29 / 03 / 2024

Bostanlı-İnciraltı Körfez Geçişi'nin ayrıntıları belli oldu!

Bostanlı-İnciraltı Körfez Geçişi'nin ayrıntıları belli oldu!

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yapay ada ile asma köprüden oluşan "Bostanlı-İnciraltı Körfez Geçiş Projesi"nin ayrıntılarının belli olmaya başladığını belirtti...




Demirtaş, yaptığı açıklamada, 2000'li yıllardan sonra Büyük Kanal projesinin devreye girmesi ile birlikte denizin temizlenmeye ve İzmirlilerin de denizi hatırlamaya başladığını,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin de körfezin temizlenme süreci için önemli çalışmalara imza attığını belirtti. 


Odalarının 2007 yılında körfez geçişi, EXPO adası ve plajları projesi ürettiğini, hazırladıkları projeye göre İnciraltı ve Çiğli arasındaki 6 kilometrelik mesafenin tünel ve viyadüklerle bağlanmasının planlandığını dile getiren Demirtaş, bu projenin İzmir'in gündemine girdiğini ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın "35 İzmir 35 Proje"sinin arasında yer aldığını kaydetti. 


Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu'nun yaptığı açıklamalardan "Bostanlı-İnciraltı Körfez Geçiş Projesi"nin güzergahının netleştiğini ve proje aşamasının 2014 yılında biteceğini öğrendiklerini ifade eden Demirtaş, Bakan Yıldırım'ın bu proje ile icraatçı bakan kimliğini ve ne kadar İzmir sevdalısı olduğunu bir kez daha gösterdiğini, herkesin hayal olarak gördüğü büyük projenin ayaklarının yere bastığını kaydetti. 


Demirtaş, açıklamada şu görüşlere yer verdi: 


"2011 genel seçimler sonrasında sessiz sedasız yürütülen çalışmalar gün ışığına çıkmaya başladı. İzmir'in iki yakası karayolu ve raylı sistemle bir araya geliyor. Körfezin derin kısmı tünel ile sığ kısmı köprü ile geçiliyor. Körfezin ortasına bir ada inşa ediliyor. Proje, İzmir ulaşımına rahatlık getirirken çevre yolunun da bir halka hale gelmesini sağlayarak verimliliğini artırıyor. İzmir raylı sistem çevre yolunun da habercisi oluyor. Üstelik zaman ve yakıt tasarrufu da sağlıyor. 


Bu arada proje salt bir ulaşım projesi değil. Bakanlığımızın da bu projeyi yapay ada ile birlikte rekreatif amaçlı zenginleştireceğini düşünüyoruz. Projede köprüyle yapay adaya, yaya ve bisiklet ile ulaşım sağlanması, ada üzerinde plajların ve rekretaif alanların oluşturulması, balık tutulabilmesi ve insanların gün boyunca deniz ortasında nefes alabilecekleri bir ortam yaratılması son derece önemli. Yazlık evi olmayan milyonlarca İzmirliye plaj geliyor. İki yıl önce onbinlerce ilkokul öğrencisine körfez de vapur gezisi yaptırmıştık. O zaman gördük ki öğrencilerin yarısı vapura hiç binmemiş, denize hiç girmemişti. Şimdi onlara plaj yapılıyor. Tüm kesimlere çağrımız hiç olmazsa bu defa bu projeye  karşı çıkılmasın. 


İzmir'e kruvaziyer yoluyla gelen turistler de en çok Avrupa'daki gibi şehir ortasında plaj var mı? diye soruyorlardı. Turizm açısından da çok yararlı olacak. Bostanlı, İnciraltı, Sahil Evleri, Kordon ve Melez gibi İzmirliyi kıyı ile buluşturan projeler halk tarafından hemen benimseniyor. Bu nedenle bu fırsatlar iyi değerlendirilmeli. İzmir'e gerdanlığını Binali Yıldırım takıyor. Kentin çehresini değiştirecek bu proje en büyük hayallerimizden birisiydi. İzmir plajına kavuşuyor. Sayın bakanımız Yıldırım'a bir kez daha teşekkür ediyoruz." 


AA


Geri Dön