23 / 04 / 2024

Pera Palas için marka savaşı başladı!

Pera Palas için marka savaşı başladı!

Osmanlı’nın en lüks oteli olan tarihi Pera Palas’ın isim hakkını elinde bulunduran Misbah Muhayyeş Vakfı, ünlü oteller zinciriyle marka mücadelesine girişti. 



 

Türkiye tarihine damgasına vurmuş mekânlardan olan Osmanlı’nın en lüks oteli tarihi Pera Palas’ın isim hakkını elinde bulunduran Misbah Muhayyeş Vakfı, ünlü oteller zinciriyle marka mücadelesine girdi. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, Misbah Muhayyeş Vakfı, Rixos Pera İstanbul Oteli’nin işletmecisi Fine Otelcilik şirketine ‘marka tecavüzü ve haksız rekabetin önlenmesi’ davası açtı.

İstanbul Fikri Sınai Haklar ve Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada vakıf, 1892 yılında faaliyete başlayan Pera Palas Oteli’nde Atatürk, Ernest Hemingway ve Agatha Christie gibi ünlü isimlerin kaldığını, Cristie’nin kült romanı Orient Express’i Pera Palas’ta yazdığını söyledi.

Pera ismini 2002’de tescil ettirdiklerini söyleyen Misbah Muhayeş Vakfı, Rixos Pera İstanbul Oteli ile Pera Palas Oteli arasında yazılış ve anlam benzerliği olduğunu belirtip davalı şirketi haksız kazanç elde etmekle suçladı.

İHTİYATİ TEDBİR TALEBİ


Rixos’un Pera Palas Oteli’nin dünyada tanınmışlık düzeyinden faydalanma amacı olduğunu belirten vakıf; bin TL maddi, 15 bin lira marka itibar tazminatı ve 50 bin lira manevi tazminat istedi. Haksız rekabet ve marka hakkına tecavüz oluşturacak her türlü kullanımın önlenmesi ve durdurulması için Rixos’un kullandığı Pera adına ihtiyati tedbir konulmasını isteyen Misbah Muhayeş Vakfı, otelin internet sitesine erişimin engellenmesini de talep etti.

ANLAMI ‘ÖTE YAKA’


Rixos’un tanınmış marka ve dünyanın önemli lüks oteller zincirlerinden biri olduğunu belirten Fine Otelcilik ise ‘Pera’nın Taksim-Tünel arasındaki bölgenin adı olduğu vurguladı. Şirket, Tarihi Yarımada ve Haliç’in karşısında gelişen bölgenin, Bizans döneminden beri Yunanca’da ‘karşı yaka’, ‘öte yaka’ anlamına gelen ‘Pera’ sözcüğüyle adlandırıldığını söyledi.

Pera’nın marka olarak tescil edilemeyeceği, ismin ayırt edici özelliğe sahip olmadığını belirten Fine Otelcilik, coğrafi kaynak olarak belirtilen Pera adının tarihi ve kültürel olarak halka mal olduğunu söyledi. Beyoğlu’nda Pera adını taşıyan 43 işletme olduğunu aktaran şirket, davanın reddini istedi.


Geri Dön