24 / 04 / 2024

Polisan'dan KC açıklaması!

Polisan'dan KC açıklaması!

Polisan Yapı İnşaat Taahhüt Turizm San. ve Tic. A.şž, KC Construction İnşaat Sağlık Turizm San. ve Tic. A.şž. hakkında kendi internet sitesinde açıklama yaptı...



İşte o açıklama;

şžirketlerimiz Polisan Yapı İnşaat Taahhüt Turizm San. ve Tic. A.şž. ve Polisan Holding A.şž. (Eski Ünvan: Bitlis Holding Sanayi Yatırımları A.şž) ile KC Construction İnşaat Sağlık Turizm San. ve Tic. A.şž. (Bundan sonra “KC ” olarak anılacaktır) arasında, Beyoğlu 5. Noterliği 'nin 02.07.2007 Tarih ve 43159 Yev. Numaralı “Düzenleme şžeklinde Arsa Payı Karşılığı İnşaat Yapım Sözleşmesi ” (Bundan sonra “Sözleşme ” olarak anılacaktır) imzalanmıştır.

Malumunuz olduğu üzere, Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi, müteahhidin, arsa sahibinin arsası üzerinde ve arsadaki belli payların mülkiyetine karşılık bağımsız bölümler inşa etmek suretiyle bütünlük arzeden bina yapma borcu altına girmesi hususlarını düzenleyen bir istisna sözleşmesi türüdür.

KC 'nin söz konusu Sözleşmede üzerine düşen sorumlulukları yerine getiremeyerek projeye konu daireleri imal edememesi sebebiyle şžirketlerimiz de KC 'den daire satın almış tüketiciler gibi mağdur durumdadır. Zira şžirketlerimiz için ekonomik bir değer olan arazilerimiz KC 'nin taahhütlerine uymaması sebebiyle 2007 yılından bu yana atıl bir durumda kalmıştır. Elde edilmesi hedeflenen kazançtan mahrum kalınmıştır. Açıkça anlaşılacağı üzere, şžirketlerimiz de KC ile yapmış olduğu Sözleşme kapsamında, KC 'nin taahhüt ettiği Projeyi tamamlayamaması sebebiyle payına düşen daireleri siz değerli tüketiciler gibi alamamıştır. KC 'nin Sözleşmede üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemesi sebebiyle şžirketlerimiz açısından önemli bir ekonomik değer olan arazilerimizin atıl olarak kalması ve elde etmekten mahrum kaldığımız kazanç sebebiyle uğradığımız zararın tek sorumlusunun KC olduğu açıktır.

Söz konusu arazilerimiz üzerindeki kamulaştırma şerhinin inşaatın yapılmasına engel olduğu yönünde kötüniyetli iddiaların ortaya atıldığını duymaktayız. şžubat 2010 tarihinde  TOKİ  tarafından tedbir niteliğinde konulan ve gerekli hesaplamaların yapılmasının ardından bugün itibariyle kaldırılmasına karar verilen şerhin konulma tarihine kadar KC 'nin   muvaffakatimiz olmadan satış yaptığı dairelerin inşaatlarının tamamına yakınını bitirip tüketicilere teslim etmesi gerekmekteydi. Zira KC, gerek şžirketlerimizle imzalamış olduğu Sözleşmede, gerek tüketicilere yapmış olduğu satışlara ilişkin sözleşmelerde verdiği teslim taahhütlerine göre şžubat 2010 'a kadar yapmış olması gereken imalatların hiçbirisini yapmamıştır. Yapılan imalat ve KC tarafından katedilen mesafe, KC 'nin bu projeyi gerçekleştiremeyecek olduğunun en açık göstergesidir. KC 'nin üzerine düşen imalatları yapamamasından dolayı tüketicileri bir kez daha yanlış yönlendirmek için ileri sürdüğü iddialar anlamsızdır.

Tüketicilere, şžirketlerimizle imzaladığı Sözleşmeye aykırı olarak yangından mal kaçırırcasına satış yapan KC, tüketiciden toplamış olduğu paralara rağmen inşaatları tamamlayamayarak hem şžirketlerimizin hem KC 'den daire alan tüketicilerin ciddi mağduriyetine sebebiyet vermiştir. KC 'nin satışını yaptığı ve satış bedellerini topladığı tüketicilere gereği gibi bilgi vermemesi sebebiyle, satış sözleşmelerinin tarafı olmaması ve hiçbir hukuki sorumluluğu bulunmamasına rağmen, yoğun randevu talepleri karşısında, şžirkelerimiz Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Necmettin Bitlis, KC 'den daire alan tüketicileri kabul etmiş ve KC ile şžirketlerimiz arasındaki hukuki durum hakkında bilgi vermiştir. Bu insani davranışın başka türlü yorumlanması tamamen kötüniyet göstergesidir. Hiçbir hukuki sorumluluğu olmamasına rağmen Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Necmettin Bitlis mağdur tüketicilere KC 'nin aksine zaman ayırarak KC ile şžirketlerimiz arasındaki hukuki durumu tüm gerçekliği ile aktarmıştır. Bu davranış, basiretli bir tacirin nasıl davranması gerektiği konusunda herkese ders olması gereken bir tavırdır.

Polisan 'ın kimseye “pardon ” diyeceği bir durum söz konusu değildir. Zira tarafı olduğu Sözleşmede üzerine düşen tüm yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmiştir. KC 'den daire alarak mağdur olan tüketicilere karşı hiçbir hukuki sorumluluğu yoktur. Tüketicilerin, daire bedellerini ödedikleri KC yetkililerine hiçbir şekilde ulaşamadığı ve bilgi alamadığı sıkıntılı bir zamanda, şžirketlerimiz ve Yönetim Kurulu Başkanımız hiçbir hukuki sorumluluğu olmamasına rağmen yüksek insani değerleri gereği bilgi aktarımı konusunda elinden gelen tüm yardımı göstermektedir.

şžirketlerimiz, KC ile olan Sözleşmesini, haklı sebeplerle ve aşağıda hukuki süreci göreceğiniz şekilde feshetmiştir. Türkiye 'nin en köklü sanayi firmalarından olan şžirketlerimiz her zaman hukukun üstünlüğünün bilinci içerisinde hareket etmektedir. şžirketlerimiz açısından tüketicilerin yanlış yönlendirilerek daha büyük zararlarla karşılaşmaması için aşağıdaki hukuki sürecin duyurulması gereği zorunluluk arz etmiştir. Zira şžirketlerimizin haklı nedenle Sözleşmeyi feshi, KC tarafından keşide edilen Noter İhtarnameleri ile kabul edilmiş ve tarafımızdan hiçbir hak ve alacağı olmadığı yönünde irade beyanında bulunulmuştur. Dolayısıyla şžirketlerimizin, KC ile olan Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin feshi, KC 'nin Sözleşmeye aykırı davranışlarını kabulü ve tarafımızdan hiçbir hak ve alacağı olmadığı beyanı çerçevesinde, taraf iradelerinin uyuşması ile gerçekleşmiştir. Bununla birlikte, bilindiği üzere, Türk Hukukunda Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri, taraf iradelerinin uyuşması ile feshedildikten sonra yeni bir Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin vücut bulabilmesi için yazılı şekilde Noter 'de düzenlenmesi gerekmektedir. Oysa KC ile şžirketlerimiz arasında geçerlilik şartı olan yazılı şekilde yapılmış yeni bir Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi bulunmamaktadır.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi 'nin haklı feshinin ardından, KC 'nin Sözleşmeye aykırı olarak tüketicilere sattığı dairelerden dolayı tüketicilerin mağduriyetini bahane ederek Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Necmettin Bitlis 'den yardım istemesi üzerine, şžirketlerimiz hukuki çerçevelerde, inşaatın tamamlanması için gerekli finansal kaynağın taramıza sunulması ve Sözleşmede KC tarafından zamanında yerine getirilmeyen yükümlülüklerin taahhüt edilen süre zarfında yerine getirilmesi durumunda, Sözleşmesinin yenilenebileceği bildirilmiştir. şžirketlerimiz, KC 'nin Sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmemesinden kaynaklanan zararı göz ardı ederek, KC 'den daire   alan tüketicilerin mağdur olmaması için KC 'ye bir şans daha tanımış ve bu dönemde başka hiçbir firma ile görüşmemiştir. Ancak görüldüğü üzere, KC, şžirketlerimizin ve Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Necmettin Bitlis 'in tüm iyiniyetini boşa çıkarmıştır. Bu sürecin ardından Sn. Necmettin Bitlis hakkında KC 'nin dile getirdiği söylemler asılsız, dayanaksız ve son derece yakışıksızdır. Sn. Necmettin Bitlis gibi saygın bir işadamı hakkındaki bu asılsız söylemler için tüm yasal yollara müracaat edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.

şžirketlerimiz, hukuki ve ahlaki değerleri herşeyin üzerinde tutan, bu kural ve kaidelerle hareket eden ticari işletmelerdir. Kuruldukları günden bugüne hukuk kurallarını ve ahlaki değerleri tüm ticari kaygıların üzerinde tutan şžirketlerimizin, bunun aksine hareket etmesi düşünülemez. Hakkı ve hukuku hiçe sayan teşebbüslerin, hukuku kendisine zırh edinme çabaları Mahkemelerde delinmektedir. Zira KC 'nin daireleri imal ve teslim edememesi sebebiyle, şžirketlerimizi KC ile birlikte muhatap alan çok sayıda tüketici davası neticesinde tüketicilerin uğramış olduğu zararların tazmininden tek başına KC 'nin sorumlu olduğu, şžirketlerimizin söz konusu zararların tazmini ile ilgili tüketici davalarının tarafı olmadığı,   doğmuş zarardan hiçbir hukuki sorumluluğunun bulunmadığı yönünde kesinleşmiş mahkeme kararları mevcuttur. Tüketiciler, KC 'ye karşı açmış olduğu tazminat davalarını kazanmakta, şžirketlerimize yönelttikleri davaları ise şžirketlerimizin mevcut zarar ile hiçbir alakası olmaması sebebiyle kaybetmektedir. Hukukun üstünlüğüne inanan şžirketlerimiz “padişah fermanı ” yayınlamamakta, T.C. Kanunları çerçevesinde yasal haklarını kullanmaktadır.

Ticaret konusu, inşaat imalatı olan bir firmanın, bu denli büyük bir projeye talip olurken ve de bu projeye ilişkin Sözleşmeyi imzalayıp yükümlülük altına girerken, herkesin ulaşabileceği aleni bilgilere ben bunu bilmiyorum, benden gizlendi gibi mazeretler ileri sürmesi basiretli bir tacire yakışmamaktadır. Zira yerleşik yargı kararları da bunu açıkça ortaya koymaktadır. KC ile aramızda imzalanan Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi 'nde herkesin yükümlülükleri açıkça belirtilmiştir. İnşaat için gerekli izin ve ruhsatların alınması KC 'nin sorumluluğundadır. KC ise söz konusu sorumluluklarını yerine getirmemiştir.

Tüm bunlarla birlikte, KC ile şžirketlerimiz arasında, Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi 'nin imzalandığı günden bugüne gelişen hukuki süreç aşağıda yer verdiğimiz şekilde gelişmiştir;

02.07.2007 tarihinde “Düzenleme şžeklinde Arsa Payı Karşılığı İnşaat Yapım Sözleşmesi ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ”nin imzalanmasını müteakip,

şžirketlerimiz tarafından KC 'ye 01.08.2008 Tarihinde   Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen İhtarnamede;

-       KC 'nin, taraflar arasında tanzim ve imza edilmiş Sözleşme hükümlerine açıkça aykırı davranması nedeniyle bu ihtarnamenin keşide edilmesi zorunluluğunun hasıl olduğu,

-       116.638.27 m2 inşaat alanının “Binbir Evler ” adı ile ulusal gazete ve televizyonlarda yoğun reklamlarla KC tarafından satışa sunulduğu, şžirketlerimiz ile tanzim ve imza edilmiş bulunan “Düzenleme şžeklinde Arsa Payı Karşılığı İnşaat Yapımı ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ”nin “PAYLAşžIM ZAMANI ” başlığını taşıyan 14. Maddesinin;

“ …Faz bazında ve/veya inşaatın tamamında yapılacak inşaatlarda bağımsız bölümlerin değerine etki eden blokların kat/nitelik/cephe durumları ve sair etkenlerin belirli olması kaydıyla, mimari projelerin ilgili belediye tarafından onanmasını müteakip 30 gün içerisinde paylaşım gerçekleştirilecektir … ”

şžeklinde olduğu,

-     Mezkur Sözleşme 'nin bu açık hükmüne rağmen, KC 'nin birinci fazı teşkil eden inşaata ait projelerin tamamını tasdik ettirmeden, sadece 23.587-m2 inşaat alanına tekabül eden B1 ve B2 Bloklara ait projeleri tasdik ettirerek şžirketlerimizden de birinci fazın tamamını teşkil eden 116.638,27-m2 inşaat alanının paylaşımı talebinde bulunup, bu paylaşım gerçekleşmeden, satış işlemlerine başladığı,

-     şžirketlerimizin, mezkur Sözleşme hükümlerine aykırı olarak, inşaat ruhsatları alınmadan, bağımsız bölümler paylaşma talebini kabul etmedikleri gibi, paylaşımı yapılmayan bağımsız bölümlerin satışa sunulmasını da Sözleşmeye aykırı bulduğu,

-     Son olarak şžirketlerimizin, henüz inşaat ruhsatı alınmamış ve paylaşımı yapılmamış bağımsız bölümlerin satışına muvafakatlerinin bulunmadığı, KC 'nin mezkur Sözleşme hükümlerine aykırı davranışlarına ivedilikle son vermesini aksi halde bu nedenle uğranılacak her türlü maddi ve manevi zararın   KC 'ye ait olacağı,

Açık bir şekilde belirtilmiştir.

şžirketlerimiz tarafından KC 'ye gönderilen bu İhtarnameye herhangi bir cevap gelmemiş ve alışıla geldiği üzere, konuyla ilgili KC tarafından herhangi bir bilgilendirme de yapılmamıştır. Bunun üzerine,

şžirketlerimiz 25.09.2008 Tarihinde KC 'ye ikinci bir İhtarname keşide etmek zorunda kalmıştır. Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen 25.09.2008 Tarihli İhtarnamede;

-       Beyoğlu 5. Noterliği 'nden KC 'ye keşide edilen 01.08.2008 Tarihli İhtarname ile; KC 'ye Sözleşmeye aykırı davrandığını, henüz inşaat ruhsatı alınmamış ve paylaşımı da yapılmamış bağımsız bölümlerin satışına muvafakatimizin bulunmadığını bildirdiğimizi,

-       şžirketlerimiz ile KC arasındaki hukuki ilişkinin “Arsa Payı Karşılığı İnşaat Yapımı ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ” olduğu, yapılacak olan inşaatlarla ilgili olarak şžirketlerimiz ile KC arasında hiçbir şekil ve surette işbirliği ve/veya iş ortaklığı olmadığı, taraflar arasındaki hukuki ilişkinin, “Arsa Malikleri ” sıfatı ile hareket eden şžirketlerimizin maliki bulundukları, mezkur Sözleşmede yazılı Parsellerin üzerinde belirli bir oran dahilinde, arsa payı karşılığında inşaat yapımı işinin “Yüklenici ” sıfatı ile hareket eden KC 'ye verilmiş olması olduğu, durum böyle iken, kamuoyu yanıltılarak, Polisan Grubu 'nun bu Proje 'de ortak olduğuna dair izlenim yaratılması ve “KC Grup A.şž. ve Polisan Gülen Boya İşbirliği ” ifadesinin Satış Broşürlerine açıkça yazılmış olmasının gerçek dışı olduğu gibi, mevcut Sözleşme 'ye de açıkça aykırılık taşıdığı, KC 'nin Satış Broşürlerinde ve sair belgelerinde bu ifadenin kullanılmasına hiçbir şekil ve surette muvafakatimiz olmadığı,

-     Yukarıda detaylı olarak izah edilen nedenler çerçevesinde, KC 'nin satışa sunduğu ve “Binbir Evler ” adı ile maruf Proje 'ye ilişkin olarak tasdik ettirilen tüm mimari projelerin ve inşaat ruhsatlarının birer örneklerinin şžirketlerimize ibrazı ile “Binbir Evler ” adı ile tanıtımı yapılan Proje kapsamındaki tüm Parseller ile ilgili olarak bu güne kadar yapılmış olan mimari ve plan çalışmalarının ve nihai durumlarının, işbu İhtarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yazılı olarak şžirketlerimize bildirilmesi ve Satış Broşürlerinde kullanılan “Polisan ” Logosunun ve “KC Grup A.şž. ve Polisan Gülen Boya İşbirliği ” ibaresinin derhal Broşürlerden ve satış ile ilgili her türlü yazılı ve görsel belgeden çıkarılması, aksi halde bu nedenle uğranılacak her türlü maddi ve manevi zararın   KC 'ye ait olacağı,

Açık bir şekilde belirtilmiştir.

