29 / 03 / 2024

Körfez Geçiş Projesi'nin inşaatı 5 yıl sürecek!

Körfez Geçiş Projesi'nin inşaatı 5 yıl sürecek!

İzmir'de kent içi ulaşımına nefes aldıracak Körfez Geçiş Projesi'nin ÇED toplantısına STK'lar ilgi gösterdi. Proje bittiğinde İnciraltı-Çiğli arası 10 dakikada katedilebilecek.



İzmir'de kent içi ulaşımına nefes aldıracak Körfez Geçiş Projesi'nin ÇED toplantısına STK'lar ilgi gösterdi. Proje bittiğinde İnciraltı-Çiğli arası 10 dakikada katedilebilecek. Tamamlandığında İnciraltı-Çiğli arasını 12 kilometreye ve ulaşım süresini 10 dakikaya düşürecek Körfez Geçiş Projesi'nin Çevrese Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı. Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın 35 projesi arasında yer alan 3,5 milyar liraya mal olacak proje "İzmir'in rüya projesi" olarak adlandırılıyor. Projenin hayata geçirilmesi durumunda İzmir'deki trafik sorununun büyük ölçüde çözüleceği ve kent merkezinin nefes alacağı belirtililiyor.  İzmir  Ticaret Odası meclis salonundaki toplantıya meslek odaları, sanayi kuruluşları ve dernek temsilcileri ilgi gösterdi. Toplantıyı Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan yönetti. 


İNŞAAT 5 YIL SÜRECEK 

Projeyi hazırlayan Yüksel Proje firmasından Özgür Uğurlu ve ÇED dosyasını hazırlayan firma yetkilileri katılımcılara bilgi verdi. Yapım ihalesi, 18 ay sürecek ÇED sürecinden sonra yapılabilecek. Projenin inşaat aşamasında proje alanı içinde kuzey ve güneyde iki adet olmak üzere kırma eleme tesisi (İnşaat için gerekli malzemeyi sağlayacak taş ocağı), 2 adet beton santrali ve bir adet de asfalt plent tesisi inşa edilecek. İnşaatın 2017- 2022 yılları arasında 5 yıl sürecek. Körfez geçişinin otoyol bölümü Çiğli 2. Ana Jet Üssü yakınlarında Sasalı Kavşağı- İnciraltı Çeşme Otoyolu arasında 12 kilometre, raylı sistem hattı ise Karşıyaka tramvayından başlayarak Üçkuyular iskelesine kadar 16 km uzunluğunda olacak. Projedeki verilere göre mevcut trafik durumunda sahilden şehiriçi yollardan 32 km uzunluktaki bu iki nokta arasında yolculuk 70 dakika, 52 kilometrelik çevre yoluyla ilese 45 dakika sürüyor. Toplam 12 kilometrelik bu projeyle ise 10 dakika sürecek. Maliyetin 3 milyar 520 milyon TL olduğu açıklandı. Yeni kurulacak hükümetin bu projeyi uygulayıp uygulamayacağı yönündeki soruya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, "Politik hale getirmek gerekmez. Bu proje ulaşımda bir gereklilikse, hangi hükümet gelirse gelsin yapılmalı. Böylesine büyük bir yatırım, İzmirimize hayırlı olur" dedi. 




Sabah 


Geri Dön