25 / 04 / 2024

Riskli olmayan yapılar kentsel dönüşüm ile yıkılabilir mi?

Riskli olmayan yapılar kentsel dönüşüm ile yıkılabilir mi?

Kentsel dönüşüm kanunu gereğince riskli olarak belirlenen yapılar ile riskli olarak tespit edilen alanlarda yer alan taşınmaz mallar yıkılıyor. Peki, riskli olmayan yapılar kentsel dönüşüm ile yıkılabilir mi?



Riskli olmayan yapılar kentsel dönüşüm ile yıkılabilir mi?

Kentsel dönüşüm kanunu gereğince riskli olarak belirlenen yapılar ile riskli olarak tespit edilen alanlarda yer alan taşınmaz mallar yıkılıyor.


Yapıların yıkılması için öncelikle lisanslı bir kuruluş tarafından risk tespitinin yapılmış olması gerekiyor.


Peki, yapılan incelemeler sonucu riskli olarak tespit edilmeyen yapılar kentsel dönüşüme dahil edilebilir mi? 


Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre; Yapılarınızın 6306 Sayılı Kanun kapsamında değerlendirilebilmesi için Bakanlığımızın lisanslandırdığı kuruluşlardan birine müracaat ederek yapılarınıza risk tespitinin yaptırılması gerekir. 


Yapılan inceleme sonunda yapılarınız riskli çıkarsa 6306 Sayılı Kanun kapsamında hak sahibi olarak finansal desteklerden ve muafiyetlerden yararlanarak yapılarınızın dönüşümünü gerçekleştirebilirsiniz.


Tek parselde bulunan yapılardan risk tespiti yaptırıp riskli çıkan yapılar kanun kapsamında değerlendirilebilir. Kanun kapsamında risk tespiti yaptırmayan veya yapılan incelemeler sonucu risksiz çıkan yapılar kanun kapsamında değerlendirilemez. 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin Ekinde ; (Ek:RG-2/7/2013-28695) EK- RISKLI YAPILARIN TESPIT EDILMESINE ILISKIN ESASLAR açıkça belirtilmiştir. EK-2'de yığma binalara ilişkin hususlar da açıklanmıştır. 


Lisanslı kuruluş bir bina hakkında bu bina risk teşkil etmiyor diyerek risk tespiti yapmaya gerek yok gibi bir ifade kullanamaz. Çünkü bir yapının kanun kapsamında değerlendirilmesinin şartı 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli olduğunun RISKLI YAPILARIN TESPIT EDILMESINE ILISKIN Esaslara uygun olarak incelenmesi ve sonucun raporla belgelenmesi gerekir.


Kentsel dönüşümde yeni bina inşa etmek şart mı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön