19 / 04 / 2024

Proje müellifinin sorumlulukları!

Proje müellifinin sorumlulukları!

Yapı denetimi kapsamında proje müellifinin sorumlulukları ve görevleri nelerdir? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Proje müellifinin sorumlulukları!

Proje müellifinin sorumlulukları hususundan önce "Proje müellifi kimdir?" ya da "Proje müellifi nedir?" gibi sorularınıza yanıt bulalım.


Proje müellifi kimdir?

Mimarlık ve mühendislik tasarım hizmetlerini, ana uğraş konusu olarak seçmiş olan ve yapıların proje, hesap ve çizimleri hazırlayan gerçek veya tüzel kişiliklere, proje müellifi deniyor.


Proje müelliflerinin bazı görev ve sorumlulukları bulunuyor. Söz konusu yükümlülükler Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği kapsamında 7. maddede şu şekilde sıralanıyor.


Proje müellifinin görev ve sorumlulukları

MADDE 7 – 

(1) Proje müellifi, yapı ruhsatına esas olan uygulama projelerini ve zemin etüdü raporları da dâhil olmak üzere her türlü etüde dayalı çalışmaları mevzuata uygun olarak yapmak ya da yaptırmak, ilgili meslek odasına üyeliğinin devam ettiğine dair taahhütnamesi ile mesleki kısıtlılığı olmadığına dair taahhütnamesi ile birlikte, incelenerek uygunluk görüşünü bildirmek üzere yapı denetim kuruluşuna vermek ile görevlidir.


(2) Ruhsat eki projelerin birbiri ile uyumlu olması şarttır. Birbiri ile uyumlu olmayan projelerden doğan sorumluluk, öncelikle proje müelliflerine ait olmak üzere, sırası ile yapı denetim kuruluşuna, proje ve uygulama denetçisi mimar ve mühendislere ve ilgili idareye aittir.


(3) İlgili meslek odasına üyeliğinin devam ettiğine dair taahhütnamesi ve mesleki kısıtlılığı olmadığına dair taahhütnamesi bulunmayan proje müellifinin projesi, yapı denetim kuruluşunca incelenmez.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön