20 / 04 / 2024

Pera Palace, 23 milyon Euro'ya yenilendi!

Pera Palace, 23 milyon Euro'ya yenilendi!

Türkiye'nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli olan Pera Palace'ın kalbi, iki buçuk yıl süren yenileme çalışmalarının ardından tıkır tıkır atmaya başladı



İstanbul'un tarihi miraslarından Pera Palace Hotel, iki buçuk yıl süren restorasyon çalışmalarının ardmdan 1 Eylül 2010'da kapılarını açtı.

Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Şah Rıza Pehlevi, Greta Garbo, Ernest Hemingvvay ve Agatha Christie gibi ünlü isimleri ağırlayan otelin yenilenme serüvenini; Robb Report dergisi sayfalarına taşıdı.

1895'TE KAPILARINI AÇTI
İşte; mimarisinde oryantalist, art nouveau ve neoklasik tarzların bir arada kullanıldığı Pera Palace Hotel'in bilinmeyenleri...

19'uncu yüzyılın sonunda Orient Express (Doğu Ekspresi) treninin yolcuları, ünlü trenin doğudaki son durağı olan istanbul'da üst düzey hizmet alabilecekleri bir otel arayışına girmişlerdi. Bunun üzerine Pera'da inşa edilen otel ilk kez 1895'te açıldı.

 Levanten mimar Alexander Vallaury tarafından tasarlanan Pera Palace, şehirde Osmanlı sarayları dışında elektriğin verildiği, elektrikli asansörün ve odalarında sıcak suyun bulunduğu ilk binaydı. Bu yüzden kurulduğu günden itibaren Türkiye'nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli olarak anıldı.

2008'DE KOLLAR SIVANDI

Yıllar içinde yorgun düşen yapının aslına uygun olarak yenilenmesine 2008'in Nisan ayında başlandı. Restorasyon çalışmalarının koruma mimarlığını KA.BA Eski Eserler Koruma ve Değerlendirme Mimarlık, iç mimarisini ise Metex Design Group üstlendi.

Dikdörtgen geniş bir taban üzerine oturtulan otel, ikisi bodrum olmak üzere dokuz kattan oluşuyor. 16'sı süit 115 odaya sahip olan Pera Palace Hotel'in genel müdürlük koltuğunda artık Pınar Kartal Tüner oturuyor.

ÖZEL DOKUMA HALILAR

 Çoğu Fransız balkonlu odaların büyük bölümü Haliç manzaralı. Murano camından avizeler, beyaz mermeriyle döşenen zeminler ve Has Halı'nın Pera Palace için özel olarak dokuduğu halılar odaları süslüyor.

 1800'lü yılların sonunda otelde kullanılan eşyaların benzerleri antikacılardan alınarak odalara yerleştirilmiş.

 Fransız balkonlu, Haliç manzaları Pera Palace Suit'lerine, yıllar içinde otelde konaklamayı tercih eden Ernest Hemingvvay, Pierre Loti, Agatha Christie gibi ünlü misafirlerin, kral dairelerine ise soylu konukların adları verilmiş.

İNÖNÜ VE BAYAR SÜİTLERİ

 48-55 metrekare büyüklüğündeki köşe süit'lerde yatak odası, giyinme odası ve oturma odası bulunuyor. 'Hemingvvay Süit'in dekorasyonunda; ünlü yazarın denize ve asla vazgeçemediği tütüne olan büyük sevgisinden esinlenerek; yeşil ve tütün rengi, kullanılmış. 'Pierre Loti Köşe Süit'lerinde krem ve dumanlı mavi tonlar hakim.

 Otelde Atatürk'ün silah arkadaşları, Türkiye'nin ikinci ve üçüncü cumhurbaşkanları olan İsmet inönü ve Celal Bayar'ın isimleriyle anılan iki senior süit bulunuyor. Haliç manzaralı ve 65 metrekarelik bu süit'ler; oturma bölümü olan geniş yatak odası, giyinme odası, çalışma odası ve bir banyodan oluşuyor. Bakır, altın ve mor tonların hakim olduğu 'İnönü ve Bayar Süit'leri, orijinal istanbul gravürleri ile süslenmiş...
Sabah Günaydın


Geri Dön