şžirketlerimiz tarafından KC 'ye gönderilen bu İhtarnameye de herhangi bir cevap gelmemiş ve konuyla ilgili KC tarafından herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştır. Bunun üzerine,

şžirketlerimiz tarafından Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen 18.12.2008 Tarihli İhtarname ile Beyoğlu 5. Noterliği 'nin 02.07.2007 Tarih ve 43159 Yevmiye No 'lu “Düzenleme şžeklinde Arsa Payı Karşılığı İnşaat Yapım Sözleşmesi ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ”nin feshedildiği KC 'ye bildirilmiştir. Mezkur İhtarnamede;

-       Mezkur Sözleşmenin, “SÖZLEşžMENİN SONA ERMESİ –FESHİ ” başlığını Taşıyan 23. Maddesinin;

“ ...Sözleşme konusu Projenin çok büyük maliyetli olması nedeni ile, işbu sözleşmenin   fesh edilerek sona ermesine ilişkin koşulların belirlenmesi, özel bir düzenlemeyi gerektirmiştir.

        23.1. 1/1000 ölçekli Revizyon İmar Uygulama Planlarının işbu sözleşmenin imzası tarihinden itibaren en geç 15 ay içerisinde kesinleşmemesi halinde sözleşmenin sona ermesi,

            Yüklenici işbu sözleşmenin imzalanmasından itibaren ilgili idareden kaynaklanan engeller ve yasal engeller hariç en geç 15 ay içerisinde kot farkından istifade ile yapılabilecek inşaat alanı hariç en az brüt 230.000-m2 satılabilir inşaat yapımını sağlayacak 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı 'nın kesinleşeceğini beyan etmiştir.

              Arsa malikleri yukarıda yazılı süre içerisinde en az brüt 230.000-m2 inşaatın yapımına imkan veren 1/1000 ölçekli Revizyon İmar Uygulama Planı 'nın kesinleşmemesi halinde dilerlerse işbu sözleşmeyi tek yanlı irade beyanı ile feshetmeye yetkilidir ”.

        23.8. Genel olarak sözleşmenin sona erme koşulları:

Yukarıda yazılı fesih nedenleri dışında her iki tarafın da sözleşmeye aykırı davranması sonucunda inşaatın geciktirilmesi, geç yapılması ve/veya hiç yapmaması halinde arsa maliklerinin ve yüklenicinin kanundan doğan tazminat hakları başta olmak üzere fesih hakları saklıdır. Borçlar Kanunu 'nun sözleşmelerin feshe ve sona ermesi ile ilgili maddeleri mahfuzdur... ”

şžeklinde olduğu,

-       KC 'nin Sözleşmenin imzalandığı 02.07.2007 tarihinden itibaren Sözleşmeye açıkça aykırı davranmaya başladığı; Sözleşme tarihi 02.07.2007 tarihinden itibaren 15 aylık süre geçmiş olmasına rağmen KC 'nin 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı 'nın kesinleşmesini sağlayamadığı, Mezkur Sözleşmenin “PAYLAşžIM ZAMANI ” başlığını taşıyan 14. Maddesinin;

“ …Faz bazında ve/veya İnşaatın tamamında yapılacak inşaatlarda, bağımsız bölümlerin değerine etki eden blokların kat-nitelik-cephe durumları ve sair etkenlerin belirli olması kaydı ile mimari projelerin ilgili Belediye tarafından onanmasını müteakip 30 gün içerisinde paylaşım gerçekleştirilecektir … ”

şžeklinde olduğu, mezkur Sözleşmenin bu açık hükmüne rağmen KC 'nin birinci fazı teşkil eden inşaata ait projelerin tamamını tasdik ettirmeden, sadece 23.587-m2 inşaat alanına tekabül eden ve sadece B1 ve B2 Bloklara ait mimari projeleri tasdik ettirerek, şžirketlerimizden birinci fazın tamamını teşkil eden 116.638,27-m2 inşaat alanının paylaşımını gerçekleştirmeden satış işlemlerine başlamış olduğu, başka bir ifade ile KC 'nin 23.587-m2 inşaat alanının yapılabileceği 11 Pafta 283 Parsel sayılı gayrimenkule ilişkin bir proje tasdik ettirmiş ancak sanki birinci fazı teşkil eden 116.638,27-m2 inşaat alanının yapılabileceği projeler varmışçasına (Binbir Evler) adı ile piyasaya çıkarak, satışa sunduğu, KC 'nin birinci fazın paylaşımına ilişkin talebinin, birinci fazı teşkil eden diğer parsellerin imar durumlarının olmaması ve dolayısıyla projelerinin de tasdik edilmemiş olması nedeni ile şžirketlerimiz tarafından reddedildiği,

-           şžirketlerimiz ile KC arasındaki ilişkinin “Arsa Payı Karşılığı inşaat Yapım ve Gayrımenkul Satış Vaadi Sözleşmesi 'nden kaynaklanan “Arsa Malikleri ” ve   “Yüklenici ” ilişkisi olduğu, yapılacak olan   inşaatlarla ilgili olarak şžirketlerimiz ile KC 'nin bunun dışında hiç bir şekil ve surette işbirliği ve /veya ortaklığı olmadığı, taraflar arasındaki hukuk ilişkinin, Arsa Malikleri sıfatı ile hareket eden şžirketlerimiz ile malik olduğu mezkur Sözleşmede yazılı parseller üzerinde belirli bir oran dahilinde arsa payı karşılığında inşaat yapım işini yüklenici sıfatı ile hareket eden KC 'ye verilmiş olması olduğu, hal böyle iken, KC tarafından kamuoyu yanıltılarak Polisan Grubu 'nun bu Proje 'de ortak olduğuna dair izlenim yaratılması, gerek yazılı ve görsel medyada, gerekse satış broşürlerinde “KC Grup A.şž ve Polisan Gülen Boya İşbirliği ” ifadelerinin gerçek dışı olduğu gibi, mevcut Sözleşmeye de açıkça aykırılık teşkil ettiği,

-             KC 'ye Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen 01.08.2008 Tarihli İhtarnamede; İmar Planları yapılmamış, mimari projeler tasdik edilmemiş ve inşaat ruhsatı alınmamış bulunan ve bu nedenle de henüz taraflar arasında paylaşımı yapılmamış bağımsız bölümlerin satışına muvafakatımızın   bulunmadığı ve Sözleşmeye açıkça aykırı olan bu davranışlarına ivedilikle son vermelerini ihtar ettiğimizi, İhtarnamenin 06.08.2008 tarihinde Yönetici Asistanı Nur Erkaya imzasına tebliğ edilmiş olmasına rağmen, KC 'nin bu konudaki tutumunu değiştirmediği, başka bir ifade ile Sözleşmeye aykırı davranmaya devam ettiği,

-             Yine KC 'ye Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen 25.09.2008 Tarihli   İhtarname ile de bir önceki ihtarnameden   bahsedilerek, satışlara son verilmesi talep edilmiş olmasına rağmen, halen devam ettiği ve ayrıca satış broşürlerinde şžirketlerimize ait “Polisan ” logosunun kullanıldığı ve altına “KC Grup A.şž. ve Polisan Gülen Boya İşbirliğiyle ” ifadelerinin yazılı olduğu ve bu ibarelerin, satış broşürlerinden ve satış ile ilgili her türlü belgeden çıkartılmasını aksi halde yasal yollara başvurmak zorunda kalacağımızı bildirdiğimizi, işbu İhtarnamenin de 07.10.2008 tarihinde sekreter   Sultan Uçar'a tebliğ edilmiş olmasına rağmen, KC 'nin bu konudaki tutumlarını değistirmediği; başka bir ifade ile Sözleşmeye aykırı davranmaya devam ettiği,

-             KC 'nin, Sözleşmeye aykırı davranışlarına son verilmesi için keşide etmiş olduğumuz İhtarnamelere geçen süreye rağmen hiçbir cevap vermemesi üzerine Sözleşmeye aykırılığın devamı halinde şžirketlerimizin telafisi mümkün olmayacak zararlara maruz kalacağı ve işbu İhtarname ile mezkur Sözleşmenin   fesh edilmesi yoluna gidildiği,

-     Özetle;

Sözleşmenin imzalandığı 02.07.2007 tarihinden itibaren 15 aylık süre içerisinde kot farkından istifade ile yapılabilecek inşaat alanı hariç en az brüt 230.000- m2 satılabilir inşaatın yapımını sağlayacak 1/1000 ölçekli Revizyon İmar Uygulama Planları 'nın kesinleşmemesi nedeniyle,

Birinci fazı teşkil eden 116.638,27-m2 inşaatın yapılacağı parsellerin, imar durumları kesinleşmeden, proje tasdik ettirmeden, inşaat ruhsatı almadan, dolayısı ile şžirketlerimiz ile bağımsız bölümlerin paylaşımını yapmadan piyasaya satışa çıkmak suretiyle mezkur Sözleşmenin 14. ve 21/8. maddelerine açıkça aykırı davranılmış olması nedeniyle,

Taraflar arasındaki ilişki sadece “Düzenleme şžeklinde Arsa Payı Karşılığı İnşaat Yapım Sözleşmesi ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ”nden kaynaklanan inşaat yapımı ve arsa payı devri yükümlülüğü olmasına rağmen, KC 'nin basılı ve görsel medyada ve satış broşürlerinde ve belgelerinde “Polisan Grubu ”nun Projede ortak olduğu izlenimi yaratılması ve “KC Grup A.şž ve Polisan Gülen Boya İşbirliği ” ifadelerinin mezkur Sözleşmenin 21/8. Maddesine açıkça   aykırı olması nedeniyle,

KC 'nin yukarıda yazılı bulunan Sözleşmeye aykırı davranışları; keşide edilen iki adet İhtarnameye cevap vermemesi; Sözleşmeye aykırı davranışlarına fiilen son vermeyerek, devam etmesi nedeni ile   şžirketlerimizin bugüne kadar uğradığı ve bu günden   sonra uğrayacak her türlü zarar ile tazminat talep   hakları saklı kalmak kaydı ile taraftar arasında imzalanmış bulunan Beyoğlu 5. Noterliği 'nden tanzim ve imza edilen 02.07.2007 Tarih, 43159 Yevmiye Sayılı “Düzenleme şžeklinde Arsa Payı Karşılığı İnşaat Yapım Sözleşmesi ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ”nin feshedildiği ve yürürlükten kaldırıldığı, açıkça bildirilmiştir.

şžirketlerimiz tarafından KC 'ye gönderilen bu “FESİHNAMEYE ” KC tarafından Beyoğlu 35. Noterliği 'nden keşide etmiş olduğu 15.01.2009 Tarihli bildirim ile cevap verilerek;

-       Anılan Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde;

“ Yüklenici, işbu sözleşmenin imza tarihinden itibaren ilgili idareden kaynaklanan engeller ve yasal engeller hariç, en geç 15 ay içerisinde kot farkından istifade ile yapılabilecek inşaat alanı hariç en az brüt 230.000-m2 satılabilir inşaatın yapımını sağlayacak 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planının kesinleştireceğini beyan etmektedir ”

düzenlemesinin mezkur Sözleşmede kendilerine bir yükümlülük getirmekte olduğu gibi 23.1. maddesi ile şžirketlerimize, Sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkı verdiğini, bu düzenlemenin kendilerine yüklediği yükümlülük kapsamında kendilerinin; Sözleşmenin imzalanması ile birlikte Pendik Belediyesi nezdinde girişimlere başlamış olduğunu, 1/5000 ölçekli planların kendilerince yeniden yaptırıldığını ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'ne Revize İmar Planları 'nın ivedilikle gönderildiğini ve gündeme alınmasını sağladıklarını, işlemleri gerçekleştirmelerine ve etkin takibat yapmalarına rağmen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'ndeki gecikme dolayısıyla 1/1000 ölçekli Revizyon İmar Uygulama Planı 'nın kendilerinin taahhüt ettiği sürede kesinleşmediğini, halen görüşme gündeminde olduğunu, Ocak 2009 tarihi içinde görüşülerek kendilerinin talebi gibi sonuçlanacağını,

-       Kendilerinin, 1/1000 ölçekli Revize İmar Uygulama Planları 'nın Belediyeler ve ilgili kurumlarla görüşmeler neticesinde Ağustos 2008 tarihine kadar kesinleşeceği sözüne istinaden, revize imar planı ile durumu değişmeyecek olan Sözleşme konusu parsellerden 17.060-m2 büyüklüğündeki 11 pafta 283 parsel sayılı taşınmaza ilişkin mimari projeleri tasdik ettirerek “Binbir Evler ” adı ile satışa   sunulduğunun doğru olduğunu, 283 parselin de yer aldığı tevhit edilecek parseller anılan taşınmaz üzerine yapılacak bağımsız bölümlerin paylaşımı hususunda listelerin hazırlanmış olduğunu, şžirketlerimiz yetkililerine sunulmuş ve bu listelerin şžirketlerimiz tarafından da onaylanacağı düşünülerek, bu listede şžirketlerimize düşen taşınmazlar ayrılarak, kendilerine düşen bağımsız bölümlerin satışa sunulduğunu, esasen anılan parselde yapılacak taşınmazların paylaşımında şžirketlerimize düşecek taşınmazların paylaşımında oluşacak bir haksızlığın diğer etapların paylaşımında giderileceğinin düşünüldüğü ancak şžirketlerimizce Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen 01.08.2008 Tarihli İhtarnamemizde de belirtildiği üzere, mezkur taşınmazların Sözleşme uyarınca taraflar arasında paylaşım yapılmadan satışa çıkmalarının Sözleşmeye açıkça aykırılık teşkil ettiğini kabul ettiklerini, bu nedenle 01.08.2008 tarihli İhtarnamemizde belirtilen beyanlarımıza herhangi bir itirazlarının bulunmadığını,

-       şžirketlerimiz ile kendileri arasındaki ilişkinin “Arsa Payı Karşılığı İnşaat Yapımı ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ” kapsamında “Arsa Sahibi ” ve “Yüklenici ” olmak üzere bir hukuki ilişki olduğunu, bunun dışında bir ilişki bulunmadığının ve satışların başlangıcında gerek görsel medyada ve gerekse basılı dokümanlarda Polisan logosunun ve “POLİSAN KC İşžBİRLİÄžİ İLE ” sözünün kullanıldığı doğru olduğunu, bu kullanımın, kamuoyunu yanıltmak, bir ortaklık görüntüsü vermek amacı ile yapılmış kasti bir eylem olmadığını, bu ibarenin iyiniyetle ve hiçbir art düşünceye dayanmadan kullanıldığını, nitekim satış sözleşmelerinde Polisan ile ilgili herhangi bir ibare olmadığı gibi, şžirketlerimizden keşide edilen Beyoğlu 5. Noterliği 'nin 25.09.2008 Tarihli İhtarnamesinin kendilerine tebliği ile basılı evraklardan Polisan logosunun kaldırıldığını ve reklam filmlerinden çıkartıldığını,

-       Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen 18.12.2008 Tarihli “Fesihname ” başlıklı İhtarnamede belirtilen fesih nedenlerine hiçbir itirazlarının bulunmadığını, art niyetle davranmamakla beraber, taraflar arasında imzalanmış bulunan 02.07.2007 Tarihli Sözleşmeye aykırı davrandıklarını ve istemeden de olsa Sözleşmenin haklı nedenlerle feshine sebebiyet verdiklerini, ancak gerek kendilerinin içerisinde bulunduğu durum, gerekse “Binbir Evler ” adı ile maruf Proje 'den takriben 500 tüketiciye yapılan satış nedeni ile bu Projeye devam etme ve en iyi şekilde bitirme mecburiyetinde olduklarının bilincinde olduklarını,

-       Kendilerinin prestiji,     ortaklarının     itibarı,     500     tüketicinin     menfaatleri     ve     bu     kişilere karşı sorumlulukları nedeniyle projeyi bitirmeye mecbur olduklarını, ayrıca şžirketlerimizin Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Necmettin Bitlis'in Sözleşmenin imzalandığı günden itibaren yapıcı davranışlarının bu konudaki sorumluluklarını bir kat daha arttırdığını,

