29 / 03 / 2024

Pendik Batı Mahallesi'nin imar ayrıntıları!

Pendik Batı Mahallesi'nin imar ayrıntıları!

Pendik Batı Mahallesi'nin yılan hikayesine dönen imar planı askıya çıkarıldı. Yeni imar planında,Kızılay'ın yaklaşık 20 bin metrekarelik arazisi Ticaret-Turizm-Konut alanına ayrıldı.



Askıya çıkarılan Pendik Batı Mahallesi'nin yeni imar planında, sihirli bir el değmiş ve önceki planlarda park olarak ayrılan alan imara açılıvermiş. Sadece bu kadar mı? Devam edelim. Kızılay'a ait devasa arazi de Ticaret-Turizm-Konut alanına alınarak büyük bir rant yaratılmış. Ama vatandaşların konut bölgesi için istediği 7 kata izin çıkmamış, 6 kat sının getirilmiş. Gelelim ayrıntılara... 


Park gitti, yol daraltıldı 

Yeni planda önemli bir değişik de Kızılay'a ait arazi ve önündeki yol ile ilgili. Kızılay'ın yaklaşık 20 bin metrekarelik arazisi önceki planlara kamping alanı olarak işlenmiş. Söz konusu arazinin önündeki Kızılay Caddesi'nin genişliği de 20 metre olarak belirlenmiş. Ancak Kızılay'ın 2015 yılında, arazi üzerinde bulunan 42 zeytin, 35 Londra Çınarı ve bir kızılçam ağacını tescil ettirmesi nedeniyle yolun genişliği 10 metreye düşürülmüş. Böylelikle arazinin önemli bir bölümünün yola gitmesi önlenmiş aslında, Ancak daha da önemlisi söz konusu arazinin, yeni plan paftalarına TİCTK (Ticaret + Turizm + Konut) alanı olarak işlenmesi. Bu alanlara verilen imar hakkı ise konut alanlarına verilenin iki katından fazla. Vatandaşların, 6 yerine 7 kat imar hakkı verilmesi isteğine kulak tıkayan Pendik Belediyesi, ticaret alanlarına oldukça cömert davranmış. 


Batı Mahallesinde bulunan 465 yapıyı yalandan ilgilendiren, yeni planların akıbeti önümüzdeki aylarda ortaya çıkacak. 


İtirazlar sonuç verecek mi ki? 

Pendik llçesi'nin batısında, Kartal sınırında kalan Batı Mahallesi sakinleri bir kez daha hayal kırıklığı yaşıyor. 2013 yılında Bakanlar Kurulu Karan ile riskli alan ilan edilen ancak açılan dava üzerine Danıştay, Bakanlar Kurulu Kararı'mn yürütmesini durdurmuştu. Bunun üzerine Aralık 2016'da bölge ikinci kez Bakanlar Kurulu Kararı ile "riskli alan" ilan edilmişti. Bu karar üzerine hazırlanan mahallenin yeni imar planları, geçtiğimiz Çarşamba günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak, itirazlar için askıya çıktı. Yeni planlar 24 Mart 2017 tarihine kadar askıda kalacak.


Yurt Gazetesi


Geri Dön