19 / 03 / 2024

Prefabrik yapılar enerji israfını engelliyor!

Prefabrik yapılar enerji israfını engelliyor!

Son zamanlarda trend hale gelen prefabrik yapılar enerji tüketimini minimum düzeyde tutması nedeniyle oldukça tercih ediliyor. 



Dorçe Prefabrik Yapı ve İnşaat, atık üretimini ve çevresel etkiyi azaltan çevre dostu yapı malzemelerini kullanarak malzeme ve enerji israfının önüne geçiyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Dorçe Prefabrik Yapı ve İnşaat AŞ yazılı açıklamasında geleneksel inşaat şirketlerinin karşılaştığı en büyük problemlerden birisi, inşaat malzemelerinin toplam ağırlığının  tahmini olarak yaklaşık yüzde 30'unun şantiyede boşa harcanması oluyor. Bu nedenle Dorçe'nin, prefabrik çelik modüler yapılarını bina modüllerinin saha dışında yapılması ve ardından bunları yerinde kurulumunun yapılması, üretilen atık miktarını önemli miktarda azaltıyor. 

 Prefabrik yapılar enerji israfını engelliyor!

Atık ve Kaynaklar Eylem Programı (WRAP) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, saha dışı inşaatların atık oranı 1,8 seviyesine kadar düşürülebiliyor. Örneğin, 2 bin 300 metrekarelik bir ofis binası yaklaşık 45 ton atık üretirken, aynı ofis binasının yapımında “çelik modüler yapı sistemi” kullanılması durumda atık miktarı yaklaşık 800 kiloya kadar inebiliyor. 


Daha yüksek dönüşüm yapılabilir 

Açıklamada aktarılan bilgiye göre, geleneksel yöntemlerle yapılan  binalar yıkım sırasında önemli miktarlarda atık üretimi yapıyor. ABD Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) verilerine göre yıkım esnasında inşaatta kullanılan malzemenin yüzde 90'ından fazlası atıklardan meydana geliyor. Çelik modüler yapılar ise yeniden kurulabilir binalar yaratma olanağı tanıyor. İhtiyaç duyulması durumunda yıkım sürecini ve maliyet sorununu yok ediyor ve kalıcı modüler yapılar geri dönüşüm konusunda da daha yüksek bir verimliliğe sahip olmasıyla dikkat çekiyor. 

Modüler bina inşaatının çok büyük kısmı kontrollü fabrika ortamlarında saha dışında olduğundan gürültü kirliliği en az seviyede gerçekleşiyor. Şantiyelerde yaşanan aşırı gürültü şantiye çalışanlarının ötesinde komşular için de işitme kaybına, ani tansiyon yükselmelerine, uyku sorunlarına ve aşırı strese yol açabiliyor. Bu sebeple Dorçe çelik modüler yapı sistemi, hastane, okul ve ofisler gibi yapılar için son derece faydalı olarak görülüyor.

Modüler yapı sistemi ile şantiyede harcanan zaman geleneksel yöntemlere göre en aza indirildiği için enerji israfının önüne geçiyor. İnşaat işçileri, geleneksel şantiyedeki gürültü ya da hava şartları gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan etkilenmeyen Dorçe’nin üretim tesisinde işlerini yaparak daha az zaman ve enerji harcıyor. Böylece verimlilikleri önemli ölçüde artıyor. Ayrıca fabrika veya benzeri bir ortamda modüller oluşturmak, tasarımın önceden tamamlanmasını gerektiriyor.

Firmanın bünyesinde barındırdığı Ar-Ge departmanı ile inşaat sürecinde değişiklik taleplerinin büyük ölçüde önüne geçerken, bu da zaman, para ve enerji tasarrufu da sağlıyor. Modüler yapılar, geleneksel inşaat yöntemleri kadar fazla alana gereksinim duymuyor. Çevredeki altyapıya yönelik düzenlemeler en alt düzeyde oluyor. Böylece süreçte daha az enerjiye ihtiyaç oluyor. Tüm bunlara ek olarak, Dorçe enerji tasarrufu adına ışıklar için sensör, enerji tasarruflu pencereler, güneş panelleri ve yüksek verimli HVAC gibi sistemleri modüllerine dahil edebiliyor.

 Prefabrik yapılar enerji israfını engelliyor!

Daha az nakliye salımı 

Açıklamaya göre, geleneksel inşaatta ağır makinelerin ve çok sayıda işçinin şantiyeye gidip gelmesi yüksek emisyona sebebiyet veriyor.  Modüler yapı ile işlerin büyük çoğunluğu bir fabrikada yapıldığından, sahadaki emisyon büyük oranda azalıyor. 

Dorçe Prefabrik Yapı ve İnşaat, atık üretimini ve çevresel etkiyi azaltan çevre dostu yapı malzemelerini binalarında kullanırken, buna ek olarak, malzeme israfını daha da azaltmak için halihazırda mevcut yük ve nakliye konteynırları gibi malzemelerden de yeni yapılar inşa edebiliyor.

Dorçe Prefabrik'ten toplu konut projelerine katkı!


Geri Dön