26 / 04 / 2024

Pedromita Kilisesi turizme kazandırılacak!

Pedromita Kilisesi turizme kazandırılacak!

Trabzon'un Vakfıkebir İlçesine bağlı Çamlık Köyü Hacı Mahmut'lu mevkiindeki bulunan Pedromita Kilisesi'ni ziyaret eden Vakfıkebir Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy ve Trabzon Ticaret Sanayi Odası Üyesi Emin Uludüz incelemelerde bulundu



Yapılan incelemeler sonucunda kilisenin turizme açılabilmesi için çalışma başlatılmasına karar verildi.

Trabzon'un Vakfıkebir İlçesine bağlı Çamlık Köyü Hacı Mahmut'lu mevkiindeki bulunan Pedromita Kilisesi'ni ziyaret eden Vakfıkebir Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy ve Trabzon Ticaret Sanayi Odası Üyesi Emin Uludüz incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler sonucunda kilisenin turizme açılabilmesi için çalışma başlatılmasına karar verildi.

Trabzon Rum İmparatorluğu döneminden kaldığı sanılan 2 katlı kilise yoldan 200 metre yukarıda, dağın içerisine oyularak yapılmış. Kiliseye, merdivenlerden çıkarak ulaşılıyor. Kilisenin içerisi 1 ana bölüm ve 3 odadan oluşurken, dışarıda 2 tane su deposu var. Tavanlarındaki resimlerin tahrip edildiği, içeriye ışık alması için havalandırma delikleri yapılan kilisenin girişinde küçük bir mezar dikkat çekiyor. Kilisenin duvarları ise defineciler tarafından kırılarak, zemini kazılmış. Mahalle sakinleri köyün eski adının Pedromida olduğunu ve burada daha önce Pedro ve Mida adında iki papaz yaşadığını, onlar öldükten sonra kilisenin sahipsiz kaldığını söyledi. 50 sene öncesine kadar kilisenin ziyarete açık olduğunu kaydeden mahalleliler sahip çıkan olmayınca kilisenin definecilerin altın aradıkları mekan haline geldiğine dikkat çekti. Petromita kilisesinin turizme kazandırılması için yapılan çalışmaların başlatılmasına karar verildi.
Türkiye/YUSUF ÖZTÜRK


Geri Dön