24 / 04 / 2024

Pendik Belediyesi'nden iskansız bina uyarısı!

Pendik Belediyesi'nden iskansız bina uyarısı!

Tamamlanmış yapıların iskan alma sürecini dijital ortama taşıyarak hızlandıran ve kolaylaştıran Pendik Belediyesi, vatandaşları iskansız binalara karşı uyardı.




Son yıllarda hem ikamet hem de ticari olarak büyük rağbet gören Pendik’te verilen iskan sayısı her geçen yıl artıyor. İskan alma sürecini dijital ortamda takibini sağlayarak hızlandıran Pendik Belediyesi, iskansız binaların ise hukuki ve teknik açıdan tamamlanmamış sayıldığına dikkat çekerek bazı uyarılar yaptı. Yapı kullanma izni olmayan binalarda bağımsız bölüm aboneliği yapılamayacağını ve bu nedenle bu tür binalara su, elektrik ve doğalgaz bağlanamıyor. Günümüzde iskansız binaların çoğunda “şantiye elektriği” kullanılıyor. Ev aletlerinin aşırı yüklenmesi sık sık arızalara sebep olurken yangınlara kadar varan kötü sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Yasaya göre Kullanma İzni almayan yapılara altyapı hizmeti yok


3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 31. Maddesi, konuyla ilgili “İnşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarihtir. Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılarda izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılamazlar. Ancak kullanma izni alan bağımsız bölümler bu hizmetten istifade ettirilirler.” hükmü taşıyor.


Yeni binalara iskan uyarısı  


Yapı Kontrol Müdürlüğü, iskanı olmayan binaların hukuki ve teknik açıdan tamamlanmamış olmasından dolayı bu yapıların belediye tarafından mühürlenerek kullanımdan men edilebileceği hususuna da dikkat çekiyor.


Pendik Belediyesinden iskan almak kolaylaştı


Konut ve işyerleri için yapı kullanım izni almak isteyen mal sahipleri,  iskan alma sürecini artık dijital olarak takip ediyor. Daha önce elden teslim edilerek ıslak imzayla işlemleri gerçekleştirilen evrakların takibi 2017 yılından itibaren E-İmza’yla dijital ortamda yapılıyor. Böylece yapı sahiplerinin iskan için evrak yükü de ortadan kalkmış oluyor.




Pendik Belediyesi



Geri Dön