlu mamuller pazarında markalaşmayı sağladı. Şık dekorasyonları ve son derece konforlu oturma mekanlarıyla müşterilerin beğenisini kazanan modem pastanelerin sayısı hızla artıyor. Bu tarz mekanlarda kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri de veriliyor. Markalar birbiri ardına şubeler açarak başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok gelişmiş il ve ilçesinde hizmet vermeye başladı.

Girişim uzmanlarına göre, ünlü markalardan bayilik ya da franchise alarak, riski düşük ama karlı alana yatırım yapmanın tam zamanı. Peki, hangi şirket nerelerde şubeler açacak? Yeni açılacak şubeler için hangi illere öncelik verilecek? Bir şube açmanın maliyeti ne kadar? Kimler bu işi yapabilir? İşte ayrıntılar... İşte Para Dergisi'nden Ersan Çıplak'ın haberinde yer alan detaylar 

 

MADO

Yeni şubeler açmaya hazırlanıyor

Mado, yurtdışında master franchise modeliyle büyüyor. Yurtiçinde ise belirlediği yatırım şartlarını karşılayan ve kriterlerine uygun franchise adaylarından gelecek talepleri değerlendiriyor. Lokas-yon seçiminde belirli kriterlere uygunluk gerekiyor. Yer seçilirken o bölgede yaşayan insanların yeme içme alışkanlıkları, yaş ortalaması ve sosyoekonomik yapısına göre karar veriliyor. Şube açılması düşünülen yerin kira, personel giderleri ve buna benzer masrafları hesaplanarak kentin en iyi caddelerinde yer alınması amaçlanıyor.

 

Telefon: 0344 236 0611

Web: mado.com.tr

 

SİMİT SARAYI

Yurtdışında hızlandı

 

Simit Sarayı yurtiçi ve yurtdışında en hızlı büyüyen markalardan biri. 22 ülkede 426 mağazasında misafirlerini ağırlayan firma mevcut pazarlarda hızla büyümeye devam ediyor. Şirket, İngiltere’deki sekizinci mağazasını “dünyanın tiyatrolar merkezi” Shaftesbury’de açtı. Yurtdışında açılan mekanların konsepti çoğunlukla aynı. Ancak zaman zaman lokasyona göre o ülkeye hitap eden özel görsel ve marketing çalışmaları yapılabiliyor.

 

Telefon: 0212 398 0 398

Web: simitsarayi.com

 

GEZİ İSTANBUL

Yeni şube açacak

 

Gezi İstanbul’un Taksim ve Göktürk’te iki şubesi var. Taksim şubesinde kahvaltı, öğlen ve akşam yemekleri için çok çeşitli seçenekler sunuluyor. Kahvaltıda, sıcak servis edilen taze hamur işleri dikkat çekiyor. Türkiye yiyecek kültürünün lezzetleri olan simit, açma, poğaça, börek gibi ürünler bunlardan ilk akla gelenler. Ayrıca batı yiyecek kültürünün lezzetleri olan croissant, brioche, danish, apple torte gibi hamur işi ürünler de bulunuyor. Öğle ve akşam yemekleri için geniş yiyecek çeşitleri mevcut. 1987’de kurulan ve 15 yıl Patisserie Gezi adıyla faaliyet gösteren işletme, 2002’de Tülin ve M. Hakan Kıran tarafından satın alındı. Şirket, uygun bölgelerde yeni şubeler açmayı hedefliyor.

 

Telefon: 0212 292 53 53

Web: www.geziistanbul.com

 

PASTANECİM

40 şube açmayı hedefliyor

 

Ankara merkezli Pastanecim’in 21 şubesi var. Bunların 20’si franchising sistemiyle açılmış. Sadece bir şube şirket tarafından işletiliyor. Pastanecim, franchising sistemiyle 40 yeni şube daha açmayı hedefliyor. Yeni açılacak şubeler için İstanbul ve Ankara’dan gelecek franchise taleplerine öncelik verilecek. Bir şubenin ortalama işletme sermayesi 250-300 bin TL olarak belirlenmiş. Yeni açılacak şubeler için uygun AVM ve işlek caddelerde konseptte uygun mağazalar bulunması gerekiyor.

