25 / 04 / 2024

Profilo AVM'nin 3 katı ofise çevrildi!

Profilo AVM'nin 3 katı ofise çevrildi!

Profilo AVM, verimliliği artırmak için arka kısımda kalan 8 bin metrekarelik alanı ofise dönüştürdü. Bazı kiracıları icraya verdiklerini doğrulayan Profilo Holding yöneticisi Esmer, "Toleransımız yok" dedi...



Çoğu mağaza sahibinin düşen cirolar nedeniyle yönetime kira borcu olduğu öne sürülen Profilo AVM, verimliliği artırmak için arka kısımda kalan 8 bin metrekarelik alanı ofise dönüştürdü. Bazı kiracıları icraya verdiklerini doğrulayan Profilo Holding yöneticisi Esmer, "Toleransımız yok" dedi.


Kapılarını 1998'de açan bir dönem İstanbul'un en popüler alışveriş merkezlerinden olan Profilo AVM perakendecilerden talep görmeyen bazı mağazalarını birleştirerek ofis alanına dönüştürme kararı aldı. 

Konunun kendilerine haber verilmediğini ve AVM'de inşaat alanı kurulmasıyla bilgi sahibi olduklarını ileten pek çok kiracı ise duruma tepkili. 


İsmini vermek istemeyen kiracılar, son 2 yıldır ciroların çok düştüğünü, yönetimin destek vermeye yanaşmadığını iletti. Profilo Holding Genel Sekreteri Nurcan Esmer, ofis olarak kullanılacak alanın AVM'nin arka kısmında bulunduğunu belirterek "48 bin metrekarelik perakende alanının 8 bin metrekaresi ofis oluyor. Aşağı yukarı 3 kata tekabül edecek. Verimli bir operasyon yaptık" dedi. Ofis alanında geçmişte Boyner, eğlence merkezi ve Teknosa olduğunu söyleyen Esmer "Teknosa'nm ön kısma taşınması ve diğer kiracıların boşaltmasıyla oluşan bu alanda mağaza değil, ofise talep vardı. İlk kiracımız Ajans Press oldu. Bu bölümü yüksek mağaza talebiyle 2007'de eklemiştik. Şimdi de fazla geliyor ve değiştiriyoruz" diye konuştu. 


KİRACILARA HACİZ

"Yüksek AVM arzı olan bir bölgede ayakta kaldık. 130 kadar mağazamız açık" diyen Esmer, "Kapatmak ya da satmak gibi niyetimiz yok. Bazen şişmanlayıp zayıflayarak şartlara uyum sağlıyoruz" dedi. Kiracıların yönetimle icra problemi yaşandığı yönündeki söylemlerini aktardığımız Esmer, şöyle konuştu: "3-4 markayı icraya verip birkaç haciz yaptığımız doğru. Böyle konularda pek tolerans göstermeyiz. 1-2 tane de tahliye edemediğimiz icralık mağaza bulunuyor. Ticaretin bir dengesi var. 

Çok iyi iş yapanları da biliyoruz. Yapamayanları kendi özelinde değerlendirmeli. Kirada indirim veya bir süre kira almamayı da düşünmüyoruz." 


CİROLARDA KAYIP % 70'E VARIYOR

Nurcan Esmer, Profilo'nun geçmişte yıllık ziyaretçi sayısında 9 milyona ulaştığı günler olduğunu, 2012'de 7.5 milyon ziyaretçiye çıktıklarını belirtti. Ofislerin aylık 15-20 bin dolardan kiralanacağını ileten Esmer, mağazalarda bu rakamın bölgesi ve boyutuna göre aylık metrekare başına 25-80 dolar arasında olduğunu söyledi. Pek çok kiracı ise 10 yıl önce aylık ciroların 50 bin-100 bin mertebesinde olduğunu, son 2 yıldır 15 bin-30 binlere kadar indiğini ve önemli bir kesimin yönetime borçlu olduğunu iddia etti. Kiracılar, ayakta kalabilen mağazaların sabit değil, ciro bazlı ödeme yaptığını öne sürdü. 


SATIŞ OLMAYAN MAĞAZADA IŞIK YANIYOR, KAPI AÇIK 

Geçtiğimiz yıl gelinlik mağazalarından oluşan Beyaz Cadde adlı bir bölüm oluşturan Profilo AVM'de bu kısım da atıl kaldı. Cadde'deki 20 gelinlik mağazasının hemen hemen yarısı faaliyetini durdurdu. Profilo'yu ziyaret ettiğimizde içeride satış yapılmadığı ve personel bulunmadığı halde az sayıda ürün olan bu mağazaların ışıklarının yandığını ve kapılarının açık olduğunu gördük. Diğer mağazalardaki kiracılar bu mağazaların yönetim tarafından haczettirildiğini ve çalışıyormuş izlenimi vermek için açık bırakıldığını iddia ederken, Nurcan Esmer ise şöyle konuştu: "Bize ait olsa içinde eleman olur. 

Sektörde boş mağazaların karanlık olmasından hoşlanmayız. Sanırım bu yüzden ışıklar yakılıyor. Gelinlik sektörünün kurumsal derinliği yok. Daha esnaf ve aile işletmesi tipi. Demek bazıları iş yapamadı."


Menekşe Ataselim/Habetürk Gazetesi


Geri Dön