19 / 04 / 2024

Pendik'te asbeste rağmen yıkım ısrarı!

Pendik'te asbeste rağmen yıkım ısrarı!

Pendik’te YTONG fabrikasının ‘millet bahçesi’ için yıkımı sürüyor. Fabrikanın çatısında bulunan malzemelerde kanser yapıcı asbest yer alırken, yıkımın önlem alınmadan yapıldığı kaydediliyor.



İstanbul’un Pendik ilçesinde hizmet veren yapı malzemesi şirketi YTONG fabrikasının yıkımı, ‘millet bahçesi’ çalışmaları kapsamında devam ediyor. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülen ‘millet bahçesi’ projesi kapsamında yıkılan fabrikanın çatısında bulunan malzemelerde kanser yapıcı maddeler arasında asbest bulunuyor. Yıkımın herhangi bir önlem alınmadan yapıldığı ve kent sakinlerinin sağlığını tehdit ettiği kaydediliyor.

1963’te 300 dönümlük arazi üzerinde kurulan fabrikanın yıkımı geçtiğimiz ocak ayında başlandı. Bunun üzerine Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği Başkanı Cafer Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvuruda bulundu. Ancak yetkililerden cevap alamadı. Hızla süren yıkımda ise artık sona yaklaşıldı.

DENETİM OLMADAN YIKILDI

Birgün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre; Cafer Fidan, asbestli malzemeler etrafa yayıldı ve çalışmalara devam edildikçe insanlar etkilenecek. Yetkililerin sessizliğinden şikâyet eden Fidan, şu açıklamalarda bulundu: “Kurumlardan hiçbir şekilde geri dönüş olmadı. Yıkıma ocakta başlandı, bir kısmı yıkılmamış, duruyordu. 1 ay önce de kalan kısmı yıkmaya başladılar. Yıkım neredeyse şu an bitmek üzere. YTONG binalarının çatıları asbestli olduğu bilinen eternitle kaplıydı. Bunlar hiçbir gözetim ve tedbir olmadan yıkıldı. Eternitler kırılmış ve sağda solda duruyordu.”

ASBEST HER YERE YAYILDI

Yıkımın gerçekleştiği alana 1 kilometre mesafe uzakta Marmara Üniversitesi hastanesinin bulunduğunu kaydeden Fidan, şu açıklamalarda bulundu: “Normalde bu yıkım yapılmadan önce tüm binalardaki asbest ve tehlikeli atıklara dair analiz yapılmalıydı. Burası sonuçta kamuya açık bir yer ve numuneler alınmalıydı. Ardından da karantinaya alınıp, özel yöntemlerle belirlenen atık içeren malzemeler sökülmeliydi. Yönetmelik uyarınca tedbir alınarak, malzemeler bertaraf tesisine gönderilip, bertaraf edilmesi gerekiyordu. Alan toz ve duman altında. Hâlâ uğraşıyorlar ve her tarafa yayılıyor. Asbest ortalığa yayılıyor, büyük oranla asbest her tarafa yayıldı. Yıkımın durdurulup tedbirlerin alınıp, asbestli alanın bir şekilde temizlenmesi ve ona göre o işin devam etmesi gerekiyor.”

SAĞLIK HİÇE SAYILDI

TMMOB İstanbul Koordinasyonu Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik ise şunları söyledi: “Günlerce havada asılı kalan asbest lifleri solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor. Burada yıkım öncesi binadan numune alınarak akredite bir laboratuvarda analiz ettirilmeli, ardından ilgili yönetmelik hükümlerine göre asbestin uzaklaştırılması sağlanarak binanın yıkımına izin verilmeliydi. Ancak görüntülerde, eternit çatıların gelişi güzel bir şekilde yıkıldığı ve hiçbir önlem alınmadığını görüyoruz. Bu durum başta çalışanlar olmak üzere bölgede yaşayanlar ve bölgeyi kullanan insanların sağlığını ciddi oranda riske atmaktır. Yıkım ruhsatını veren kurum başta olmak üzere proje sahibi herkes birinci dereceden sorumludur.”


Geri Dön