 

Telefon: 0312 394 76 40

Web: pastanecim.com.tr

 

KARAFIRIN

Köklü bir marka

 

Karafırın’ın hale 24 şubesi var. Bunların yedisi franchising sistemiyle açılmış. Diğer 17 şube, şirket tarafından işletiliyor. 2018’de franchising sistemiyle dokuz yeni şubenin açılması hedefleniyor. Franchise giriş bedeli 150 bin TL. Bir şube için gerekli işletme sermayesi ise 100 bin TL. Reklam katılım yapı olarak cirodan yüzde 1 pay alınıyor. Reklam katılım payı ise yüzde 5 olarak belirlenmiş. Şube açmak için en az 250 metrekarelik bir işyeri gerekiyor. Şirket yatırımcılara pastane, pastane-kafe ve pastane-ka-fe-restoran olmak üzere üç farklı yatırım seçeneği sunuyor.

Açılacak mağaza lokasyonu belirlendikten sonra Karafırın’m öngördüğü mağaza yerleşimi doğrultusunda projelendirme ve uygulama çalışmaları anlaşmalı mimari firma tarafından yürütülüyor. Mağaza tüm gerekli üretim ve satış ekipmanlarını “anahtar teslimi” ilkesi çerçevesinde işletmeye teslim ediyor.

 

Telefon: 0212 696 69 91

Web: www.karafirin.com.tr

 

ALTINOLUK PASTANESİ

En yeni markalardan biri

 

2010’da faaliyetlerine başlayan Kocaeli merkezli Altınoluk Pastanesi’nin üç şubesi bulunuyor. Şirket, önümüzdeki bir yıl içinde yedi şube daha açmayı hedefliyor. Bunların dördü franchising sistemiyle açılacak. Firmanın franchise gidiş bedeli 30 bin TL. Bir şube için gerekli işletme sermayesi ise 150-250 bin TL arasında değişiyor. Yeni açılacak şubeler için en az ‘ /. -nV''. 90 metrekare büyüklüğünde işyeri gerekiyor. Yeni açılacak Altınoluk Pastaneleri için öncelik İstanbul Anadolu Yakası, Sakarya, Kocaeli ve Yalova’ya veriliyor. Ancak çevre illerden gelecek franchise talepleri de değerlendiriliyor.

 

Telefon: 0553 238 88 12

Web: altinolukpastanesi.com.tr

 

ASLI BÖREK

Ürün çeşitleri arttı

 

Aslı Börek; Aslı Express ve Aslı Cafe olmak üzere iki farklı kon-septte şubeler açıyor. Aslı Börek, 2018’de franchising sistemiyle 20 şube daha açmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra beş şube daha açılacak. Bu beş şube ise şirket tarafından işletilecek. Aslı Börek’in halen Türkiye genelinde 120 şubesi bulunuyor.

 

Franchise giriş bedeli Aslı Express için 10 bin dolar, Aslı Cafe için 25 bin dolar olarak belirlenmiş. Ortalama işletme sermayesi ise 50-75 bin TL arasında değişiyor. Şirket reklam katılım payı ya da sürekli franchise ödemesi almıyor.

 

Yeni açılacak şubeler için öncelik Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’ne verilmiş. Ancak diğer tüm bölgelerden gelecek franchise taleplerine sıcak bakılıyor. Şirket yurtdışında Avrupa ülkeleri ve Körfez ülkelerinde franchise verecek.

 

Telefon: 0216 418 25 72

Web: asliborek.com.tr

 

ÖZSÜT

En eski markalardan biri

 