-       Tüm bu nedenlerle, aşağıda belirtilen hususların tamamının en geç bu cevabi İhtarnamenin tarafımıza tebliğinden itibaren altı ay sonunda fiilen ve hukuken gerçekleştirilmesi şartı kaydı ile altı aylık ek süre talep etiklerini, bu süre içinde belirttikleri hususların tamamının fiilen ve hukuken gerçekleşmemesi ve /veya gerçekleşememesi halinde tarafımızdan Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen 18.12.2008 Tarihli “Fesihname ” başlıklı İhtarnameye konu olan Beyoğlu 5. Noterliği 'nin 02.07.2007 Tarihli “Düzenleme şžeklinde Arsa Payı Karşılığı İnşaat Yapım Sözleşmesi ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ”nin 02.07.2007 tarihi itibariyle feshedilmiş olacağını kabul ettiklerini ve işbu Sözleşmeyi tek yanlı irade beyanı ile feshetmiş bulunmamız nedeni ile mevcut Sözleşmeden dolayı şžirketlerimizden ne isim altında olursa olsun, hiçbir hak ve alacak taleplerinin bulunmayacağını beyan, kabul ve taahhüt ederek, bu cevabi ihtarnamenin tarafımıza tebliğinden itibaren altı ay sonunda gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği işleri aşağıdaki gibi sıralamıştır;

1.Bu cevabi ihtarnamenin tarafımıza tebliğinden itibaren altı ay sonuna kadar kot farkından istifade etmek sureti ile yapılabilecek inşaat alanı hariç 230.000-m2 satılabilir inşaat alanın yapılabileceği, 1/1000 ölçekli revize imar uygulama planını kesinleştirileceğini ve yine aynı süre içinde konut inşaatlarına (ticari alanlar hariç) ilişkin inşaat ruhsatlarının alınarak, ruhsatlarla birlikte projelerin birer örneğinin tarafımıza ibraz edileceğini,
2.Bu cevabi ihtarnamenin tarafımıza tebliğinden itibaren altı ay sonuna kadar birinci faz olarak yapımı planlanan parsellerde yapılacak konut inşaatına ilişkin şantiye kurulumu (mobilizasyon) tamamlanıp, hafriyatına başlanacağını,
3.Bu cevabi ihtarnamenin tarafımıza tebliğinden itibaren altı ay sonuna kadar 24 aylık İnşaat İş programının tarafımıza sunulacağını,
4.Yine bu cevabi ihtarnamenin tarafımıza tebliğinden itibaren altı ay sonuna kadar ruhsatı alınmış olan İnşaatın Sözleşme hükümlerine uygun olarak süresi içerisinde bitirilmesini sağlayacak finansman kaynaklarının nelerden ibaret olacağı konusunda şžirketlerimize tatmin edici ve inandırıcı belgelerin ibraz edileceğini,
5.Bütün bu kapsamda, taleplerinin kabul edilmesi ve mezkur Sözleşmenin feshinin altı ay süre ile ertelenerek, mezkur Sözleşmenin tadil edilerek bu hususa ilişkin bir tadil sözleşmesinin yapılmasını, ayrıca işlerin aksamaması için önceden verilmiş bulunan vekaletnameyi iptal etmemiz sebebi ile aynı yetkilere yeni bir vekaletname verilmesini rica ettiklerini, açıkça belirtmişlerdir.

KC tarafından şžirketlerimize gönderilen bu cevabi ihtarnameye karşılık şžirketlerimiz tarafından Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen 22.01.2009 Tarihli   İhtarnamede;

-       KC 'nin şžirketlerimiz tarafından keşide edilen ihtarnamede belirttiğimiz beyan ve iddialarımızı kabul ettiği, taraflar arasındaki Sözleşmeye aykırı davrandığını ve Sözleşmenin feshine neden olmaları dolayısıyla Sözleşmenin tek yanlı irademizle feshini kabul ettiği,

-       Ancak, cevabi ihtarnamede belirtilen özel nedenlerle, şžirketlerimiz tarafından kendilerine 6 aylık bir ek sürenin verilmesini, bu ek süre içerisinde KC 'nin 5 adet bent halinde belirtilen taahhütlerinin tamamını yerine getireceğini belirttiği, cevabi ihtarnamenin tarafımıza tebliğ tarihi itibariyle, KC 'nin taahhütlerini en geç 19.07.2009 tarihine kadar fiilen ve hukuken yerine getirmemesi halinde taraflar arasındaki Beyoğlu 5. Noterliği 'nden tanzim ve tasdik edilmiş 02.07.2007 Tarih 43159 Yevmiye No 'lu Sözleşmenin 02.07.2007 tarihi itibariyle feshedilmiş olduğunu kabul ettiği ve şžirketlerimizden ne isim altında olursa olsun hiçbir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını beyan ve taahhüt ettiğini bildirdiği, KC 'nin yerine getirmeyi beyan ve taahhüt ettiği hususların tamamını eksiksiz olarak en geç 19.07.2009 tarihine kadar fiilen ve hukuken gerçekleştirmesi için talep ettiği 6 aylık ek süreyi ve taahhüt ettiği hususların tamamının belirtilen süre içerisinde hukuken ve fiilen gerçekleştirmesi halinde talep ettiği tadil sözleşmesini yapmayı kabul ettiğimizi, aksi halde, taraflar arasındaki Beyoğlu 5. Noterliği 'nin 02.07.2007 Tarih, 43159 Yevmiye No 'lu “Düzenleme şžeklinde Arsa Payı Karşılığı İnşaat Yapım Sözleşmesi ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ”nin 02.07.2007 Tarihi itibariyle feshedilmiş olduğu,

-   çalışması devam etmekte olan Plan revize işlemlerinin takibinin aksamaması için KC 'nin talep ettiği Vekaletnamenin Kadıköy 21. Noterliği 'nin 19.01.2009 Tarih ile tanzim edilmiş olduğu, vekalet aslının aynı gün KC 'nin yetkilisi Adnan Akıncı 'ya elden teslim edildiği,

Açıkça belirtilmekle,

-   Ayrıca KC 'nin “Binbir Evler ” adıyla bilinen Projede yer alan binaların hangi parsellerin üzerinde yapılacağı - toplam kaç adet blok ve kaç adet bağımsız bölüm olacağı ve bugüne kadar hangi bağımsız bölümleri sattıkları (satmayı vaad ve taahhüt ettikleri) hususlarının liste halinde şžirketlerimize bildirilmesi talep edilmiştir.

