27 / 04 / 2024

Perakende sektörünün en yeni girişimi deneyim mağazaları!

Perakende sektörünün en yeni girişimi deneyim mağazaları!

Tüketici kral diyen perakende sektörünün en yeni girişimi deneyim mağazaları oldu. Bu tür mekânların sayısı sürekli artıyor. Tüketici burada istediği ve merak ettiği ürünleri deneyimliyor...



Pandemi ile birlikte birçok sektörde ciddi dönüşümler yaşanıyor. Para'dan Yeşim Oskay'ın haberine göre, salgından en çok etkilenen sektörlerden birisi de perakende. Sosyal mesafe, mümkün olduğunca toplu alanlarda bulunmaktan kaçınma, karantina dönemi derken perakende mağazalarından epey uzak kaldık. Dijital dönüşümün artık hayatımızın her alanında yaşanması, gelişen teknolojiyi aktif kullanmak ve tüketicilerin hayatına entegre etmek isteyen firmalar farklı çözümlerle kullanıcıların hayatına dokunuyor. Perakende alanında yaşanan dijital dönüşüm, mağazaları deneyim odaklı ve dijital hale getirmeye başladı. Klasik mağazaların dışına çıkan bu konseptte dilediğiniz ürünleri deneyebiliyor, uzman kişilerle konuşarak satın almak istediğiniz ürün hakkında merak ettiklerinizi sorabiliyorsunuz. Önümüzdeki dönemde pek çok marka bu yatırımlarına devam edecek gibi görünüyor. Bu süreçte gerekli tüm tedbirleri alarak misafirlerine en iyi hizmeti vermek isteyen firmalar hazırlıklarını tamamladı. Deneyim mağazalarıyla öne çıkan markaları derledik.


200 YENİ MAĞAZA AÇACAK

Yeni nesil mağazacılık dönüşümüyle müşterilerine en iyi deneyimi yaşatmak isteyen markalardan biri Arçelik. Tüketicinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde anlayıp, karşılamayı hedeflediklerini dile getiren Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Mağazalarımızı tüketicilerin sadece alışveriş yapacakları mekânlar değil, keyifli vakit geçirecekleri yaşam alanları olarak kurguluyoruz” diyor.

Bu durumun satışlara da yansıdığını ifade eden Dinçer deneyim mağazalarının ciro bazında yüzde 22 daha başarılı performans gösterdiğini ifade ediyor. Marka Türkiye genelinde deneyim odaklı 200 yeni mağaza açmayı hedefliyor. Arçelik’in îstinye Park alışveriş merkezindeki mağazasında her yaş grubuna hitap eden bölümler var. Küçük ev aletlerinin yanı sıra sanal gerçeklik (virtual reality-VR) , giyilebilir teknoloji ve drone gibi en yeni teknolojik ürünleri deneyim-lemek mümkün. Özel mutfak alanında yemek pişirme imkânı bulan müşteriler saç tasarım bölümünde ise kişisel bakım ürünlerini inceleyebiliyor. İstinye Park mağazasıyla başlatılan servis noktası hizmeti ile ürününüzü servis randevusu alabiliyor, küçük ev aletlerinizi servise bırakıp bir saat sonra teslim alabiliyorsunuz.


KEŞİF ALANI GİBİ MAĞAZA

Turkcell de mağazalarını deneyim merkezlerine dönüştüren firmalardan. Firmanın mağazalarında cep telefonu, tablet, ev içi eğlence sistemleri, giyilebilir teknolojiler, akıllı ürünler ve drone gibi son teknoloji ürünler sunuluyor. Yeni teknoloji ürünleri ve akıllı cihazların deneyimlendiği keşif alanları, ödeme ve destek işlemlerinin yapıldığı hizmet alanlarıyla ayrı konumlanıyor. Öte yandan, mağazalarda müşterilerin dijital servisleri deneyimlemesi için Turkcell uygulamaları olan TV +, fizy ve Dergilik gibi uygulamalar için de alan bulunuyor.

"SATIŞLARI ARTIRIYOR"

Samsung yeni mağazalar açmaya devam ederken klasik teknoloji mağazalarının ötesine geçmek için farklı yatırımları da hayata geçiren bir diğer marka. Fark yaratan yatırımlardan ilki 2017’den beri Emaar Square Mall’da hizmet veren Samsung Deneyim Mağazası. Deneyim mağazalarına olan ilginin beklentilerinden çok daha yüksek olduğunu belirten marka yetkilisi, “Deneyim mağazamız yeniliğin kalbinin atacağı bir buluşma noktası haline geldi. Her an yardıma hazır uzman çalışanlarımız ile düzenlenen özel eğitimler ve teknik destekler aracılığıyla satış sonrası müşteri deneyimini de zenginleştirmeyi hedefliyoruz” diyor.

Artan taleple birlikte Bağdat Caddesi’nde açılan bin 200 metrekarelik ikinci deneyim mağazası ile marka bu alandaki yatırımlarına devam ediyor. Gelecek dönemde de bu yatırımların devam edeceğini belirten firma yetkilisi, “Deneyim mağazalarımıza gösterilen ilgi gelecek yatırımlarımız için cesaret veriyor” açıklamasını yapıyor. Bu mağazaların satışları olumlu etkilediğini ifade eden yetkili, “Satışlarımızdaki hareketliliğin arttığını söyleyebilirim. Bunun en önemli nedeni ise tüketicilerin ihtiyacına yönelik ürünü konusunda uzman danışmanlarımızın da desteği ile ürünü deneyimleyerek alması diyebiliriz” diyor.

Mobil ürünlere adanmış, Bağdat Caddesi’nde yer alan mobil deneyim mağazasında televizyon, beyaz eşya ürünleri ve nesnelerin interneti konusunda firmanın sunduğu çözümler deneyimlenebiliyor. Tüketiciler diledikleri zaman deneyim mağazalarını ziyaret edip ev konforunda sorularının yanıtlarını alabiliyorlar.
 


Geri Dön