Özsüt’ün temelleri, 1938 yılında Sefer Usta tarafından  İzmir  Kemeraltı’nda açılan muhallebiciyle atıldı, ilk şubesini 1991’de İzmir Alsancak’ta açan firma, 1996’dan beri franchising sistemiyle büyüyor. 1996’da altı olan şube sayısı şimdi 162’ye ulaştı. Yurtdışında ise Azerbaycan’da bir şubesi bulunuyor. Şubelerin büyük bölümü franchisee’ler tarafından işletiliyor. Franchise sözleşme gereği, yatırım yapılacak bölgenin potansiyeline göre değişen miktarlarda teminat isteniyor. Yatırım tutarı şube büyüklüğüne, lokasyona bağlı olarak değişiyor. Tüm şubelerin dekoru, Özsüt’ün mimari konsepti-ne uygun olarak yapılıyor. Mimari proje, franchising sözleşmesi imzalandıktan sonra hazırlanıyor. Hazırlanan projenin uygulanma maliyetleri franchise alana ait. Büyükşehirlerde, gelişmiş tüm il ve ilçelerde yeni şubeler açılacak. Özsüt ürünleri, Türkiye genelindeki şubelere, İzmir’deki merkezden, sıcaklık kontrolü yapılabilen frigorifik araçlarla, soğuk zincir kırılmadan günlük olarak ulaştırılıyor. Firma hizmet verdiği, Türkiye’deki bayi ağının bulunduğu bölgelerde ve yeni yatırımlarının hayata geçeceği alanlarda o bölgenin ekonomik ve demografik özelliklerine, bölge halkının ihtiyaçlarına ve değerlerini dikkate alan titiz bir çalışma yürütüyor.

 

Telefon: 0 232 877 00 11

Web: ozsut.com.tr

 

DİLEK PASTANESİ

50 franchisee arıyor

 

Dilek Pastanesi 1957’de kurulmuş. 2009’da franchising sistemine geçen şirket bu tarihten sonra hızlı bir büyüme trendi yakaladı. Şu anda 43 şubesi var. Firma, 2018 için iddialı bir büyüme planı yapmış. Buna göre şirket 58 yeni şube açacak. Bunların 50’si franchisee’ler, kalan sekizi şirket tarafından işletilecek.

 

Firmanın pasta-kafe ve pasta-kafe-restoran olmak üzere iki farklı konseptti bulunuyor. Pasta-kafe tarzı için 30 bin dolar franchise giriş bedeli almıyor. Buna restoran kısmı da eklenince franchise giriş bedeli 40 bin dolara çıkıyor. Firma reklam katılım payı olarak aylık cirodan yüzde 1 pay alıyor. Ayrıca sürekli franchise ödemesi için cirodan yüzde 2 pay almıyor. Yeni açılacak şubeler için İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Eskişehir, Kocaeli ve Edirne’ye öncelik verilmiş. Yeni açılacak şubeler için yaya ve trafik yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde en az 150 metrekare büyüklüğünde işyeri gerekiyor. Korner mağazalar için 50 metrekarelik alanlar yeterli.

 

Telefon: 0212 67170 34

Web: dilek.com.tr

 

DİLİM BÖREK

İstanbul dışında şubeler açacak

 

Dilim Börek, 16 şubesiyle faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki yıl 56 yeni şube daha açılması hedefleniyor. Bunlarm biri hariç tamamı franchising sistemiyle açılacak. Yeni açılacak şubeler için gerekli işletme sermayesi 250-300 bin TL arasında değişiyor. Firma, yeni açılacak şubeler için önceliği İstanbul’a veriyor. Ayrıca potansiyel bulunan Anadolu’daki tüm il ve ilçelerde şubeler açılması hedefleniyor. Firma hem caddelerde hem de AVM’lerde şubeler açacak.

 

Telefon: 0216 594 55 50

Web: dilimborek.com.tr

 

 

ALAÇATI MUHALLEBİCİSİ

Müdavimi çok

 

2012’de faaliyetlerine başlayan Alaçatı Muhallebicisi, girişimcilik performansı hayli yüksek bir şirket. Şube sayısı 48’e, çalışan sayısı 800’e yükseldi. Bu şubelerden İzmir’deki ilk mağaza hariç diğer 47’si franchising sistemiyle açılmış durumda. 2018’de Anadolu’daki gelişmiş tüm il ve ilçelere yönelecek olan firma yatırımcılarına kiosk ve restoran olmak üzere iki farklı konsept seçeneği sunuyor. Kiosk için en az 10-15 masalık alan gerekiyor. Konsept içerisinde soğuk sandviçler, dondurmalar, tatlılar ve içecekler var. Restoran tarzı ise AVM’ler ve caddeler için uygun. En az 100-150 metrekarelik alanlar gerekiyor. Konsept içerisinde dondurma, tatlı, içecekler ve ana yemekler bulunuyor. Firmanın franchise ekibi tarafından uygun bulunan lokasyon incelenip, maliyet çalışması için proje hazırlanıyor. Hazırlanan proje ve maliyet çalışması yatırımcıya sunuluyor. Onaylanan bütçe ve proje en geç 30 gün içerisinde inşaatı tamamlanarak yatırımcıya işletilmeye hazır olarak teslim ediliyor.