şžirketlerimiz tarafından Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen 22.01.2009 Tarili İhtarname ile verilen süre ve bu süre içerisinde yerine getirilmesi gerekli taahhütlerin akıbeti ile ilgili olarak yine şžirketlermiz tarafından Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen 04.09.2009 Tarihli İhtarname gönderilmiştir.

Akabinde;

şžirketlerimiz tarafından KC 'ye gönderilen Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen 04.09.2009 Tarihli İhtarnameye cevaben KC tarafından Beyoğlu 5. Noterliği 'nden keşide edilen 11.09.2009 Tarihli bildirimde;

-       Pendik Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanmış bulunan 1/1000 ölçekli revizyon imar planının kesinleşmiş olduğunu, kot farkından istifade etmek suretiyle yapılacak inşaat alanları hariç 230.000-m2 satılabilir inşaatın yapılabileceğine ilişkin imar durum belgesinin ekli olduğunu, bunun yanı sıra tevhid işlemlerinin de Pendik Belediyesi Encümeni tarafından onaylanmış olduğunu, aplikasyona ilişkin kadastral çalışmaların bitmiş olduğunu, çalışmanın yeni tapu sayfası aşamasına geldiğini, inşaat ruhsatlarının bu işlemlerin tamamlanmasını müteakip en geç 31.12.2009 Tarihine kadar alınacağını,

-       Kendilerinin pazara daha hakim bir konumda bulunabilmesi ve halihazırdaki krizi fırsata çevirebilmek ve özellikle şžirketlerimize olan taahhütlerini, kesintisiz olarak yerine getirebilmek ve Projenin herhangi bir şekilde yeni bir krize ve/veya kesintiye uğramaması için İsrail menşeli SOLOMON INVESTMENT Co. ile iki aydır müzakerelerinin devam ettiğini, son olarak kendilerinin hukuk ve muhasebe departmanlarının yatırımcı şirket auditorları tarafından denetlenmiş olduğunu, Joint Venture anlaşmasının müzakeresi ve imzalanması aşamasına gelindiğini, Joint Venture anlaşmasının en geç 31.12.2009 tarihine kadar imzalanmasını beklediklerini, Joint Venture anlaşmasının her aşaması ile ilgili tarafımıza yazılı olarak bilgi verileceğini,

-       15.01.2009 Tarihli İhtarname ile şžirketlerimizden talep ettikleri ek süre içinde yerine getiremedikleri “ …Yine bu cevabi ihtarnamemizin tarafınıza tebliğinden itibaren altı ayın sonuna kadar ruhsatı alınmış olan inşaatın Sözleşme hükümlerine uygun olarak süresi içerisinde bitirilmesini sağlayacak finansman kaynaklarımızın nelerden ibaret olacağı konusunda şirketlerinizi tatmin edici ve inandırıcı belgelerin ibraz edilmesi … ” hususunu gerçekleştirmek için yukarıda unvanı yazılı şirket ve/veya bu şirketin ortakları tarafından Türkiye 'de kurulacak şirket ile Mezkur Projenin baştan sona yapımını sağlayacak Joint Venture   antlaşmasının yapılabilmesi ve yazılı bir örneğinin tarafımıza ibraz edilebilmesi için kendilerine en geç 31.12.2009 tarihine kadar ikinci bir ek süre vermemizi talep ettiklerini,

-       Ayrıca Birinci fazın içinde kalan inşatlara ait inşaat ruhsatlarını da yine en geç 31.12.2009 tarihine   kadar alarak, birer örneklerini tarafımıza ibraz edeceklerini,

-       Birinci faza ait 24 aylık iş programını, en geç 30 gün içerisinde
şžirketlerimize ibraz edeceklerini beyan, kabul ve taahhüt ettiklerini,

-       Yukarıda yazılı bulunan taahhütlerinin en geç 31.12.2009 tarihine kadar (ek süre içerisinde) yerine getirmemeleri ve/veya getirememeleri halinde, taraflar arasında tanzim ve tasdik edilmiş Beyoğlu 5. Noterliği 'nin 02.07.2007 Tarih, 43159 Yevmiye No 'lu “Düzenleme şžeklinde Arsa Payı Karşılığı İnşaat Yapım Sözleşmesi ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ”nin 02.07.2007 tarihi itibariyle tüm hukuki sonuçları ile birlikte feshedilmiş olduğunu kabul ettiklerini ve şžirketlerimizden, bu proje ile igili olarak bugüne kadar yaptıkları ve bugünden sonra yapılacak ne isim altında olursa olsun giderler için hiçbir hak ve alacak talebinde bulunmayacaklarını,

Açıkça bildirmişlerdir.

KC kendisine verilen süre içerisinde tarafımıza vermiş olduğu taahhütleri bir kez daha yerine getirememiştir.

şžirketlerimiz ve Sn Necmettin Bitlis 'e yöneltilen   asılsız ve mesnetsiz iddialara karşı tüm hukuki haklarımızı kullanacağımızı ve bu süreçte KC 'den ev satın alarak mağdur olan tüketicilerin kendi menfaatleri için yanlış yönlendirmelere aldanmayarak, konuyu uzman kişilerden alacakları bilgiler çerçevesinde değerlendirerek hareket etmesi gerekliliğini kamuoyunun bilgisine saygılarımızla arz ederiz.

Polisan Yapı İnşaat Taahhüt Turizm San. ve Tic. A.şž

Polisan Holding A.şž. (Eski Ünvan: Bitlis Holding Sanayi Yatırımları A.şž)


Geri Dön