29 / 03 / 2024

Peşin fiyatına konut alan Ağustos'ta kazanacak!

Peşin fiyatına konut alan Ağustos'ta kazanacak!

Emlak Konut GYO ve GYODER’in geçen yıl başlattıkları kampanyalardan ev alanların bir kısmı anahtarlarını teslim aldı. Bu dönemde altın ve dövize yatırım yapanlara ise gün doğdu.



Geçen yılın ortasında Emlak Konut GYO ve GYODER’in girişimleriyle başlatılan kampanyalardan konut sahibi olanların bir kısmı anahtarlarını teslim alırken, o dönemde birikimini döviz ve altınla değerlendirenler için adeta gün doğdu.


Ağustos 2016’da altına yatırım yapanlar 6 ayda yüzde 25 kâr ederken, dolardan yüzde 27 kâr sağladı. Bu yatırımcılar, bugün TL’ye dönüp pazarlıkla peşin satın alacakları bir konutla birlikte Ağustos 2017’de en az yüzde 45 kazançlı çıkmış olacak. Uzmanlar, konut alımı için en uygun zaman şimdi açıklamasında bulundu. 


YÜZDE 20’YE KADAR İNDİRİM

Banka işine bulaşmadan konut alım sürecini yönetenler peşin ödemelerde yüzde 20’ye kadar indirim alabiliyor. Peşin alım indirimi kadar senetle peşin fiyatına 12-24-36 hatta 48 ay vade farksız ödeme fırsatı sunulan projeler de mevcut. 


Düşük fiyatlarla ev aradık 

2016’da internet siteleri üzerinden en çok ev aranan il İstanbul olurken, kullanıcılar 3+1 ve apartman dairesini tercih etti. Geçen yılla en büyük değişiklik gösteren veri ise satılık ev fiyatlarında oldu. Vatandaşlar, ortalama 125 bin liralık bütçeyle ev aradı. İstanbul’da sırasıyla Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Sarıyer ve Üsküdar ilçeleri en çok arama yapılan ilçeler oldu. Ankara’da ise Çankaya, Yenimahalle, Etimesgut, Mamak ve Keçiören ilçeleri öne çıkarken, İzmir’de; Karşıyaka, Bornova, Konak, Buca ve Karabağlar en çok arananlar listesinde yer aldı. 


Ucuz konut nasıl satın alınır? 

Konut satın almak isteyenler birçok soruya cevap aramadan yola koyulmak istemiyor. Fiyatların yıllık ortalama yüzde 18 arttığı, kampanyaların ard arda yapıldığı emlak piyasasında vatandaşların; ’’Nereden, hangi tip ve hangi taksitlendirme seçenekleri ile keseme uygun konut sahibi olabilirim’’ sorusuna cevap ararken şu adımları atması gerekiyor. 


İhtiyaçtan mı doğdu? 

Eğer önceliğiniz oturum ise işyerinize olan uzaklığı ve ulaşım imkânları, varsa çocuklarınızın eğitim kurumlarına yakınlığı, sosyal donatılar, aidat ve diğer temel ihtiyaçların karşılanmasında sunulan imkânları iyice kontrol ediniz. Yatırım amaçlı bir alım yapacaksınız, sıraladığımız ihtiyaçların kiracınız için de söz konusu olacağını unutmayınız. 


Fırsatlar tanıyor mu? 

Konutu yaşamak için mi, yoksa yatırım amaçlı mı satın alacaksınız? Konutu yatırım amacıyla satın alacaksanız önceliğiniz düşük maliyet, yüksek getiri olabilir. Bunun için de fırsatları iyi değerlendirin. Satış seçeneklerini araştırın. Kupon dairelerin her projede karşınıza çıkabileceğini unutmayın.  


Örnek daire yol gösteriyor mu? 

Örnek daireyi gezerken veya kataloğu incelerken dairenin dekorasyonundan, brüt ve net metrekaresine, cephesinden, katına tüm özelliklerini ve kullanılacak malzemeleri önce sözlü olarak sorun, sözleşme aşamasında aldığınız notları imza atacağınız maddelerle mutlaka kıyaslayın. 


Konut neden şimdi alınmalı?

- Proje geliştiriciler maliyet artışını yansıtmadı. 

- Dövize ve altına yatırım yapanlar kâr satışına döndü. 

- Kampanyalarda uygulanan faiz oranları geçmişe göre makul seviyede. 

-Stokların eritilmesi için seçenekler mevcut. 

- Anahtar teslim projelerde taksitin bir kısmı kira gelirinden ödenebilir 

- Piyasanın durgunluğundan kaynaklı tüketicinin sunacağı teklifler dikkate alınıyor.


Anadolu Yakası Gözde  

İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projeleri Aralık 2016’da bir önceki aya göre yüzde 0.62 oranında arttı. İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde ise artış oranı yüzde 0.29’da kaldı. Yatırımcıların nitelikli konut alımında dikkat ettiği çevre odaklı faktörlerde Anadolu yakası projelerinin birçok avantajı bulunuyor.  


Kira getirisi ne durumda? 

Satın almayı düşündüğünüz konutun fiyatı ile yakın konumdaki projelerde yer alan diğer dairelerin fiyatını kıyaslayın. Kira gelirinin taksiti ne ölçüde karşıladığını hesaplayın. Konutun kendini kaç yılda amorti edeceği önemli bir husustur. Konut stoğunun bulunduğu bölgeleri öncelikli tercih etmemekte yarar var. İnşaat firmasının referansları kadar binaların yapı kontrol mekanizması, inşaattaki ilerleme süreci, lokasyonun alt yapısı gibi konuları göz ardı etmeyin. 


İKİNCİ EL KONUTLAR İYİ ARAŞTIRILMALI

İkinci el alım satımlarda binanın yaşı, daire içi özellikleri, teknik yönden farklı yönleri, abonelikle ilgili süreçleri dikkate alın. Ev sahiplerinin oturduğu dairelerin neden satıldığını ve rayiç değerini mutlaka araştırın. Dairenin içinde kiracı varsa sözleşmeyi inceleyin, kiracı ile irtibata geçin, kararınızı onunla da net olarak paylaşın. 


Aracılara dikkat ediyor musunuz?

Kurumsal bir aracı yoksa konutu direkt sahibinden almak sizlere her zaman avantaj sağlar. Eğer aracı varsa 100 bin liralık bir konut için en az 2-3 bin lira komisyon ödeyeceğinizi bilerek görüşmelerinizi ilerletin. Bir dairenin bir kaç emlakçının portföyünde olabileceğini düşünün, direkt ev sahibinin satış yaptığı konutları öncelikli olarak listenizde bulundurun.


Güneş


Geri Dön