 

Telefon: 0216 325 10 79

Web: alacatimuhallebicisi.com

 

ERCİYES BÖREK

Ankaralı ünlü börekçi

 

Ankara menşeli Erciyes Börek, 2003’te kuruldu. Şimdi 34 şubesi bulunuyor. Bunların çoğu franchising sistemiyle açılmış. Firma, büyüme planları doğrultusunda 2018’de franchising sistemiyle 48 şube açmayı hedefliyor.

 

Firmanın franchise giriş bedeli yok. Ortalama işletme sermayesi ise 200-250 bin TL arasında değişiyor. Şirket yurtiçinin yanı sıra yurtdışında özellikle Ortadoğu ve Arap ülkelerinde şubeler açmayı planlıyor.

 

Telefon: 0312 394 76 40 

Web: erciyesborek.com

 

GÖÇMEN BÖREKÇİSİ

125 kadın elle börek açıyor

 

Göçmen Börekçisi’nin 12 ilde 82 şubesi var. Şirket yurtdışındaki ilk şubesini Suudi Arabistan Riyad’da açtı. 2015 yılında Kocaeli’nde “Türkiye’nin en büyük börek üretim tesislerinden birini” kuran firma, 2017 yıl sonunda 90’a yakın şube açmayı hedefliyor. 2018 yılında yüzde 30 büyüme sağlayarak 30 milyon TL ciro hedefleniyor. Yurt-dışında kendilerini güçlendirmeye devam ettiklerini belirten Göçmen Börekçisi Genel Müdürü Taner Dönmez, “Almanya, Hırvatistan ve İngiltere de anlaşmalarımızı yaptık ve çalışmalarımız başladı. Yakında yeni markamız Tegtat Bakery olarak Avrupa’da hizmet vermeye başlayacağız. Markamızı öncelikle ulusal bir firma sonrada uluslararası bir firma yapma hedefimiz var” diyor. En önemli özelliği hiç çalışmamış kadınları istihdam etmesi olan Göçmen Börekçisi bu amaçla kurduğu vakıf sayesinde îş-kur ve İzmit Kaymakamlığı’nm işbirliği ile gerçekten ihtiyacı olan kadınlara hem iş olanağı, hem de eğitim imkanı sunuyor.

 

Telefon: 444 49 64 

Web: gocmenborekcisi.com

 

PAŞA FIRINI

Kendine özgü lezzetleri var

 

Paşafırını, İstanbul Sarıyer’de 1995’te kuruldu. Şık bir dekorasyona sahip şubelerinde ekmek, unlu mamuller, pasta ve geleneksel tatlılar servis ediliyor. Firmanın 30 şubesi var. Şirket, 2018’de franchising sistemiyle açacağı yeni şubelerle birlikte şube sayısını yükseltmeyi hedefliyor.

 

Firmanın sürekli franchise ödemesi yok. Yatırımcılara proje ve mimari uygulama dahil olmak üzere tüm malzeme, ekipman ve dekorasyon konularında destek veriliyor.

 

Telefon: 0212 218 00 14

Web: pasafirini.com.tr

 

MELİTA PASTANELERİ

İlk kez franchise verecek
 

Melita Pastaneleri’nin İstanbul Mecidiyeköy ve Nişantaşı’nda iki şubesi bulunuyor. Şirket, ilk kez franchise vermeye hazırlanıyor. Bunun için franchise altyapısını kuran firma, İstanbul’da franchising sistemiyle büyümeyi hedefliyor. Daha sonraki aşamalarda İstanbul dışında şubeler açılması hedefleniyor.

 

Telefon: 0212 213 64 58

Web: melita.biz.tr


Geri Dön