20 / 04 / 2024

Polimeks'ten Türkmenistan'a dev spor kompleksi!

Polimeks'ten Türkmenistan'a dev spor kompleksi!

Aşkabat'ta Türk firması Polimeks'in inşaa ettiği dev Olimpiyat Parkı için Türkmenistan 5 milyar dolarlık yatırım yaptı. Olimpiyat için planlanan tesisler, 2017 Asya Salon ve Savaş Sanatları Oyunları'nın ev sahibi olacak.



Dünya'nın en büyük doğal gaz rezervelerinden birine sahip Türkmenistan, hem ülkesini spor yoluyla tanıtmak hem de sağlıklı nesiller yetiştirmek için başkent Aşkabat'a dev bir olimpik merkez kuruyor. Dört yıl önce sadece kentsel atıkların döküldüğü alanda 5 milyar dolarlık yatırımla bir 'spor vahası' kuran Türkmenler, gelecekte belki de olimpiyata uzanacak bu tesislerde yola, 2017 Asya Salon ve Savaş Sanatları Oyunları'na ev sahipliği yaparak çıkacak. İşte 1.5 milyon metrekareye yayılan ve içinde olimpiyat stadı, spor salonları, velodrom, antrenman salonları, otel, basm merkezi, tıp, rehabilitasyon merkezi gibi tesislerin bulunduğu bu dev yapıtı hayata geçiren de bir Türk inşaat firması olan Polimeks... Yönetim kurulu başkanlığını eski bir basketbolcu olan Erol Tabanca'nın yaptığı şirket, Türkmenistan'daki yatırımlarını adeta bu dev tesisle taçlandırıyor. 


8 bine yalan Türk çalışanın emeğiyle ilk fazı biten tesis 2016'da tamamlandığında, dünyanın en büyük spor tesislerinden biri olacak. 


İKİ KITA BİRLEŞİYOR! 


Organizasyon bir başka özelliğiyle de tarihe geçecek. 

2017'ye ilk kez, Asya ile birlikte Okyanusya ülkeleri de katılacak. İki kıtadan 62 ülke bir arada bulunacak. 

Oyunlarda 6 bin sporcu, Türkmenler'in önem verdiği binicilik ve güreş de dahil 30'a yakın dalda yarışacak. 

Aşgabat, 2017'deki oyunlara çok tecrübeli bir ismin danışmanlığında hazırlanıyor. 

Olimpiyat şampiyonu eski İngiliz atlet ve 2012 Londra Olimpiyat Oyunlan'nın Organizasyon Komitesi Başkanı Lord Sebastian Coe, Aşgabat'ın başansı için çalışıyor. Coe, kurduğu CSM adlı şirketle oyunlann organizasyonunu üstleniyor. 


Habertürk


Geri Dön